sâmbătă, 9 ianuarie 2010

Weekend movie - Trichet si datoria publica

In (mai) toate tarile din zona euro incepe sa se prefigureze o criza a datoriei publice. Prea putine tari mai respecta criteriul ca datoria publica sa nu depaseasca 60% din PIB. Situatia nu este inca disperata, dar deja chiar si un scop ca datoria publica sa nu depaseasca 100% din PIB poate fi dificil pentru tari gen Irlanda, Grecia.

In acest sens, reducerea deficitelor si echilibrul fiscal devin noile subiecte de discutie, dupa ce spectrul prabusirii sistemului financiar asa cum il stim a fost eliminat.

10 comentarii:

Stefan A. spunea...

Sa fim seriosi. Datoria publica a Italiei era deja 115% din PIB cind au intrat de la inceput in moneda comuna .
Ce era atunci o exceptie aprobata strict pe motive politice , acum este ceva generalizat .
Tot Italia , atunci, se angaja sa reduca datoria treptat. Au reusit cu chiu si vai sa ajunga la 110 %. Acum , cu criza , au depasit 115%. Vor ajunge la 120%.
Deci, BCE poate sa zica ce vrea , politica este cea care decide .
Ca vorbim doar de Grecia , Islanda, este praf in ochi.
Situatia este mult mai grava in realitate. Primii luati la raspundere sint cei mai slabi(de catre cei relativ mai tari si mult mai smecheri ).

Mihai Marcu spunea...

Nu vorbim doar de Grecia. Vorbim si de Spania, de Irlanda. Pe proiectii actuale, toate tarile zonei euro (care conteaza), cu exceptia Finlandei, vor depasi 60% din pib datorie publica.

Stefan A. spunea...

Si deci , in UE , vom asista la politici de reducere a cheltuielilor publice si de marire a intrarilor fiscale ? In special in tari cu presiunea fiscala deja la 45%-50% ?
Eu personal nu cred . Se va folosii mai degraba inflatia . Nu neg ca se va "cosmetiza" un pic raportul cheltuieli - venituri . Doar un pic , de ochii lumii . (revenire la faimosul 3% pentru deficit)
BCE va creste dobinda de referinta , foarte , foarte putin si treptat , in timp. Tot inflatia va rezolva problema . Vrem sau nu .

vala spunea...

criteriile UE se vor remodela dupa realitate ... uniunea nu va disparea din cauza crizei ci se va reaseza ... e ok ... practic atat cat vor avea datorii statele membre atat va fi si criteriul cu pricina ... valabil si la deficit si la inflatie ... si da, cred ca inflatia este singura solutie ... proasta dar unica ...

Mihai Marcu spunea...

inca ceva: multi se intrebau daca zona euro este o "zona monetara optima" ( http://en.wikipedia.org/wiki/Optimum_currency_area ). Raspunsul pe care-l putem da acum, uitandu-ne la Spania, Grecia, Italia este NU.

Claudiu MINEA spunea...

Dupa parerea mea, ar trebui ca datoria publica sa nu depaseasca 30% din PIB. Am avea o dezvoltare mult mai sustenabila pe termen lung.

Calin spunea...

Salut Mihai,

Daca tarile astea sunt bagate pana in gat in datorii cui datoreaza banii acestia? Nu de alta dar mana care da este intotdeauna deaupra celei care primeste.

RazvanM spunea...

Cred ca ar trebui facuta diferenta intre datoriile in moneda pe care un stat nu poate s-o tipareasca si datoriile in moneda pe care un stat poate s-o tipareasca pur si simplu. In rest, reteta financiara actuala ne promite o inflatie micuta, care ne fura putin cate putin din venituri, dar nu suficient de mult incat sa avem revolte in strada.

Mihai Marcu spunea...

razvan, pentru zona euro vorbim de datoria suverana. BCE poata tipari euro, dar nu o face de exemplu pentru a salva grecia. De ce ar suporta Germania o inflatie (mai) mare doar de dragul salvarii greciei?

Anonim spunea...

Se pare ca astitenta sociala de tip european corelata cu politicile protectioniste, vezi sistemele de subventii si cel de sanatate publica au si ele pretul lor. Orice gratuitate care nu este sustinuta real de venituri bugetare nu face altceva decat sa mareasca deficiturile.