vineri, 21 mai 2010

"Combaterea" evaziunii

Am citit nota de fundamentare a Ministerului de Finante pentru noua ordonanta pentru combaterea evaziunii. Este un document trist.

Principala metoda de combatere a evaziunii deriva dintr-o logica de fier: se va introduce o declaratie fiscala noua prin care evazionistul sa recunoasca fapta din proprie initiativa. Acelasi evazionist va trebui sa stea la coada la administratiile financiare ca sa depuna documentul care-l incrimineaza si apoi sa-si plateasca datoriile. Gata, cu noul decont pentru achizitiile intracomunitare de flori / carne s-a rezolvat evaziunea.


Din document reiese o frica viscerala de platitorul de TVA - orice persoana inregistrata in scopuri de TVA poate face achizitii intracomunitare deci poate fi un posibil evazionist. Era nevoie de inteligenta birocratiei romanesti pentru a elimina avantajele aderarii Romaniei la UE, prin blocarea administrativa a oricarei masuri ce-ar putea ajuta mediul de afaceri si denaturarea principiilor pietei comune.

Evident ca cei care vor avea de suferit vor fi tot contribuabilii cinstiti prin cresterea poverii administrative, doar este de datoria lor sa-si petreaca timpul stand la cozi la administratia financiara. Citez din document:

"Se va crea un document special care va sta la baza plăţii TVA pentru  achiziţiile intracomunitare de astfel de bunuri. Totuşi, vor fi respectate celelalte prevederi comunitare privind deductibilitatea taxei plătite pentru aceste achiziţii, pentru a nu aduce prejudicii pieţei interne, fapt care ar putea fi foarte sever sancţionat de Uniunea Europeană. "

Este un pasaj definitoriu pentru inapoierea institutionala a Romaniei. Principala preocupare a Ministerului de Finante sunt sanctiunile de la UE si nu mediul de afaceri romanesc care produce banii din impozite si taxe ce sunt apoi risipiti cu eficienta de sectorul public. Ce mai conteaza ca irosim timpul contribuabililor cu documente care se depun doar stand la coada, doar pe dischete si doar la camera 16 / 21 care nu lucreaza cu publicul? Ce mai conteaza ca masurile discriminatorii la adresa mediului de afaceri local?

6 comentarii:

mircea spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
mircea spunea...

a fiu sincer stiu foate multi evazionisti. si stiti de ce o fac(inclusiv subsemnatul?) pentru ca timpul aferent(timpul, energia si nervii) care ma costa pentru a-mi plati inpozitele sunt mult mai mari decat valoarea nenorocitului de impozit. este mult mult mai complicat sa-ti platesti impozitele si mult mult mai simplu sa nu le platesti...

sa ma ierte cel de sus si concetatenii, dar pur si simplu nu am timp si nervi sa mi le platesc, desi as avea banii si nu ar fi problema, dar procedurile sunt absolut aberante. pentru fiecare leu pe care trebuie sa-l paltesc ca impozit mai trebuie sa cheltuiesc doi in timp, bani si nervi, eventual angajand pe cineva care sa se ocupe exclusiv cu plata zecilor de taxe si impozite. mai bine nu fac nimic si le las balta, daca ei n-au nevoie de banii mei, nici eu nu ma inghesui...si fac asta de 20 de ani...no impozit, no problem...

Anonim spunea...

In contradictie cu tine mircea eu de 6 ani de cand am firma platesc toate taxele, chiar si cele de 1 leu la care comisionul de plata este de 0.8 lei. Si platesc contabila inclusiv ca sa-mi duca declaratiile la administratie. Pentru ca acesti bani fac parte din costul de a face afaceri in Romania si se duc la niste oameni si firme care au un servici datorita acestor bani. Si pentru ca in alta tara as fi platit mai mult impozite si as fi avut cheltuieli mai mari cu activitatea pe care o desfasor perfect legal.

miRcea spunea...

Eu mi le plătesc de frică! Sunt mic și mai bine mi le plătesc decât să vină portăreii să mă facă zob!
În rest îi dau dreptate tizului meu...

Mihai Marcu spunea...

la administratie financiara sector 1 in fiecare luna se schimba camera unde se depun declaratiile de tva. niciodata nu stii nimic sigur.

faci o plata online, trebuie sa te duci la administratie ca sa stii sigur daca a fost alocata corect.

lumea este in 2010, administratia este inca in 1990, doar ca au calculatoare - si primesc doar dischete.

Anonim spunea...

Cititi si tot textul ordonantei si veti observa ca de facto se suspenda si constitutia si tratatele cu ue. Incompetentii fac recurs la violenta, ca ultima resursa, invariabil, inevitabil.