luni, 10 mai 2010

EURO - Razboi total

La doar un an dupa FED, ministrii de finante din tarile EURI au gasit suportul politic sa striveasca speculatiile despre destramarea monedei unice cu un plan de salvare de 720 miliarde EUR (pentru inceput). Primele tari vizate sunt Spania, Portugalia, Irlanda. (440 miliarde din partea tarilor euro, 60 miliarde de la UE si pana la 220 miliarde de la FMI)

BCE va trece la "quantitative easing", adica tiparire de bani si cumparare de obligatiuni (grecesti, in prima faza). La prime vedere, am putea fi tentati sa tipam "robinetul de bani, hiperinflatie", etc. Tehnic, este prematur; probabil inflatia zonei euro va (ceva) mai mare in viitor, insa deja am trecut prin experimentul deflationist in 1929 si mai recent in Japonia, fara ca rezultatele sa fie foarte bune pe termen scurt.

Tarile din zona euro s-au condamnat monetar sa moara sau sa traiasca impreuna; nicio tara nu va parasi zona euro, iar moneda va fi aparata cu orice cost. Aceasta va presupune ca Grecia isi va mai continua chinurile o perioada buna de timp. Subliniez inca odata, pacatul originar a fost intrarea in zona euro la un curs supraevaluat.


A fost nevoie de o astfel de criza pentru ca uniunea monetara sa devina si o uniune a datoriilor precum si o uniune fiscala. Ramane de vazut in zilele urmatoare daca planul va fi suficient, in ciuda faptului ca vine tarziu.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Japonia e poster child pentru ineficienta masurilor de acest fel, dar problema acolo consider ca are la radacina factori sociali si demografici.

O populatie imbatranita si care oricum muncea foarte mult si s-a plafonat oarecum. Pe cand in Europa sunt destule tari cu somaj ridicat si potential pentru a deveni mai eficienti si productivi.

Mihai Marcu spunea...

Da, dar BoJ nu a monetizat economia suficient de puternic si au trait 10 ani cu o usoara deflatie.

Perfect de acord cu partea despre demografie.

Informatii-economice spunea...

@anonim, foarte buna observatia factorilor demografici. de ceva vreme vreau sa scriu despre criza demografica ce face ca cea financiara sa para mizilic.

@Mihai, deflatia si inflatia sunt 2 scenarii foarte posibile in intreaga lume. Partea interesanta e ca cele doua variante se pot substitui sau se pot completa, depinzand de ce masuri vor fi luate.