marți, 30 martie 2010

Dobanda de referinta si costul creditelor

Probabil stiti ca BNR a redus dobanda de referinta la 6.5%, iar principala problema este de fapt "creditele sunt prea scumpe". In realitate, costul creditelor nu este principala problema.

Lectia clasica de economie ne spune: daca scade pretul, cresc vanzarile. Aceasta regula este valabila pentru foarte multe bunuri sau servicii. Cei care s-au calcat in picioare sa cumpere bormasini la 15 lei confirma.

Dobanda este costul creditului; daca scad dobanzile, am putea presupune ca vor creste si "vanzarile" de credite. Sa vedem ce se intampla in ultimul an:

Pentru creditul in lei:Pentru creditul in valuta:Ce vedem din ambele grafice - pentru aceeasi perioada - februarie 2009 - ianuarie 2010, atat dobanzile (linia rosie) cat si soldul creditelor (linia albastra) scad.

In ambele cazuri (lei si valuta) fenomenul este asemănător: desi creditele s-au ieftinit, soldul creditelor curente a continuat sa scada. Concluzia este ca nu cererea solvabila de credite este foarte anemica; dobanzile pot sa scada, insa credite noi se vor da mai greu. Reducerea dobanzilor ii ajuta pe cei in dificultati financiare, dar nu stimuleaza semnificativ cererea solvabila de credite noi.

Practic, suntem in situatia in care scaderea preturilor se suprapune cu scaderea vanzarilor. Este o dovada in plus ca economia romaneasca este in faza in care se repara bilanturi si se platesc datorii. Stimulul creditelor ieftine, desi util, nu este nici pe departe suficient.

8 comentarii:

gigioc spunea...

si daca am deja un credit cu dobanda variabila asta inseamna ca imi mai scade rata? cand am contractat creditul bcr dobanda bnr era de 10%. de fiecare data cand a scazut rata mea a ramas aceasi!!! de ce?

nenea spunea...

desi bnr a mai scazut din cand in cand dobanda de referinta, bancile nu opereaza scaderile respective. nu are nici o legatura ce face bnr cu ce fac bancile. scrieti in blogul domneavopastra ca scaderea dobanzilor ajuta vechii clienti. este un fals, pentru ca de fapt bancherii au grija sa pastreze dobanda ridicata la vechii clienti si fac niste oferte de toata jena pentru clientii noi. bancile au mers pe ideea ca niste clienti neavizati, carora nu le dai contractul acasa, sa-l duca la specialisti, vor pica in capcana. au avut dreptate. am picat multi in capcana. eu sunt in capcana BCR (si regret enorm), care contrar graficelor dumneavoastra nu a variat dobanda deloc. sunt tot pe ~10% euro ipotecar. cu ce m-a ajutat scaderea dobanzii de referinta bnr? cu nimic. pentru ca BCR are marje mari. desi clientii sunt tot atat de nepriceputi ca mai inainte, de data asta sunt mai fricosi si ei stiu un lucru sigur: banca face oferte doar de fatada, dupa ce le devii client amabilitatea si bunavointa bancherului se termina. clientii vor intra in categoria "contractelor vechi", acolo unde totul este pe maxim in favoarea bancii. desi bancile vor mai anunta scaderi de dobanzi, asta se va face pentru alti "clienti" noi (viitorii "vechi"). deci problema este NESERIOZITATEA BANCILOR SI VIDUL DE CREDIBILITATE.

Anonim spunea...

Graficele alea sunt abramburistice. Pai daca prezinti evolutia uneifunctii care variaza intre 10 si 7 pe o scara de 150, nornal ca va iesi o dreapta. Cel putin la crditele in EUR anul trecut dobanda era de 10% acum e de 7%. Ar fi fost mult mai elegant sa faceti doua grafice pentru fiecare tip de credit, unul cu evolutia creditelor si altul cu evolutia dobanzii, fiecare cu scara lui.

Mihai Marcu spunea...

@anonim - ideea care reiese din grafice este ca ambele variabile scad. scara sau ordinele de marime conteaza mai putin

Anonim spunea...

@nenea-solutia este simpla: refinantare. Trebuie facut un calcul in functie de comisionul de rambursare anticipata.
Un criteriu dupa care am ales eu banca a fost si comisionul 0 la plata in avans...

Bogdan Glavan spunea...

BNR nu scade dobanda de grija noastra, ci de grija statului. Acolo, costul creditului chiar conteaza.

Minaiuto spunea...

Nu e obligatoriu ca bancile sa scada dobanda la credite odata cu scderea dobanzii de politica monetara a BNR, nu va bazati pe asta.
Mai ales in sectorul de retail banking, unde suntem multi prinsi in capcana cu creditele noastre!

Poate vor mai scadea ceva dobanzi la creditele noi acordate, ca politica de marketing, dar la cele vechi nici o speranta (nici cu ANPC-ul adica, daca au prins un contract corect la acordare)

joe spunea...

"Dobanda este costul creditului", simplu si frumos spus.