luni, 29 martie 2010

Falimentul persoanelor fizice - un pas necesar

Proiectul de lege a trecut de Senat, dar nu inseamna ca va deveni aplicabil in curand. Desi proiectul actual al legii falimentului are cateva probleme, este un pas inainte.


La prima vedere, bancile au de "suferit": riscul asociat creditării persoanelor fizice se modifica substantial si devine asemanator cu cel pentru juridice.

In relatia cu banca, consumatorul era un soarece fortat sa se joace cu pisica, avand un singur drept: sa-si aleaga pisica. Acum, balanta puterii se echilibreaza.

Costul creditelor NU trebuie sa creasca din cauza ca persoanele fizice pot da faliment, la fel cum creditele pentru firme nu sunt semnficativ mai scumpe. Ce se va schimba cu adevarat in banci este disparitia ideii cum ca a acorda populatiei (cu carte de munca) este o chestie sigura, care aduce doar profituri.

Proiectul legii falimentului aduce si alte probleme - in forma in care este acum, este un cadou de 25% din credit facut populatiei - daca demonstrezi ca ai plati sau poti plati 75% din credit, scapi de restul 25%. O alta consecinta neplacuta este impactul asupra chiriilor - daca exista contract, proprietarii se vor trezi cu chiriasi care nu pot evacuati in timp ce sunt in procedura de reorganizare. Aceeasi surpriza o vor avea si furnizorii esentiali (gaze, apa, energie electrica).

Va deveni mai eficient pentru banci sa inceapa voluntar restructurarea datoriilor persoanelor fizice, inainte de a se ajunge la tribunal.

6 comentarii:

igs spunea...

E o zona minata, si e greu de spus daca e bine sau e rau.
Pe de o parte, e un lucru bun, bancile trebuie sa fie mai atente cand dau banii si sa isi asume si ele un risc mai mare.
Pe de alta parte, intr-o tara in care justitia e cum e, o astfel de lege va lasa loc la multe abuzuri.
Nu stiu daca e bine sau e rau, te intreb insa ce stii despre trendul european: exista astfel de legi in tarile UE? Cate din tarile foste comuniste si primite de curand un Uniune au legea asta? Ca sa ne dam cu parerea ar trebui sa avem niste termeni de comparatie.
Ce zici Mihai, faci cercetari si ne pui la curent intr-un post ulterior?
bafta!

Mihai Marcu spunea...

doar bulgaria nu are :); in rest, exista ceva similar in mai fiecare tara:

http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-7067671-tem-bancherii-legea-falimentului-personal-cum-falimenteaza-celelalte-tari-cum-influentat-asta-creditarea.htm

Legea e clar perfectibila, are multe probleme, ori va trebui ca falimentul unei persoane fizice sa fie o chestie foarte greu de pronuntat sau cu consecinte importante, altfel, nu cred ca poate cineva tine sub control milioane de planuri de restructurare.

Razvan spunea...

Ma intreb de ce suntem din nou "atipici". In multe tari poate fi executata doar garantia fixata la momentul acordarii imprumutului, si evaluata de banca la o anumita suma. La noi putea fi executata garantia, persoana, familia acesteia etc... Ce sa mai, daca faceai gresala sa nu poti plati un imprumut deveneai dintr-o data un iobag ce trebuie sa munceasca tot reestul vietei pentru stapan.
Acum este executata in continuare intreaga familie dar dupa ce iti mai lasa cativa ani de resemnare, ani foarte profitabili pentru cel care nu poate plati!
De ce??? Preferam sa intarziem "ruperea pisicii" ca sa se lupte altcineva cu ea?

Mihai Marcu spunea...

Salut Razvan,

Din pacate falimentul persoanelor fizice nu poate fi asemanator cu cel al persoanelor juridice dpdv al raspunderii patrimoniale.

Intotdeauna persoanele fizice raspund cu averea care poate fi executata, cu anumite limite legate de subzistenta.

joe spunea...

Pentru tara asta si brutalitatea asta economica regasita in raportul persoana fizica - banca, nu e de bine? Adica multi oameni oricum pierdeau, acum doar se amana pierderea aia. Pentru multi cred ca ar fi o mana cereasca.

Anonim spunea...

Eu consider ca aceasta lege este una buna deoarece si bancile ar trebui sa isi asume un risc mai mare pentru ca oricum castiga foarte mult de pe seama oamenilor si in special a celor mai saraci!