sâmbătă, 29 mai 2010

Controlul preturilor in actiune

Experienta practica a Frantei si a unor tari latino-americane ne arata ca controlul preturilor este imposibil. Grecia vine cu idei proprii:

"Cel mai mare furnizor mondial de produse pentru tratarea diabetului, compania daneza Novo Nordisk, a decis sa-si retraga cel mai avansat produs de pe piata greceasca, dupa ce guvernul de la Atena a anuntat o reducere de 25% a preturilor la toate medicamentele, anunta BBC News" - citat via Hotnews.

Odata cu reducerea salariilor bugetarilor greci (pe care le controleaza) guvernul grec a decis sa reduca si preturile medicamentelor, ca nu cumva sa existe vreo pierdere a puterii de cumparare. Din fericire, piata nu functioneaza la comanda. Odata cu impunerea controlului preturilor, producatorii au inceput sa scoata medicamente de pe piata. Iata cum actiunea guvernului de a "proteja" populatia duce la efectul invers - oamenii nu mai dispun de medicamente, chiar daca ar fi dispusi sa platesca pretul lor.

Este o lectie elementara de economie - cand guvernele viseaza ca pot controla preturile, atunci raspunsul imediat este disparitia produsului de pe piata legala si dezoltarea imediata a unei piete negre. Este motivul pentru care in comunism exista o penurie imensa de produse; cum bine spunea cineva - "Decat sa muncesc degeaba, mai bine stau degeaba".

15 comentarii:

tomis spunea...

eu cred ca te inseli. discuti de preturi ale unei piete insa te referi unui singur exemplu si nu, general, PIETEI!

chiar in cazul medicamentelor exista solutie: medicamentele generice. taie preturile, se cara aia tarii insa acceseaza piata aia mai putin tari insa deshtepti, cu generice. trebuie insa infiintata o ..., nu stiu cum sa-i spun altfel decit, o administratie de control a medicamentelor generice, control rapid, precum si legislatie de admitere a genericelor. in caz de ne-criza, acestea se realizeaza foarte greu. in caz de criza insa, chiar daca ar fi vorba, sau mai ales, de o perioada de criza limitata, acestea ar putea fi realizate imediat.

bineinteles, numai o parere.

tomis spunea...

apropos, am idee de riscul medicamentelor generice, insa mie mi se pare stoparea accesului genericelor pe piata la fel de riscant ca si neatentia introducerii genericelor contrafacute, proaste sau mai rau (sorry, imi lipseste termenul insa sper ca sti ce vreau sa spun).

una peste alta, restringi competitia atita vreme cit nu permiti accesul pe piata a tuturor producatorilor. in acest caz, aia tarii, ca si pina acum, se ingrasa iar tu slabesti. permite acces controlat la ce vrei tu a tuturor producatorilor si iti garantez ca vei gasi, cum am gasit eu, nu neaparat nu mai stiu ce medicament celebru si scum de tratare a unei boli, ci un unul mai ieftin cu acelasi efect, sau chiar si un ceai ordinar recomandat de doctori specialisti indieni (iarasi exemplu poate nu prea bun)

tomis spunea...

in privinta greciei, probabil ca nu ar fi rau daca acelasi guvern ar opera si anunta imediat deschiderea importului de medicamente din.. india si alte tari ce produc generice

hm spunea...

Pentru tomis:

Uite un alt exemplu:
In 2009 pretul tigarilor din Romania a crescut galopant datorita taxelor. Rezultatul? Acum cel "mai mare producator" intern de tigari este contrabanda, care reprezinta 35% cf. declaratiilor oficiale si cca. 50% din ce se discuta cu usile inchise.
Iar momentul cand un mare producator (din cei 3 din Romania) isi va inchide fabrica locala este aproape, foarte apropape.

Noapte buna.

DanBruma spunea...

Despre ce experienta practica a Frantei vorbesti, nenica?

Mihai Marcu spunea...

@dan bruma - pana in 1986, Franta nu a avut preturi libere.

tomis - vorbesc de medicamente deoarece aici avem exemplu. Cand esti bolnav nu prea e convenabil sa vina sa-ti spuna un birocrat "nu va mai exista medicamentul x pentru diabet, dar exista niste generice ieftine".

Bogdan Stroe spunea...

Nu cred ca marii producatori isi vor inchide prea curand fabricile din Romania. Pun pariu ca se exporta foarte multe tigari in Rep. Moldova si Ucraina de unde ni se intorc inapoi sub forma de contrabanda. Iar producatorii stiu asta (ca exportul intr-o anume tara mica e disproportionat fata de populatia acelei tari si tigarile se duc la contrabandisti), dar tac, pentru ca tacerea e de aur :)

tomis spunea...

Pentru "hm": tigarile nu se compara cu medicamentele chiar daca discuti despre piata. Apropos, am fumat cu aceasi placere si aducere aminte carpati si nu marlboro cum fumez acum si vreau sa ma las de fumat... Raspund in continuare....

Mihai: inteleg ce spui si sunt de acord cu tine, in parte. In america exista insa protectionism de genul pentru procurarea si vinzarea medicamentelor bazat EXACT pe pareri ca ale tale. Well, vad ca ai cunostiinte de economie. Atunci cind vorbesti de free markets, nu poti opri o anumita piata pentru ca nu iti convine ca sa continui sa crezi in free market. Protectionismul medicamenteleor in america poate pune tara pe butuci...

Vrei si tu acelasi lucru? Cred ca nu. Nu stiu solutia finala, insa parerea ca genericele nu sunt neaparat bune cind esti bolnav s-ar putea sa nu fie raspunsul final.

Anonim spunea...

Si daca ai diabet si ti se spune: De maine, nu mai iei medicamentul X gratuit, il iei pe Y. Caci despe asta e vorba, a da la o parte genericele e echivalent cu aq cumpara IPhone de la Apple mai scump in loc sa iei un HTC mai ieftin. Amandoua isi fac treaba. Si sa nu uitam ca genericele de azi sunt medicamentele scumpe de acum 5-10, hai 20 de ani, cum cei ce au trait acum 20 de ani au putut supravietui cu medicamentele acelea, asa se poate trai si acum cu generice. Statul nu a rtrebui sa-si permita sa cumpere intotdeauna ultimul model de masina, mai merge si o Dacie Logan.

Anonim spunea...

1. Pentru medicamentele la care nu a expirat brevetul de inventie nu exista echivalente generice. retragerea lor de pe piata inseamna eliminarea completa a acelui mod de tratament. Daca prin absurd Grecia ar produce sau importa medicamente realizate fara licenta, daunele platite ar depasi de citeva ori economiile facute.

2. Daca controlul preturilor depaseste un anumit nivel, chiar si genericele vor pleca de pe piata, adevarat, mai discret decit medicamentele originale. O vor face pentru ca va disparea marja de profit sau piata greaca "canibalizeaza" pietele conexe (de pilda prin importuri intracomunitare

3. Daca un medicament este scos de pe piata nu inseamna ca toti grecii vor fi lipsiti de el. Unii dintre ei isi vor permite sa apeleze la furnizori din alte tari europene, direct sau prin "carausi". Practic, ceea ce se va intimpla va fi ca medicamentele respective vor ajunge mai greu accesibile decit inainte si nu statul grec va incasa impozitele din comercializarea lor.

tomis spunea...

marja de profit este EXTRAORDINAR DE MARE! statul, grec, roman sau altul, sau "piata" trebuie sa decida unde se posteaza.

sa nu uitam ca statul poate "ajuta" chiar economia proprie sa produca inclusiv generice!

o astfel de solutie eu vad si pentru romania.

Anonim spunea...

"Alba - neagra" si reglementarea pietelor financiare.
http://brokerbvb.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=63:qalba-neagraq-si-reglementarea-pietelor-financiare&catid=35:articole-membri

Marian spunea...

Mare vrajeala actiunea lui Novo Nordisk. Reactie de copil imbufnat.

La medicamente e ca la procesoare (Intel, AMD). Costul efectiv de productie al medicamentului este insignifiant. Pretul incasat de producator se duce de fapt catre R&D si catre.

Dar costul incasat pentru R&D si cel pentru profit sint costuri reziduale. Poti sa vinzi in Grecia si cu 50% mai ieftin si tot scoti profit. Pentru ca decat sa nu muncesti si sa nu incasezi nimic, mai bine muncesti de 1E si incasezi 5E (in loc de 10E poftiti).

De-aia medicamentele generice sint de un ordin de magnitudine mai ieftine decat alea "de marca". Numai ca genericele apar doar dupa expirarea patentelor.

Marian spunea...

tomis, ce tot bagi marota cu "genericele contrafacute"?

In piata farmaceutica e cam asa: sint un numar limitat de companii foarte mari (Big Pharma). Compania X (de exemplu Pfizer) inventeaza un medicament (sa zicem T). Cat timp au patent pe el, X vinde T la pret scump. Cand expira patentul, restul companiilor (de exemplu GlaxoSmithKline, Bayer) face "generic T" (cu absolut aceeasi lista de ingrediente active) si vinde ieftin. In cazul altui medicament, autorul este alta companie mare, si copistii sint celelalte companii.

Asta cu "generice periculoase" e vrajeala de adormit copiii.

tomis spunea...

marian: am vazut la tv... un documentar in care niste chinezi au fost filmati intr-ascuns cum ofereau unui cumparator de medicamente generice sa accepte falsuri pentru un profit mai mare. D-aia am adus aminte de falsuri.

Nu imi place cum incepi sa mi te adresezi, schimba tonul, cuvintele si muzica, te rog.