marți, 18 mai 2010

De ce ajustarea bugetara nu va fi simpla

Guvernul roman a ales cea mai grea modalitate posibila de a echilibra finantele publice - devalorizare interna, mai exact scaderea salariilor.

Scopul final este reducerea ponderii si a cheltuielilor publice, implicit a deficitului bugetar, care a ajuns la nivele nesustenabile in conditiile in care PIB-ul a scazut cu 7.1% in 2009 iar in 2010 scaderea economica va continua.


Scaderea totusi este excesiva si nu se poate realiza doar din salarii, o ajustare brusca de -25% nu este rezonabila. Guvernul s-a incapatanat sa pastreze taxele nemodificate si se comporta ca si cum Romania ar fi intr-un consiliu monetar, fara nicio alternativa.

Un mix de masuri mai echilibrat, cu o crestere a TVA si a taxelor pe proprietate, o reducere mai rezonabila a salariilor si cu o corectie minora prin curs ar fi fost mult mai suportabila social. Relaxarea monetara practicata de BNR nu va fi nici pe departe suficienta pentru a stimula economia, prea putin dependenta de creditul in lei.

In schimb, Guvernul a decis sa ia cele mai grele masuri, care ating nedescriminatoriu pe toti angajatii in sectorul public, in speranta ca echilibrarea bugetului va duce la o recuperare economica rapida. Sunt sceptic in privinta acestui scenariu, mai ales cand zona EURO este in recesiune.

BNR si-a aparat tinta de inflatie, prin opozitia asupra cresterii deficitelor si a taxelor. Insa in aceste vremuri, o crestere a TVA corelata cu o scadere mai rezonabila a salariilor (si crestere a somajului) nu ar fi dus la cresteri de preturi.

6 comentarii:

DanBruma spunea...

Perfect de acord cu mix-ul, este cu mult mai rezonabil si mai echitabil.

Mihai Marcu spunea...

inclusiv isarescu e de aceeasi parere :)

cand se iau astfel de decizii, tehnicalitatile ajung pe locul doi. Conteaza cum se prezinta deciziile, conteaza efectul lor social si mai putin eficienta matematica; desigur, asta daca se doreste reusita.

Nu ar fi exclus ca peste 3 luni sa auzim - "noi am vrut si altfel, poporul nu vrea, crestem taxele".

Anonim spunea...

Eu unul nu sunt de acord ca toata populatia sa sufere neajunsurile unui aparat bugetar supradimensionat.
Gandit ca o firma statul are niste angajati (bugetarii) si niste clienti (cetatenii platitori de taxe si impozite si beneficicari de servicii). Tu ce ai face daca ai fi seful firmei respective? Cum aduci mai multi bani in buget? Maresti eficienta sau maresti preturile? Dar daca clientul nu isi permite mai mult - trebuie reamintit ca el lucreaza la privat, are un salariu mai mic/inghetat/criza economica... tu propui sa ii iei si banii pe care nu ii mai are in dauna unei eficientizari? Te-ai gandit ca e posibil ca acei clienti sa renunte la serviciile tale(someri, economie gri etc.)? In cazul asta tu tot ramai cu o gaura uriasa si pe deasupra ai si mai putini clienti.
Maresti taxele pe proprietate?(ca sa platesti ineficienta?)
Pai tu atunci cu ce profit ramai?
Desi solutia este grea este probabil cea mai buna pe termen mai lung.
Sunt curios acum ce or sa faca cu pensiile? Ca o reducere a lor nu e o solutie, e o chestie aruncata asa in ecuatie/disperata chiar.

PS: Daca bugetarii au salarii atat de mici la stat si conditii atat de grele de munca sa vina la privat. Sunt "convins" ca isi vor gasi imediat de lucru in conditii mai bune, cu mai multe zile libere, cu program de lucru si mai scurt, cu sefi mai intelegatori si cu salarii+spaga mai mari datorita "priceprii"/"seriozitatii"/"corectitudinii" si "eficientei" de care dau dovada(lista "calitatilor" poate continua).

alex@formidabilii.org spunea...

Iar facem mix, tipic romanesc :)

Urmatorul pas e sa nu facem nimic...

Anonim spunea...

Cea mai buna masura posibila este cea adoptata de guvern. Sa nu va inchipuiti ca scad salariile cu 25%. Ci veniturile asimilate salariilor. Pina acum un bugetar nu toti dar majoritatea de la MFinante, Muncii, ITM, etc poate si consiliile locale partial incasau pe linga salariu inca 50 75% lunar spor pentru incasare debite fara sa faca nici un efort.
Pe de alta parte sectorul privat(cel care produce impozite si taxe) s-a restructurat. Prin aceasta masura se ating doua obiective: 1. se restructureaza bugetarii(neaparat) si 2. se stimuleaza sectorul privat ca nu i se maresc taxele ca si asa abia o duce.
Daca se mareau numai taxele sufereau toti si nu rezolvam nimic: se mareau preturile(deci inflatie), privatii vindeau mai putin(deci mai putine taxe), bugetarii nerestructurati(deci nu se rezolva problema urgent), si o olalaeam tot asa pina ajungeam tot la aceasta masura.
Aceasta masura ne da o sansa. !!!
Succes!

Mihai Marcu spunea...

repet, masura guvernului este fascinanta din punct de vedere tehnic si al eficientei pe hartie. Testul va fi aplicarea practica.