miercuri, 26 mai 2010

Dimensiunile economiei subterane - o estimare

Va propun un calcul extrem de simplu pentru a estima nivelul evaziunii fiscale in Romania, pe baza datelor disponibile oficial (doar la nivelul populatiei).

Conform datelor de la BNR, situatia neta a populatiei fata de sistemul bancar era urmatoarea:


In anul 2009, populatia si-a redus "deficitul" fata de sistemul bancar cu 14 miliarde lei - practic, economisind 14 miliarde lei.


Consumul populatiei in PIB, conform datelor INS pentru 2009 a fost de 301 miliarde lei. Deci, pentru a economisi 14 miliarde si a consuma 301 miliarde  inseamna ca populatia a avut venituri nete de 315 miliarde lei. Din aceste venituri nete, o parte din bani au venit de la romanii din strainate; astfel, tot de la BNR aflam ca transferurile curente in anul 2009 au fost de 6.6 miliarde euro sau aproximativ 28 miliarde lei; aceste sume nu sunt taxabile de catre statul roman prin impozite pe venit. Rezultatul este urmatorul:Retinem suma de 287 miliarde lei.

Daca ne uitam la executia bugetara a anului 2009, vedem ca statul roman a incasat suma de 23 miliarde lei din impozite pe venit, salarii, castiguri de proprietate (am fost generos si am adaugat inclusiv incasarile din taxe pe proprietate). Aceasta inseamna o baza de impozitare bruta de 144 miliarde lei.

Totalul economiei negre este diferenta dintre 287 si 144 - 143 miliarde lei (suma nu este taxata, deci nu are rost sa facem distinctia net - brut).

143 miliarde lei sau 29% din PIBul pentru 2009 - aceasta este estimarea economiei subterane, pe baza datelor despre comportamentul financiar al populatiei. Visatorii ar putea crede ca daca se taxeaza suma asta cu 16% impozit, 5.5% pentru sanatate, 33%  pentru pensii, teoretic se rezolva problema finantelor publice romanesti .

Taxarea acestei sume este aproape imposibila si e o falsa problema; evaziunea poate fi redusa punctual, dar nu agregat si nu in aceste conditii de impozitare.  Agentii economici raspund la stimulente; daca este mai eficient si mai convenabil sa lucrezi in ilegalitate, atunci legea are o problema.


Disclaimers:
- nu am estimat si nici luat in calcul sumele tezaurizate de populatie (adica banii la saltea);
- am presupus ca toate veniturile sunt taxate la 16%; din cauza pensiilor si a deducerilor probabil rata de impozitare este ceva mai mica de 16%.
- am ignorat complet evaziunea firmelor, in ideea ca surplusul astfel generat se va vedea tot in consum.

19 comentarii:

Anonim spunea...

Nu chiar 29%, probabil este pe undeva, peste 25%, oricum procentul este IMENS. De precizat ca evaziunea fiscala exista peste tot in lume si, regula de aur este urmatoarea: cu cat statul este mai subdezvoltat, cu atat procentul este mai mare. De acord ca evaziunea poate fi redusa punctual, si in mod special prin legi destepte, care sa favorizeze alegerea corecta. Din pacate, clasa noastra politica este mult prea submediocra, rapace si lacoma ca sa mai si gandeasca inainte de a actiona. Eu cred ca, intr-un timp scurt (zeci de ani) acesta tara va fi golita de cetatenii sai onesti, producatori de valoare adugata. Vor ramane vedetele, fotomodelele, fotbalistii (cei de mana a ...zecea) si, marea majoritate a "cersetorilor"=asistati sociali.

Anonim spunea...

Calculele tale, foarte corecte de altfel, exclud economisirea facuta la saltea. Sunt suficienti bani, mai ales pe vremuri din astea tulburi, tinuti departe de circuitul financiar (eu vad undeva intre 2-4 miliarde suma asta). Eu as merge pe un minim 30% economie neagra....si s-ar parea ca dupa noul memorandum cu FMI ne vom indrepta vertiginos spre 40%! Si as mai avea o remarca: daca pe datele furnizate de BNR pot conta fara rezerve, pentru cele ale INSSE nu dau doi bani! Sunt investitor si stiu cite date false le trimit celor care ma streseaza cu raportarile lor stupide.

Anonim spunea...

sunt de acord cu anonim 2 si anume ca va creste vertiginos evaziunea deoarece nu cred ca poti sa-i iei omului din venituri si pe deasupra sa-i ceri sa fie corect/nu poti sa faci campanii de genul -nu mai cumparati tigari la negru in situatia in care ii iei banii sa acoperi incompetenta si slaba putere decizionala .

Mihai Marcu spunea...

banii la saltea nu i-am luat in calcul, desi se pot determina aia (tinand cont de masa monetara, cat e in banci si cat circula - diferenta sunt "la saltea"). Luand in calcul banii la saltea ar creste cifra evaziunii.

Anonim spunea...

S-au exclus economiile din calcul precum si creditarea de consum care de fapt inseamna cheltuirea azi (si luare in calculul tau ca si venit realizat) a veniturilor viitoare care inca nu au fost impozitate (si nici nu pot fi la timpul prezent).

Mihai Marcu spunea...

nu am exclus economiile si nici creditarea.

mai exact am calculat variatia pozitiei nete a populatiei fata de banci la 31/12/2008 si 2009.

Variatia creditelor (toate creditele populatiei) este nesemnificativa.

Daca banii sunt in depozite, atunci nu au fost cheltuiti ci economisiti, deci nu sunt in consum.

Razvan spunea...

Trebuia sa adaugi la baza de impozitare bruta si pensiile. Cea mai mare parte din pensii merg in consum, si la cati pensionari avem cred ca valoarea pensiilor platite e destul de mare.

Isailă spunea...

Răspunsul operatorilor economici la măsurile fiscale nu este o chestie principială, valabilă oriunde în lume, ci depinde de societatea respectivă. Dacă societatea este anomică, individualistă, hoață, toate teoriile despre fiscalitate și mersul ei nu fac o ceapă degerată, ca și promotorii lor, care ascund produsul mâței sub preș, aruncă fumigene.

Mihai Marcu spunea...

pensiile peste 1000 ron sunt deja taxate cu 16%, deci sunt la lumina si sunt cuprinse in cele 23 miliarde incasate.

am scris ca restul de pensii nu le-am luat in calcul, dupa ce voi avea o distributie a pensiilor pe nivele o sa mai rafinez cifra. asa cum a zis primul anonim, probabil o sa ajungem pe la 20 - 25% (nu mai putin, in orice caz).

Anonim spunea...

referitor la comentariul lui razvan trebuie spus ca pe linga pensii mai sunt si foarte multe fonduri platite sub forma de asistenta sociala care nu este nici ea impozitata.
referitor la pensii, ele sunt impozitate doar pentru suma care depaseste 1000 lei.daca suma corecta este de 177 euro pensie medie, rezulta ca pensiile anuale sunt undeva la 40 miliarde lei
deasemenea aplicarea cotei de 16% uniform pentru aflarea bazei conduce la o aproximare destul de mare. probabil ca o cota medie de impozitare este undeva pe la 12%, scazind deducerile.
consumul oricum este mai mare, nu ai pus in calcul vanzarile fara bon.
deci calculul trebuie 'rafinat' tinind cont si de aceste necunoscute pe care trebuie sa le cuantifici cumva.

Anonim spunea...

pt Anonim 2 referitor la afirmatia dvs ca INSSE raporteaza date de 2 bani. Asa cum ati recunoscut, datele pe care le furnizati dvs despre firma dvs, sunt de 2 bani. Rezulta ca sunteti un evazionist. INSSE publica minciunile pe care marea majoritate a firmelor le raporteaza.

livcons spunea...

Nu pot sa apreciez concluziile dumneavoastra insa voi face o mica analiza asupra unui domeniu in care am lucrat 10 ani(educatie). Pornind de la un liceu teoretic cu 800 elevi si de la premiza ca minim 500 se mediteaza la cel putin o materie la un tarif (mediu national) de 10 euro. Ar insemna 500 X 10 X 4= 20000 Euro lunar.In fiecare judet ar fi in medie cate 8 astfel de centre de meditatie ceea ce rezulta cca 160000 euro lunar. bineinteles, unele judete sunt mai instarite altele mai putin. Inmultesc aceasta cifra cu 46 (judete plus sectoarele din buc) si rezulta 7.360.000 euro lunar. Daca extind calculul la elevii de gimnaziu, as putea dubla cu usurinta suma respectiva. insa aceste calcule sunt reduse la un minim observabil, ceea ce inseamna ca suma totala alocata lunar meditatiilor in Romania ar depasi 20.000.000 euro. O estimare mai exacta ar fi rostul unui studiu, insa daca calculez anual ar iesi o piata anuala a meditatiilor de cca 240.000.000 euro.La circa 2.000.000 elevi din invatamantul preuniversitar ar insemna o medie de cca 120 euro/elev/an.
peste 80% din aceste fonduri se duc in acea piata neagra despre care vorbiti si toti stim asta. Multi dintre cititori sunt parinti si au alimentat aceasta zona gri de piata.
O solutie ar fi ca aceste venituri sa fie declarate, parintii sa ceara chitante in schimbul prestatiilor si nimeni nu ar avea nimic impotriva. Cred :)

Anonim spunea...

Din cauza datelor eronate raportate de firme catre INS si a evaziunii reiese si ca salariul mediu din privat este mai mic decat cel de la stat. Se pare ca nimeni din tara asta nu recunoaste o realitate: extrem de multe companii (inclusiv multinationale) platesc o parte insemnata (de obicei cel putin 50% - pur si simplu nu reusesc sa-mi inchipui cum luna de luna aceste companii fac rost de acesti bani negri) din salarii la negru, ca sa nu mai vorbesc ca in anumite domenii sau de la un anumit nivel in sus "salariile" sunt platite unor PFA (managerii, fotbalistii, vedetele TV, etc). Oare cu cat ar creste salariul mediu din privat daca toate aceste sume de ordinul miilor sau zecilor de mii de euro ar intra in calculele facute de INS?
PS: poate e o idee de articol, in cazul in care se doreste prezentarea realitatii din economie

Anonim spunea...

Economia subterana in principiu ajuta economia reala cel putin in Romania . aceasta este opinia mea . eu cred ca acele impozite ce trebuiau platite se transforma in preturi accesibile si nu in bogatii acumulate . Daca ar fi totul impozitat ... un profesor nu ar mai lua cat ia acum pe ora de meditatii , la piata ai gasi preturi mult mai mari , etc . Iar tigarile de contrabanda sunt/pot fi privite drept o crestere a veniturilor fumatorilor cu 30% din pretul pe care l-ar fi platit .
Evaziunea genereaza bani care reintra in economie . Poate ar trebui sa ne plecam atentia inspre ce fac marile corporatii care tireaza tot afara ....

tomis spunea...

Coincidenta? Am calculat si eu evaziunea fiscala si am obtinut maxumum 39 miliarde dolari americani pe cind tu ai obtinut 41. Se vede treaba ca este mai rau decit mai bine. Orgonas gaseste in blogul lui numai 10 miliarde euro pe an evaziune fiscala.

In fata acestor numere, o tara intreaga discuta masuri de reducere a salariilor, pensiilor si beneficiilor sociale si nu reducerea evaziunii fiscale.

De ce crezi ca nu se poate lupta impotriva ei? Nu sunt oare modele in lume? Nu ar fi tocmai astazi momentul sa copiem unul dintre acele modele atita vreme cit noi nu am inventat si folosit altul?

Mihai Marcu spunea...

tomis - cifrele sunt prin zona; nu va putea fi masurata exact. Pentru un calcul si mai corect ar fi trebuit sa scad pensiile si sa adun si consumul din strainatate si conturile din elvetia.

DAR.

41 miliarde nu sunt taxe pierdute - este o baza de impozitare care teoretic ar putea fi taxata. Teoretic!

tomis spunea...

am inteles asta. eu scriam de practic: nu se poate face nimic zici? nimic sa fie colectate aceste taxe?

ascult acum la "radio" discursul lui boc care face o gramada de planuri economice pe baza economiilor din salarii pensii si beneficii sociale reduse. mi se face greata... nu se poate face nimic impotriva evaziunii fiscale si furtului, zici.

Anonim spunea...

Da ultimii 2 anonimi aveti dreptate: bloggerul face o confuzie!

Diferenta dintre cele 287 miliarde si baza de impozitare calculata (23 miliarde/16%) nu este economia neagra. Ai uitat veniturile firmelor baiete!

Firmele au avut si profit si daca nu au avut asociatii tot au trait, nimeni nu isi plateste dividende in perioada asta (nici bancile) dar lasandu-le nerepartizate si consumandu-le se poate.

Refa calculele ca bati campii!

Mihai Marcu spunea...

"ultimii doi" au disparut pe motiv de limbaj.

1 - am scris clar in post la ce se refera - la populatie, nu firme.

2 - daca veniturile firmelor sunt folosite "la negru" pentru consum se vad in consumul din PIB.

dividendele au fost luate in calcul, evident, citeste in link-ul cu executia bugetara ce incasari s-au luat in calcul.