sâmbătă, 1 mai 2010

Prima Casa, primul default

S-a discutat in presa despre primul default in programul "Prima Casa". Nu trebuie sa ne mire foarte tare; este un program care permite redirectionarea banilor publici de la "cei multi care platesc impozite" catre "cei curajosi".

S-a dorit creearea unei Fannie Mae locale, insa in loc sa se accepte ipoteci de calitate, am ajuns la evaluari de 60.000 de euro pentru case in coclauri, si vandute intre rude, totul acoperit din bani publici. Astfel, piata imobiliara a fost mentinuta in agonie prin nivelarea preturilor la 60.000 de euro.

Exista un avantaj - spre deosebire de banci, statul va fi fortat sa execute silit proprietatile, pentru ca la randul lor bancilor vor cere neintarziat executarea garantiei. 

Piata imobiliara poate fi vazuta in doua moduri - o piata de bunuri, a celor care au nevoie sa locuiasca si o piata de active, a celor care cumpara pentru aprecierea preturilor. Desi e vorba de imobile, intre cele doua tipuri de cumparatori este o diferenta uriasa. 

Preturile activelor nu sunt niciodata in echilibru, fie scad, fie cresc (boom / bust); in astfel de cazuri, cererea este direct proportionala cu preturile si cu cantitatea de bani din piata.

Piata imobiliara locala nu mai este una de active, decat pentru nise foarte inguste. In rest, preturile vor trebui sa scada pana cand vor fi suficient de ieftine pentru "bottom pickers". Alte miracole si reveniri nu exista, cel putin nu pe termen scurt.

6 comentarii:

Anonim spunea...

prima casa e o porcarie care a contribuit la blocarea totala a pietei.
vanzatorii cer mult asteptand pleasca prima casa, cumparatorii potentiali asteapta ptr. ca nu au apetit de credite pe zeci de ani ptr. niste cloace vechi sau noi ptr. care ar trebui sa-si amaneteze viata la preturi enorme (cine zice ca 60 de mii euro nu e mult sa munceasca si sa-i faca...)
raman cei ce adera la program, singurul avantaj fiind avansul mic si dobanda relativ mica, ptr. ca garantat in timp aceasta va creste.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
InfoEconomice.Blogspot.Com spunea...

Prima Casa reprezinta un program facut pe genunchi fara a avea nici un obiectiv acceptabil pentru contribuabili, asa cum puteti observa si aici!
Problema cea mai mare a acestui program este aceea ca introduce in economie Hazard Moral prin faptul ca persoane care stiu ca nu pot plati se baga profitand de garantia statului si in acelasi timp introduce si Selectie Adversa, prin faptul ca Bancile au interes sa atraga chiar si clienti care vor intra in default, neavand riscuri!
@Anonim2 - Ar fi fost o afacere si mai buna daca nu ar fi crescut preturile de pe piata. Ai fi putut sa-ti iei apartamentul la un pret decent, fara sa trebuiasca sa platesti prin impozite pentru cei care au luat un apartament desi nu si-l permiteau!

DanBruma spunea...

Problema noastra a fost primul boc, pentru ca apoi acesta a declansat al doilea boc si sintem actualmente la al treilea boc. Nasol. Sper sa ne oprim aici :)

Mihai Marcu spunea...

@infoeconomice - de acord. Piata activelor este cea care este: putin adanca, reactionand imediat la fiecare leu in plus in piata.

faptul ca nu exista date statistice este bomboana de pe coliva.

rav spunea...

analiza este usor incompleta,piata s-a transformat.
locuintele care trebuiesc vandute cu si la orice pret (cel dictat de cerere si oferta) sunt cele finantate "prost".
in bucuresti, spre exemplu, in 2008 erau pentru inchiriere, sub 4% din totalul apartamentelor disponibile, astazi acest procent sare de 10%, mergand spre o "normalitate" intalnita in aproape toate capitalele europene (peste 25%)
deci se poate spune ca activele isi schimba destinatia.