luni, 7 iunie 2010

Noua risipa de bani publici - indicele imobiliar oficial

Avem un exemplu graitor despre cum apare deficitul bugetar - timp de 2 ani s-au risipit bani publici pentru ca INS odata la 3 luni sa produca un PDF frumos colorat, in care sa spuna - "preturile cresc, stagneaza sau scad". Un fel de cotele apelor Dunarii, in varianta prescurtata.

Informatiile oferite de INS nu au nicio valoare daca doar se rezuma la indicatori de tendinta - indicele lui Renderman este mult mai util in acest sens, la fel ca si orice alt indice produs de orice alta agentie imobiliara.
Mai mult decat atat, oricine isi poate da seama de tendinta citind din ziare rubrica de imobiliare odata la 3 luni.

Pe scurt, daca intr-adevar indicele imobiliar va publica doar tendinte atunci este o bataie de joc. Nu ofera nicio valoare adaugata iar piata imobiliara va ramane in continuare netransparenta si blocata.

Am citit acum cateva zile cateva declaratii publice ale domnului Isarescu:
  • Boomul imobiliar nu a fost la nivelul intregii tari, ci in cateva orase;
  • Nu stiu in ce masura putea fi salvata piata imobiliara, care si asa nu a nascut imobile foarte frumoase.
Se pare ca cei de la INS nu au primit mesajul si inca mai continua eforturile de resuscitare a pacientului imobiliar.

4 comentarii:

Marian spunea...

Dupa atatea eforturi supraomenesti (executate cu banul public) de proptire a preturilor la nivele inalte, ar fi si pacat sa strice piata cu un indice real, a preturilor de tranzactionare.

Dintre eforturi mentionez programele PC1 si PC2 (garantii cu bani publici), si mentinerea cursului (care, prin costul ei, eclispeaza orice program PC).

Mihai Marcu spunea...

sincer, pana acum nu am inteles suficient de mult cat de mult a ajutat prima casa.

nu pot sa zic decat atat - in caz de default, bancile nu vor ezita 1 secunda sa execute garantia.

mobutu spunea...

http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Constanta-Licitatie_esuata_la_-Prima_Casa-_executata_silit_0_275972986.html

Anonim spunea...

Presedintele Voineagu se lauda de peste un an ca va scoate un indice imobiliar. In sensul asta chiar a publicat o serie de "contributii la teoria si practica indicilor de preturi ai pietei imobiliare", plina de preluari fara ghilimele din alti autori, mult mai titrati decat domnia sa. Acum, evita sa dea publicitatii un asemenea indice pentru ca, asa cum ne-a obisnuit INS-ul, se ascunde dupa sura. Se ascunde pentru ca, in primul rand, nu vrea sa il supere pe guvernator, care ii cere de peste 3 ani sa scoata un asemena indice. In al doilea rand, ii e frica de guvern, pentru ca nu trebuie s-o zica chiar asa, pe aia dreapta, trebuie sa o mai vopseasca.