vineri, 14 mai 2010

Deficite

Există două modalități de a crește competitivitatea unei țări: prin devalorizare internă și devalorizare externă.

Devalorizarea externă înseamnă devalorizarea monedei - este ceea ce nu au făcut Letonia (deoarece CE s-a opus), Grecia, Spania, Portugalia (pentru că nu pot). România (sau mai exact BNR) nu vrea acest lucru datorită riscurilor asupra sistemului financiar - majoritatea populației s-a împrumutat în euro, iar o devalorizare chiar și moderată ar pune presiune pe solvabilitatea sistemului.


Devalorizarea internă este scăderea salariilor și a cheltuielilor publice.

Ajustările dure care s-au produs sau trebuie să se producă ne arată cât de mare a fost dezechilibrul din perioada 2005 - 2008. După ce moneda s-a devalorizat de la un maxim de 3.11 în iulie 2007 la 4.1 cât este acum, după ce deficitul de cont curent s-a comprimat brutal, după ce s-a obținut un împrumut de la FMI de 20 miliarde euro, tot mai este necesară o devalorizare suplimentară de 20%. Singurul rămas neatins a fost sectorul public și acum este rândul lui.

Aritmetica nu este atât de simplă. Reducerea deficitului public va duce la adâncirea recesiunii, iar posibilul W devine un L sigur și prelungit.

Deficitele sectoarelor public și cel privat se balansează. Până în 2007, deficitul de cont curent ("bugetul" sistemului bancar) a fost absorbit și echilibrat de excedent al sectorului privat și deficite moderate în sectorul public.

Anul 2008 a marcat dezastrul economic. Sectorul privat a împrumutat excesiv (și a avut un excedent) în contrapartidă cu deficitul de cont curent și deficitul bugetar. Bogăția și creșterea economică din 2008 au fost la fel de reale ca și creșterea prețurilor imobiliarelor. Au fost bani împrumutați: în 2009 s-a "rambursat" deficitul de cont curent, prin compresia consumului, iar începând cu 2010 se va "rambursa" deficitul bugetar. Va fi rambursat din excedentul acumulat până acum de sectorul privat; măsura este convulsivă, dar asta se poate acum.

În vremurile bune din deceniul trecut nimeni nu se temea de o inflație "moderată" de 40% pe an și o depreciere a monedei de 3 ori (ca în 1997), dar se pare că acele timpuri au trecut; modă zilei este devalorizarea internă.

Este inutil să acuzăm Guvernul că nu a luat aceste măsuri din 2009, la fel cum e inutil să acuzăm Guvernul din 2001 că nu a introdus de atunci cota unică. A fost un proces economic care a trebuit sa-si urmeze cursul; nu s-au putut arde etape. Astfel de măsuri de austeritate se iau doar forțat, prea puțini pot face și inca si mai puțini pot accepta binele cu de-a sila.

6 comentarii:

dcg spunea...

Salut! Ai comis o... neatentie la inceputul textului: "România s-au mai exact BNR". Corecteaza acel "s-au". :)

Mihai Marcu spunea...

fixed.

Anonim spunea...

,,Reducerile deficitului public va duce(corect vor duce) la adâncirea recesiunii

Mihai Marcu spunea...

ok, incerc sa nu mai scriu la 3 noaptea :)

MIA spunea...

>Este inutil să acuzăm Guvernul că nu a luat aceste măsuri din 2009

Nu e inutil - face parte din mecanismul democratic totuşi, nu ? :)

Aaa ... ce e ineficace e altceva. :D

Mihai Marcu spunea...

da, foloseste la imbunatatirea simtului critic, deja bine dezvoltat.

ideea era ca era foarte dificil de prevenit ce s-a intamplat.