joi, 6 mai 2010

Patru ani irositi?

Am primit pe mail un comentariu excelent la postul de ieri, pe care-l reiau integral, cu acordul autorului:

As adauga un motiv generic de enervare faptul ca guvernul actual isi da seama prea tarziu ca economia romaneasca este o economie de patrimoniu (vile, Q7, barci) si de consum ("te fac un Mall?") si nicidecum una de rezultat, care, din punct de vedere economic (sens propriu si nu Becali) sta la baza primelor doua.

Mai bine zis incapacitatea guvernelor succesive de a identifica, incuraja si proteja rezultatul economic face ca azi sa ne indreptam spre o taxare a trecutului (profituri nefiscalizate acumulate in averi tangibile) si a prezentului prin taxarea progresiva a consumatorului final, insa si mai grav fara o viziune asupra viitorului in masura in care acest excedent teoretic de resurse trebuie sa compenseze deficite structurale (pensii, sanatate, etc).

Ne intoarcem asadar in 2000-2001 perioada in care dupa gestiunea monetarista cu orientare export post Isarescu s-a realizat un echilibru relativ al finantelor publice si o premiza corecta pentru 2005-2008, perioada intr-adevar pierduta pentru Romania.

8 comentarii:

Anonim spunea...

Daca 2005-2008 este "perioada intr-adevar pierduta pentru Romania", sa intelegem ca perioada care a urmat, 2009-2010, este cistigata [cistigatoare] pentru Romania ?
Eu zic ar trebui sa analizam mai "la rece" perioada 2005-2008 (contextul european si mondial, fluxurile de capital, etc.)
"Dupa razboi, multi viteji se arata !"
Afara de Ilie Serbanescu, toti analistii (si blogerii) erau incintati ca economia "duduie" (?!), ca se dadeau credite [de consum !) intr-o veselie si creste pretul la imobiliare ... [pe timpul ala, BNR "ochea cu grija" ca sa dea pe linga tinta de inflatie !]
Sigur ca ar trebui analizat trecutul, ca sa putem intelege prezentul si viitorul, dar din pacate (pina acum) istoria arata ca omul nu a inteles mare lucru din istorie (vezi crize, razboaie, etc.) ...

razvan spunea...

Hai acuma sinceri sa fim. Sa produci e un lucru minunat, cu o conditie. Sa ai cui sa vinzi. Cam ce produse romanesti, dintre cele care nu le avem deja si am putea sa le facem, pot concura cu cele de afara? Ma refer aici si la pret , dar si la calitate.
Firmele care au investit in productie in Romania stiau foarte bine ce fac si orice greenfield nou apare nu e facut in dorul lelii ci pentru ca are cui sa vanda.
De strategii de tip Serbanescu sau Stolojan sunt plictisit. Pe vremea ministeriatelor lor se producea pe stoc. O fi bine asa, nu? Sau vrei sa producem infrastructura? Si aia se face pe credit sa stii.
Observ cu surprindere ca dai cu ghioaga in 2005-2008, de parca ai incerca sa justifici imbecilitatea si incompetenta lui Boc. Iti e familiar termenul pursuit of happiness? Asta au facut romanii in perioada aia pentru ca au simtit ca se poate. Iar in criza care a urmat a avut un rol si maretul Isarescu, care a tinut dobanda sus taman in perioada de avant a creditarii. De aici credite si mai scumpe. In fine, povestea e lunga

Anonim spunea...

Intr-adevar doar Serbanescu vorbeste de realitate:

"Unde ne sunt economistii? Întrebarea se justifică, pentru că în ultimii câţiva ani s-au petrecut atâtea anomalii giganteşti din punct de vedere economic pe care absolut nimeni nu le-a sancţionat, dar asupra cărora economiştii vizaţi nu numai că nu au avertizat, ba chiar cu multe au cochetat vinovat, încurajându-le în mod inadmisibil. Să nu le uităm, pentru că au legătură strictă cu situaţia aproape fără ieşire în care a ajuns România actualmente: extinderea fără noimă a creditului de consum; adâncirea hipertrofică a deficitului extern pe baza unei expansiuni nesustenabile a importurilor; aprecierea artificială a leului; dezarticularea economiei din cauza consumului fără producţie, importurilor fără exporturi, hipermarketurilor fără fabrici, maşinilor fără şosele, băncilor fără economie reală; abominabila îndatorare externă, dar abominabilă nu din cauza dimensiunilor în sine, ci din cauza faptului că a fost făcută pentru nimic altceva decât pentru consum; absurditatea lăsării doar pe seama sectorului privat a ajustării în criză, fără restructurarea sectorului public, şi arunca­rea costului întreţinerii acestuia din urmă pe spinarea întregii economii prin angajarea de aiuritoare împrumuturi de stat; politicile discriminatorii de tratament şi de împrumuturi, vădit favorabile capitalului străin şi vădit defavorabile capitalului autoh­ton, adoptate în condiţiile crizei etc."

http://www.jurnalul.ro/stire-editorial/unde-sunt-economistii-542682.html

Calin din Iasi

DanBruma spunea...

Eu as zice sa pastram esenta mesajului si sa dam la o parte restul. Esenta mesajului este ca s-a furat (pentru a face case, a cumpara masini etc) si prin urmare nu s-a impozitat. Cat despre intoarcerea in 2001 nu prea vad de ce ar fi asa. In 2001 se propunea impozitarea a ceea ce s-a furat cum se face acum? Ceea ce este extrem de interesant este ca tara cea mai corupta din zona euro este cea care da faliment zilele astea. Aviz amatorilor :)

pleniceanu spunea...

Din pacate dam cu ghioaga nu atat in 2005-2008 cat unii intr-altii. Sunt dispus sa muncesc ca nemtii in anii 50 pentru paine si haine dar sa stiu ca dupa 5-10 o sa vedem o schimbare in bine in tara asta caci sa fiti siguri o alta modalitate pentru Romania nu este de a zari luminita de la capatul tunelului. Din pacate sunt atatia samsari in tara asta si atata mafie incat nu vad aplicabila metoda asta sau alta salvatoare cat de cat nici in urmatorii 100 de ani. Si de ce s-ar aplica?Celor care au putere decizionala le merge bine asa:)

niculae spunea...

Drajilor, daca ne gandim mult si din nou mai mult, ajungem cu sigurantza la doctrina Hugo Chavez !!
(da, intr-adevar, s-ar putea sa ne doara capul !)
Adevarul este ca singura sansa de propasire in Romania este REINDUSTRIALIZAREA si RENATIONALIZAREA bancilor adica partzial doctrina Ceausescu !Asta e !

Anonim spunea...

2005-2008 n-a fost tocmai peirduta. Uite aici evolutia PIB:
Pib Romania, milarde eur
2004 2005 2006 2007 2008 2009
58,9 79,2 97,1 121,2 136,8 116

Si am calculat in EUR ca sa avem scaderea PIB mult mai mare decit cea in RON, datorata cursului de schimb 3.5 in 2008, 4.2 in 2009.
Chiar si asha, presupunind ca in 2010 vom avea stagnare, fata de 2004 suntem cu PIB-ul DUBLU!!!

Deci ideea cu cei 4 ani peirduti e gresita. Problema noastra e ca din crestrea asta a PIB am fost la baut. N-am facut autostrazi, n-am facut reforme. Am marit salarii si pensii, am angajat citeva sute de mii de functionari. Si acum nu mai avem bani sa-i platim pe toti.

Dar PIB-ul de 120 miliarde de euro, dublu fata de 2004, ramine. Hai sa facem doar un exercitiu de memorie si sa ne amintim cu totii ce salariu aveam in 2004 si ce salariu avem in 2010.

Anonim spunea...

singura sansa a Romaniei este sa investeasca in agricultura si mai ales in agricultura ecologica.Mancarea tot timpul o sa aiba cautare