duminică, 2 mai 2010

Grecia si o lectie gratuita pentru Romania

Deazstrul grec a fost evitat pe ultima suta de metri, cu o suma cu adevarat rezonabila de ~140 miliarde de EURO, sponsorizata in mare parte si de contribuabilii americani, prin intermediul FMI; in mod exceptional, acest imprumut va fi junior titlurilor de stat / obligatiunilor grecesti.

Singura intrebare despre datoria greaca este urmatoarea: va fi un faliment controlat sau nu? Faliment controlat inseamna o restructurare "amiabila" si asumarea unor pierderi de catre creditorii statului grec.

Pacatul originar al tarilor din sudul Europei a fost intrarea in zona EURO la un curs supraevaluat, care le-a redus competitivitatea economica - salarii si preturi nemtesti cu productivitate greceasca. Daca Grecia ar mai avut o moneda proprie ar fi avut posibilitatea devalorizarii; din pacate, Grecia nu poate iesi din zona EURO fara o panica bancara serioasa si fara a lovi grav credibilitatea monedei unice europene.

Din acest motiv nu sunt inca foarte alarmat de cifrele UK - care arata foarte prost, mai prost chiar ca cele ale Greciei. Au moneda si politica fiscala proprie; dupa alegeri, nu am niciun dubiu ca lira va fi devalorizata consistent.

E o lectie de invatat pentru oficialii romani - o intrare prea rapida in zona euro sau la un curs supraevaluat ar condamna economia romaneasca la subdezoltare sau faliment.

4 comentarii:

Info-economice spunea...

Eu nu am nici un dubiu ca si $ se va deprecia avand in vedere deficitul lor de 11% si datoria publica de 94% din GDP...
Totusi, deocamdata este un moment bun pt USD, creat prin aruncarea de praf in ochii investitorilor.
Problema cea mare este ca da... Europa e "praf"... la fel ca si USA, Asia, Australia etc...
Cu atatea economii praf in jurul nostru ma intreb ce va ramane in picioare...?

Mihai Marcu spunea...

isi permit o depreciere a dolarului, mai ales ca niciodata nu a fost tintit un curs de schimb usd / whatever.

nu e praf, economia reala exista bine mersi, doar ca nu poate sa suporte atat de multa datorie.

alex@formidabilii.org spunea...

Pai daca datoria suverana nu poate fi suportata de majoritatea statelor mari, va avea loc o devalorizare coordonata a monedelor (ratele de schimb vor ramane aceleasi dar inflatia va fi in crestere).

alex@formidabilii.org spunea...

Nu inteleg de ce zici ca lira se va devaloriza dupa alegeri. SUA are aceleasi deficite si datorii ca si UK si dolarul e bine mersi.