joi, 27 mai 2010

Fiscalitate haotica

Ultimele masuri de crestere a fiscalitatii sunt haotice; nu exista niciun fel de logica sau viziune in afara de "sa aducem mai mult la buget".

Masurile anuntate sunt:
"Drepturile de autor, PFA-urile si conventiile civile vor fi reglementate printr-o lege speciala si vor fi taxate toate intr-un fel, anume cu 5% contributia pentru sanatate si 5% contributia pentru pensii, inclusiv cei care au si carte de munca. Este vorba aici de o definire foarte clara a ceea ce inseamna drept de autor", a spus, la finalul sedintei de guvern, ministrul Muncii."  - citat din ZF.
 Iata ce mi se pare incoerent in lista de masuri anuntate:
1 - nu exista nicio logica in taxarea cu 5% pentru pensii. Plata contributiei pentru pensie este inca in regim de asigurare, chiar daca sistemul este "pay as you go". Unele persoane majore si vaccinate aleg constient sa nu se asigure si nu beneficieze pe pensia acordata de statul roman.
2 - daca totusi se decide ca taxarea pentru pensii sa devina obligatorie, atunci de ce exista decalajul intre 5% pentru PFA si 33% pentru salariati? Intre taxarea cu 5% si 33%, ce-ar prefera oare contribuabilul?
3 - orice PFA  era oricum obligat sa plateasca sanatate (5.5%) deci nu exista noutati aici.

Tot ce rezulta este dorinta de a taxa veniturile PFA / drepturi de autor pentru pensii. Adevarata problema este alta:clasificarea veniturilor.

PFA / drepturi de autor presupune obtinerea din activitati independente. Salariile inseamna venituri din activitati dependente.

Incapacitatea totala a autoritatilor fiscale este de a face diferentierea de substanta daca un venit din PFA / drepturi de autor este un salariu sau un venit independent.

Diferentierea se face foarte simplu. Daca incasezi venituri din PFA / drepturi de autor / conventii civile si nu se respecta conditiile de mai jos, atunci esti salariat:
 • poti decide cum, cand si cu cine vrei sa lucrezi. Poti trimite pe oricine sa lucreze in locul tau, atata vreme cat contractul este respectat;
 • esti platit pe proiect, sau suma fixa;
 • poti lucra acasa SAU la client, cu echipamentul  / materiale proprii;
 • ai risc contractual - erorile le platesti din banii proprii, nu le suporta "clientul" in toate situatiile.
Daca incasezi venituri pe drepturi de autor, dar te duci zilnic la acelasi loc de munca, lucrezi pe echipamentul "clientului", stai 8 ore, beneficiezi de concedii platite de "client",  incasezi o suma fixa lunar de la acelasi "client", nu poti fi inlocuit de altcineva care ar face treaba la fel de bine - esti salariat. Indiferent de numele contractului semnat.
  Autoritatile fiscale din Romania nu pot face acest tip de control. Probabil nu exista norme metodologice.

  Trebuie remarcat totusi ca proliferarea salarizarii prin PFA / drepturi de autor a fost o politica incurajata de guvernele de dupa 1989, prin taxarea excesiva a muncii si prin legiferarea extrem de rigida a pietei muncii, total nepotrivite cu specificul economiei. Rezultatele proaste nu au intarziat sa apara, iar deficitele bugetelor de pensii sunt doar varful iceberg-ului.

  34 de comentarii:

  Anonim spunea...

  In primul rand, tocmai ideea sistemului de pensii actual este indreptata impotriva sustragerii de la plata contributie. Nu este adevarat ca te poti sustrage voluntar pentru a nu plati, fiindca aceasta sustragere ar avantaja tocmai pe cei care sustin sistemul. Daca am lua in calcul ideea dvs., in 20 de ani sistemul ar cadea de la sine, prin antrenarea unui efect gen "bulgare de zapada" al neplatii contributiilor.
  in al doilea rand, majoritatea contractelor gen PFA, drepturi de autor sau conventii civile sunt niste abuzuri. Exemple:
  1. peste 90% din middle si top management de la Big Four - platiti pe PFA.
  2. 100% din fotbalistii Diviziei Nationale platiti pe drepturi de autor sau contracte civile;
  3. peste 80% din femeile de serviciu de la cabinetele medicale platite pe conventii civile.
  Or, diferenta dintre contractul de munca si conventia civila e clara: daca prestatia are caracter repetitiv (si are in toate exemplele pe care le-am dat) si exista un raport de subordonare intre angajat si angajator (si este clar ca exista), atunci vorbim de contracte de munca.
  Altfel spus, daca dvs. veniti la mine acasa sa imi montati un geam, puteti sa va numit PFA si sa fiti platit in consecinta, dar daca veniti saptamanal sa spalati geamul ala ar trebui sa aveti contract de munca, mai ales ca pot sa renunt cand vreau la serviciile dvs. sau sa nu va platesc daca faceti treaba proasta.
  Cu stima,
  Daniel

  Mihai Marcu spunea...

  corect; insa legea nu este suficient de clara si din cauza asta apar abuzuri.

  Adrian spunea...

  Cum este rezolvată treaba la alţii:

  http://www.irs.gov/businesses/small/article/0,,id=99921,00.html

  Mihai Marcu spunea...

  au norme metodologice ;).

  Ionut spunea...

  Daca incasezi venituri pe drepturi de autor, dar te duci zilnic la acelasi loc de munca, lucrezi pe echipamentul "clientului", stai 8 ore, beneficiezi de concedii platite de "client", incasezi o suma fixa lunar de la acelasi "client", nu poti fi inlocuit de altcineva care ar face treaba la fel de bine - esti salariat.
  Asta e ca si cu spaga: toti stim ca exista dar (aproape ca) nu poate fi dovedita atita timp cit ambele parti sint multumite. Se vad doar rezultatele.

  Unele persoane majore si vaccinate aleg constient sa nu se asigure si nu beneficieze pe pensia acordata de statul roman.
  Nu tine, ar trebui sa se supuna principiului asta si munca dependenta.

  atunci de ce exista decalajul intre 5% pentru PFA si 33% pentru salariati?
  Oficial pentru salariati e 10,5%. Daca vrei sa pui si contributia angajatorului atunci raportarea trebuie facuta la "salariul complet". Iese pe la 24-25%. Stiu ca in Cehia, spre exemplu, PFA-urile contribuie cu 28% la PAYG, probabill rezultatul unui calcul asemanator celui de mai sus (perechea era 8-26 pentru munca dependenta in documentul din care am luat informatiile).

  Mihai Marcu spunea...

  de ce iese 24%? angajatul plateste 10.5, angajatorul plateste 20.8%. Total 31.3%.

  Vrei sa te asiguri ca PFA pentru un venit? OK, la CNPAS platesti 31.3% din venitul asigurat.

  Impartirea in partea angajatorului - partea angajatului nu are rost cand vorbim de nivelul taxarii. Analiza trebuie facuta la nivelul agregat al taxelor, deoarece ele se aplica pe fondul de salariu

  Ionut spunea...

  salariatul plateste 10.5% din brut, angajatorul plateste 22% din brut. 10,5% se scade din brut, 22% nu, e partea angajatorului. Daca vrem sa ii introducem in calcul si pe astia atunci trebuie sa facem raportarea la tot costul, asa numitul "salariu complet". Iese 24-25% (pentru salariile mai mici de 3000 lei mai putin ca sint supuse deducerilor, acelasi lucru si pentru salariile mai mari de 5 salarii medii brute - dar aici calculul devine mai dificil pentru ca tine de tot fondul de salarii fiind limitata doar contributia angajatorului)

  Anonim spunea...

  Mihai, revin cu precizari la postarea nr. 1.
  Te rog mult, daca ai 2-3 minute, sa te uiti pe linkuri!

  Daca te vei uita pe linkurile trimise:
  1. http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_17247/Amenda-maxima-pentru-numar-record-de-angajati-la-negru.html

  2. http://www.newsiasi.ro/eveniment/Stirea-zilei/amenda-record-data-de-itm-unui-call-center-pentru-munca-la-negru.html

  http://www.avocatura.com/forum/conventie-civila-t10916.html

  Vei vedea ca lucrurile se misca cumva si ca se stie ce se poate face legal.
  Problema e data de amploarea fenomenului. Numai cu drepturi de autor sunt aprox. 200.000 contracte la nivel national. La 2 milioane de angajati (statul nu plateste pe drepturi de autor) mi se pare ca avem chiar o tara de artisti, unde o persoana din 10 face ceva creatie.

  Mihai Marcu spunea...

  @ionut

  in cehia totalul este 28% sau 21.5 cu 6.5.

  este o contributie mare, dar si varstele de pensionare sunt 61 ani (M) respectiv 56 (f).

  nu inteleg treaba cu 24%, nici chiar dupa explicatii. Exemplu practic:

  http://www.calculatorsalariu.ro/?action=simt2&suma=10000

  daca raportezi contributiile de pensii cumulate la salariul brut iti da fix 31.3%.

  M spunea...

  Ar mai fi de mentionat si aberatia numita "PFA cu norma fixa". Cel putin in cazul programatorilor norma este ( sau era acum cativa ani) ceva penibil - maxim 20%-30% din venitul real. Si partea proasta ca difera in functie de oras, dar nu verifica nimeni daca tu ai PFA facut in Baicoi (unde norma e minuscula) si prestezi activitatea in Bucuresti. Cunosc pe cineva care avea venit vreo 80de milioane si platea impozit 1 milion.

  Ionut spunea...

  Mihai,
  In Cehia pentru munca dependenta era (nu stiu daca au schimbat ceva in ultimul an) pentru munca dependenta 8% salariat si 26% angajator. Pentru self employed era (nu stiu daca au schimbat ceva in ultimul an) 28%.

  Pai treaba cu 24% e simpla: daca iei in calcul contributia angajatorului atunci nu mai faci raportarea la brut, pentru ca aceasta nu face parte din salariul brut. Pe exemplu tau: 2432 lei CAS la o cheltuiala totala din partea angajatorului de 10000 lei.

  Mihai Marcu spunea...

  pfa cu norma fixa are o logica, si nu zic ca nu sunt si abuzuri, dar nu cred ca extinse.

  @ionut

  am inteles, dar dupa aceeasi logica si tva-ul in Romania este 15.96% ;)

  Ionut spunea...

  si nu zic ca nu sunt si abuzuri, dar nu cred ca extinse.
  Ei nu sint extinse. Stiu firma cu ~200 de angajati care a trecut anul trecut in martie de la contract de munca la contracte de servicii. Stiu firme la care "angajarea" se face numai asa. Tocmai aici e problema: fenomenul s-a cam extins :D .
  dar dupa aceeasi logica si tva-ul in Romania este 15.96% ;)
  ei, nu chiar dupa aceeasi logica, dar, da, daca facem o medie ponderata, TVA-ul in Romania este 15,96% (ori cit iese).

  Anonim spunea...

  problema nu este cat platesti, ci cat te astepti sa beneficiezi pentru ceea ce platesti. In momentul in care sistemul d epensii este vraiste, s edau pensii la cei care nu au contribuit cu nimic, se dau pensii exorbitante fara legatura cu contributia si statul vine si stabileste pensia cum vrea muschiul lui n(acum vrea sa o micsoreze) este un reflex absolut normal ca oamenii sa nu vrea sa plateasca aceste contributii. deoarece statul roman este incapabil sa gestioneze sistemul d epensii singura masura inteleapta este desfiintarea sistemului de pensii de stat

  Anonim spunea...

  Nu inteleg furia voastra in legatura cu banii altora si pentru care, culmea, ei muncesc. Va comportati ca si cum oamenii aia ar fura ceva de la voi.

  Din cate stiu Mihai Marcu nu a fost niciodata o inteligenta in blogosfera romaneasca, alaturi de Dan Popa, insa daca nu v-ati mai baga atata unghia in gat ca altii sunt mai bine pregatiti ca voi, poate ati ajunge mai bine. Aveti gandire din aia de babe care vad pe oricare mai bine imbracat drept hot.

  Mihai Marcu spunea...

  @Anonim @10.50

  - nu-ti convine - esti liber sa nu-ti pierzi timpul pe aici.

  Mihai Marcu spunea...

  @ionut

  cand zicem de abuzuri ca nu sunt extinse ma refeream strict la PFA pe norme de venit. 99% din caen-urile aprobate pe norme de venit sunt pe mici meserii, iar restul sunt pe foto-video si IT. Aici e loc de abuz, dar repet, nu cred ca sunt extinse.

  Anonim spunea...

  @Mihai Marcu:

  Mda, din pacate esti publicat de un portal de stiri destul de vizitat si sunt destui oameni deja suparati care se inflameaza repede citind greselile tale.

  Insa pana la urma, tot nu inteleg furia ta pe munca si banii altora.

  Si apropo de a nu pierde vremea pe la tine, nu cred ca sunt primul care exprima unele indoieli cu privire la inteligenta ideilor tale, desi remarc ca ai ramas consecvent.

  Ultima oara cand am vizitat blogul tau era pentru un articol plin de ura indreptat impotriva ... vanzatorilor de apartamente si cum noi muncim pentru ei etc. Era semnat de unu' Toto. La inceput am crezut ca era o gluma, dar era serios tare. Dupa aia nu am mai calcat pe aici pana acuma.

  Ce pot spune, spor la treaba.

  Anonim spunea...

  Hmmmmmmm,

  1. de ce sa ma oblige statul sa contribui la un sistem care functioneaza prost (sanatatea), daca eu nu vreau! merg la privat si platesc, pt ca daca merg la stat oricum platesc apropape la fel de mult (daca nu chiar mai mult), si in general pentru servicii mai proaste, sau oferite in conditii mai proaste

  2. de ce sa fiu obligat sa contribui la fondul de pensii si sa sper ca statul va avea grija de mine mai tarziu (lucru destul d eputin probabil) si sa nu am grija de mine din timp?

  3. de ce statul vrea sa fie "social" cu fortza (adica sa colecteze taxe care nu sunt gestionate eficient), dar sa fie foarte putin credibil in acest demers? Daca nu vreau sa platesc aceste contributii nu voi benefica de "servicii", sper sa ma descurc singur. Care este problema?

  M spunea...

  Nu stiu cat de extins e abuzul - dar stiu ca toti programatorii pe care ii cunosc si au PFA, au norma fixa. Oricum, era vorba tot despre "fiscalitate haotica". Normele ar trebui calculate in asa fel incat sa aproximeze cat de cat venitul care se face in acea activitate. Desigur, asta corelat cu verificari - unde se desfasoara activitatea, este cu adevarat regim de PFA, sau de fapt este un angajat "in deghizare" etc. (aceste lucruri au fost spuse deja).

  Mihai Marcu spunea...

  @anonim -

  apropo de piata imobiliara - feel free sa-l contrazici pe isarescu:

  "Nu stiu in ce masura putea fi salvata piata imobiliara, care si asa nu a nascut imobile foarte frumoase. A mai cazut sectorul auto dar nu cred ca era sustenabil sa salvam acest sector"

  @m - programatorii oricum sunt scutiti de impozit; normele de venit se refera mai mult la facut site-uri web, servicii IT, dar se poate trage de definitiai caen-ului ;)

  Anonim spunea...

  @Mihai Marcu:

  Cum ziceam, esti consecvanet:
  Articolul de care vorbeam este asta.

  Oamenii nu au decat sa il citeasca si sa il compare cu citatul tau din Isarescu.

  Dar pana la urma de ce urasti pe cei care muncesc ca nu vor sa isi dea banii pe ceva ce nu merita? Te simti singur?

  Ionut spunea...

  Mihai - m-am uitat pe datele de la registrul comertului: PF+AF inregistrate pina in decembrie 2004 inclusiv: 293.314, pina in februarie 2010 - 550.612 .

  Programatorii nu sint scutiti de impozit. Existau (pina azi cel putin cind se pare ca dispare) scutirea de impozit in conditii destul de restrictive.

  Mihai Marcu spunea...

  ionut - din ce-am vazut, mai toate multinationalele IT sau firmele mari locale IT se incadreaza la scutire.

  mobutu spunea...

  anonimu' de la 10:50, 11:11 si 11:47
  plimba ursu'

  Ionut spunea...

  din ce-am vazut, mai toate multinationalele IT sau firmele mari locale IT se incadreaza la scutire.
  cele care exporta au (aveau, ca de ...) sansa sa se incadreze tocmai pentru ca "produsul" era exportat (10k euro per angajat scutit de impozit). Fiind multinationale lucrurile sint mai simple. La fel si pentru firmele mari de IT.

  Anonim spunea...

  @mobutu:
  Nu cred ca tb sa fac asta. In primul rand nu am un urs :). Insa mai sunt si alti oameni care nu au incredere in stat, sunt dispusi sa aiba ei grija de parintii lor si sa nu mai contribuie la pensiile altora etc.

  Dupa cum vad va pricepeti foarte bine sa numarati banii altora, insa evitati intrebarile mai dificile care vi se pun si nu ma refer la ale mele.

  Mircea spunea...

  Persoanele fizice autorizate care realizeaza venituri in sistem real pe baza evidentei contabile in partida simpla si care nu sunt angajate cu contract de munca in alta parte sunt obligate si acum in baza Legii 19/2001 sa se asigure in sistemul de pensii pe baza unei declaratii de asigurare si sa plateasca 31,3% din suma asigurata care nu poate fi mai mica decat salariul minim brut pe economie. Cei care sunt deja angajati in alta parte pot sa se asigure voluntar in baza unui contract de asigurare si sa plateasca tot 31.3%. Din cate stiu atat cei de la casele de pensii cat si cei de la casele de asigurari de sanatate primesc situatia veniturilor declarate de la finantele publice. Faptul ca nu toti respecta lege este una si inventia ca pana acum nu se platea decat impozit pe venit si CASS (contributie pentru sanatate) este alta. Problema este ca fiecare isi poate stabili suma pentru care se asigura si nu se plateste 31,3% pe tot venitul net (venitul brut minus cheltuieli deductibile). In plus, exista PFA cu norme de venit care nu au o evidenta a veniturilor si cheltuielilor in sistem real si carora li se fixeaza anual normele de venit.

  Anonim spunea...

  Domnul Mihai Marcu, cand afirmati ceva aveti grija sa fie adevarul. La pensii un PFA plateste dupa cum urmeaza:
  "Contributia la pensii se calculeaza in functie de o baza stabilita de fiecare PFA in parte. Baza lunară de calcul a contribuţiei la fondul de pensii este minim SALARIUL MEDIU BRUT/4 . Salariul mediu brut este stabilit la inceputul fiecarui an prin legea bugetului asig. sociale. Pentru 2009 salariul mediu brut este de 1.693 RON. La aceasta baza se aplica o cota stabilita prin proiect de buget, de la 1 Februarie 2009 aceasta cota este de 31,3%. Daca esti angajat cu norma intreaga nu mai platesti contributia la pensii!"

  In concluzie si un PFA plateste tot 31.3%, diferenta este ca plateste 31.35 dintr-un minim sau dintr-o suma cat vrea el peste acel minim. Asa ca pentru toti cu gura mare ca in IT se fura uita-ti inainte in jur...Nu se fura, se munceste,daca undeva se fura, atunci acel loc este la guvern, primarii, etc...

  concrion spunea...

  Comentariile de la orele 13.26 si 17.15 sunt cele mai complete si pertinente comentarii. Schimbarea legii nu va face decat sa ia mai multi bani din venituri, pentru ca acele procente aferente pensiilor le vor raporta la venituri.....ori, asta inseamna descurajarea liberei initiative si a lucrului pe cont propriu. Una e sa alergi toata ziua dupa contracte si sa tragi tare pentru a avea venituri care sa iti permita o viata decenta si alta e sa stai la birou si sa stii ca chiar si atunci cand freci menta vei avea salar sigur. Asadar, pentru cei frustrati ca PFA-le castiga mult, nu va opreste nimeni sa va faceti un PFA si sa incercati sa lucrati pe cont propriu. Pentru IT-isti....sorry, dar nu e normal sa fiti categorie favorizata intr-o societate egala pentru toti, mai ales ca putem considera cum ca si alte categorii profesionale (gen medici, ingineri) ar trebui scutiti in ideea de a ii tine in tara.
  Pentru cei cu drepturi de autor....pe romaneste, sa renunte la "labareala" generalizata in acest domeniu si sa scoata veniturile la taxat. Insa, tare curios as fi sa vad intr-o zi manelistii, fotbalistii, cantaretii ca vor declara si plati taxe pentru veniturile reale...
  COncluzionand, personal cred ca nu de aici se vor scoate bani....poate ar trebui sa se uite mai bine spre companiile multinantionale si bani care externalizeaza majoritatea cheltuielilor si care platesc o nimica toata la fisc....poate ca ar trebui luat la puricat top 300 si sa vedem ce s-a colectat de la acei indivizi....poate mai scad temperaturile...poate vad vreun OZN maine......seara buna

  Anonim spunea...

  Nu mai starniti apele cu PFA cu norma fixa care duce la abuzuri "minore". Stiu personal un angajat in IT care are salariu de 5.000 euro pe luna si plateste norma fixa ceva penibil, gen 500 de euro pe an. Si nu l-a dus capul singur la asa ceva, acest aranjament a fost facut de altii pentru el si pentru zeci de angajati (sau poate sute, mii). Asta se intampla de 4 ani de zile, omul si-a facut o vila in patru ani si a platit impozite la stat in aceasta perioada cat am platit eu in patru luni cu un salariu sub jumatatea lui (bineinteles ca a "omis" sa se declare platitor de TVA). Sa mai spun ca frate-su cerseste bani de la bloggeri ca sa se trateze de cancer in strainatate? Asta e tara in care traim si de aceea eu sprijin orice crestere a impozitelor in orice domeniu, ca sa mai scada numarul de evazionisti ticalosi.

  Anonim spunea...

  Anonim @07:16

  Vorbesti prostii, daca avea 5k lunar, ar fi depasit limita de 35k anual, limita care daca este depasita se trece la impozitarea in sistem real, deci adio norma fixa.

  B spunea...

  Anonim 13.24 exista exceptii la ce zici tu. Daca prestezi pt o firma din uniunea europeana care plateste tva acolo depui declaratia de tva dar cu tva necompletat pt ca esti scutit. Daca esti curios poti sa cauti articolul din CF. Eu sunt in acest caz, am depasit 35k si nu platesc tva....

  contabil spunea...

  sincer, actualii guvernanti mi se par niste amatori cae nu stiu dacat sa tai si sa ia cat mai multe impozite. asta stie toata lumea, dar de ce nu se gandesc sa maximizeze si veniturile.