luni, 18 ianuarie 2010

Taxarea imobiliarelor la valoarea reala

Propunerea actualului ministru de finante de a taxa proprietatile la valoarea reala este una surprinzator de buna. Pacat ca nu poate fi introdusa imediat, dar ar fi un prim pas bun.


Taxarea proprietatilor trebuie echilibrata intre firme si populatie. Din motive istorice (apartamentele facute cadou de Iliescu), taxarea proprietatilor a fost mereu un subiect tabu.

Tehnic, taxarea la valoarea reala se poate face foarte usor prin folosirea grilei notariale de evaluare a valorii ca baza de impozitare. Folosirea acestei grile este primul lucru care ar trebui facut, urmand ca procentul aplicat sa fie doar o reglare fina (valori de 0.2 - 0.5% ar trebui sa fie maximul).

Ma astept ca taxarea reala a proprietatilor sa nu duca la cresteri masive de incasari. Rolul taxei este doar de a raci o piata care incearca sa explodeze cu orice euro disponibil in buzunarul cumparatorilor.

O taxare echilibrata si un indice real al tranzactiilor sunt elementele care lipsesc pietei imobiliare. Sunt singurele elemente care pot reduce (fara a elimina) bulele imobiliare.

29 de comentarii:

Stefan A. spunea...

Va informez ca in Italia , taxarea caselor care sint UNICA LOCUINTA a unei familii , a fost abrogata !
A ramas in picioare aceasta taxare locala ( se cheama ICI )doar in cazul locuintelor care depasesc 145 mp.sau care sint a doua , a treia , s.a.m.d. locuinta a aceleasi familii !
Poate ar fi bine sa clarificam ca o locuinta (si doar una) reprezinta un bun necesar si de baza pentru o familie!
Daca acceptam acest fapt , nu taxam o proprietata privata minima si indispensabila unei vieti familiare. Ar fi posibil si recomamdat sa taxam locuintele in plus aflate pe numele membrilor aceleasi familii !
Cursa declansata in acest an la mariri de intrari fiscale centrale ,( chiar facuta cu bune intentii dar cu mijloace gresite )nu trebuie sa se transforme in : sa moara capra vecinului !

joe spunea...

Adica un apartament de 2 camere dintr-o zona decenta la pretul de 50.000 de euro, cat ar trebui sa coste? Acum 10 ani costa pe jumate.

Mihai Marcu spunea...

stefan, deja intram in alta discutie - daca zicem ca locuinta este o nevoie de baza (desi guvernul nu a zis niciodata asta), cum se impaca cu cresterea exploziva a preturilor intre 2000 - 2008?

MIA spunea...

>Din motive istorice (apartamentele facute cadou de Iliescu), taxarea proprietatilor a fost mereu un subiect tabu.

Asta cred ca a fost mai degraba scuza decit motivul real - care, in opinia mea, a fost acumularea rapida de averi patrimoniale de indivizi care in realitate dispuneau de putini bani lichizi si ar fi avut probleme serioase daca ar fi fost impozitati cit de cit. Asta ca sa nu mai vorbim de situatii emblematice in care lideri de clanuri au ditamai conacele dar ... inca sunt in postura de a incasa ajutoare sociale pentru ca, oficial, nu au nici un venit.

>Poate ar fi bine sa clarificam ca o locuinta (si doar una) reprezinta un bun necesar si de baza pentru o familie!

Asta e o alta discutie. In mare as zice ca - daca tot se merge pe ideea de a impozita ( si ) proprietatile - ceva tot trebuie platit, chiar daca la un nivel mai redus, si pentru prima locuinta.

Bogdan Glavan spunea...

Nu esti prea clar. De la "recalibrarea" impozitarii (ah, ce-mi plac vorbele mele!) ai ajuns sa vorbesti despre importanta impozitarii pentru atenuarea boom-ului economic (imobiliar, macar). Nu sunt deloc de acord. Prin impozitare nu faci decat sa introduci distorsiuni suplimentare in economie, nu rezolvi ciclul afacerilor.

alex@formidabilii.org spunea...

Eu sunt de acord cu Stefan A.

"Prima casa" ar trebui impozitata la un nivel redus, iar a doua-treia etc casa ar trebui impozitate progresiv.

Anonim spunea...

O taxă decentă ar fi de 2% din valoarea imobilului, plătită anual:
1. Este singura modalitate de a dinamiza o piaţă care tinde să moară încet, încet. Ştiu multe persoane cu spaţii, apartamente, terenuri sau case multe care îşi tezaurizează astfel câştigurile mai mult sau mai puţin licite generând, astfel, în aval o blocare a mişcărilor fie pe piaţa imobiliară, fie pe piaţa adiacentă a chiriilor prin restrângerea ofertei. Se generează astfel o creştere artificială a preţurilor pentru că cererea mare există, încă, în România! CERERE MARE - ofertă mică: acesta este motorul fals al creşterii preţurilor pe cele două pieţe pomenite.
2. Este o modalitate cuminte de a impozita posibilele venituri ilicite care si-au gasit refugiul in piaţa imobiliară!

Moise Guran spunea...

saptamana trecuta la emisiunea Bizbazar (http://85.9.12.243/a3/watch3.php?year=2010&month=1&day=13&show=bizbazar)
am facut o mica simulare, prilejuita de discutia privind taxa pe bogatie.

Datele le-am luat de la Taxe Locale Sector 3 si sunau cam asa

ap 3 camere 55 mp balta alba
valoare impozabila 24 mii euro
impozit anual (o,1%) 100 ron

Evident valoarea de piata este de cel putin doua ori mai mare. Actualizarea valorii impozabile ar duce la dublarea incasarilor, iar efortul cetateanului ar creste de la 100 Ron pe an la 200 Ron

O fi mult?

Oricum nu cred ca dl Vladescu are asta in vedere ci eventual o actualizare pe anumite categorii de imobile.

Abraxas spunea...

www.executatsilit.ro

Ion Radu Zilişteanu spunea...

Taxarea pornind de la valorile din grila notarială nu este o idee tocmai fericită. Această grilă notarială, schimbată destul de rar, a fost, în cele mai multe dintre cazuri, departe de preţurile de piaţă.

MIA spunea...

>O taxă decentă ar fi de 2% din valoarea imobilului{...}

2% anual este foarte mult.
Un 0,5% pentru imobilele proprietate a cuiva care nu sunt inchiriate ( si deci sa genereze alt venit si sa nu se mai puna problema de "taxa pe patrimoniu" in cazul lor ) ar fi un procent mai mult decit rezonabil - cu 0,1-0,2% pentru "locuinta principala" a unei familii/persoane.

Parerea mea - bineinteles.

Liviu Sav spunea...

Nu inteleg prea bine unde bati.

Nu vad ce legatura are grila notariala cu valoarea reala. De asemenea, taxarea echilibrata a proprietatii intre persoane fizice si firme se poate rezolva usor, prin uniformizarea modului de calcul si a procentelor aplicate, dar masura, din cate stiu eu, este in mana autoritatilor locale.

Stefan A. spunea...

Mihai Marcu
Cresterea preturilor locuintelor in perioada 2000- 2008 a fost o pura pompare de bani prin imprumuturi larg acordate . A fost la fel si in occident .
Am o intrebare : daca ieri o locuinta costa 300.000 euro datorita "balonului " imobiliar si azi costa doar 150.000 (datorita crizei), este evident ca aceiasi taxare a averii , ieri si azi , va produce o "gaura " in buget .
Ce vom face , marim taxarea sau reducem cheltuielile statului ?
Rolul unui sistem fiscal nu este de a sadisface "necesitatile " politicii ajunse la putere. Rolul fiscului este de a asigura banii necesari statului pentru a oferii servicii cit mai eficiente ! Indiferent de cine conduce tara !
Cit timp gindim doar la noi taxe , impozite, pentru a platii pensi si salarii, fiscul va fi mereu doar un instrument opresiv .
Efectul real , coruptie , evaziune , ineficienta !

qwerty spunea...

Nu sunt de acord cu sintagma "facute cadou" pentru ca oamenii aia nu au stat gratis in apartamente.
Apoi mi se pare o compensatie justa pentru regimul comunist -- era culmea ca dupa 30-40-50 de ani de inghitit comunism sa li se vanda apartamentele in care au stat o viata, catre terti.

Evident ca pensionarii vor fi scutiti.
Atunci toata lumea va face donatii catre pensionari (cine nu are batrani sa-si cumpere) si numai fraierii vor plati o astfel de taxa.

AristotelCostel spunea...

@stefanA
"Poate ar fi bine sa clarificam ca o locuinta (si doar una) reprezinta un bun necesar si de baza pentru o familie!"

La fel e si... "otomobilu'"... E scutit de impozit?

Italia, ca referinta... ne doare.

Impozitarea la pretul de piata e un element favorabil... orientarii preturilor catre Terra.

(O criza a creditelor... pe veac e destul.)

Nu stiu... doar traiesc cu impresia că marii pârlogari ai României încasează "survenţii la hectar" de câteva ori mai mari decât... impozitele jucăuşe din prezent.

...categorii de imobile:
3 camere central = 132 lei/an;
1 camera camin in Rahova, :), 32,5 lei/an;
vila jud. Ilfov 120 lei/an.

:)

Popescu spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Popescu spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
AristotelCostel spunea...

@popescu

Relaxeaza-te, nu va fi vorba de pretul la care l-ai cumparat tu, :). ci de pretul pietei... probabil jumatate din ghinionul tau.

Cred ca tie nu ti-a fost adusa la cunostinta valoarea banilor.

... impozit vei plati, dar nici dracu' nu stie cat... vei plati. :)

Anonim spunea...

2% e mult dar e si o alta problema:
"E plina tara de imbecili ca tine, habar n-aveti valoarea banului, numa va treziti sa vorbiti."
E bine ca esti mai destept decat multi altii si stii tu mai bine valoarea banului si dai o platesti o groaza de bani pe un bun supraevaluat cu mult, pt. ca vad ca tie ti se pare normal: "La un apartament de 2 camere pe care l-am contractat la 60,000 EUR si platesc o viata rate"

Stefan A. spunea...

@ AristotelCostel
Eu nu propun ca referinta sistemul italian de taxare. Este extrem de complicat , greoi si ineficient .
Am dat exemplul cu desfintarea taxei pe locuinta (Italia) pentru simplu motiv ca daca unii desfinteaza anumite taxe , altii (romanii) le inventeaza sau amplifica.
Discutia de fond trebuie centrata pe rolul unui sistem fiscal si limitele lui !
Pina nu se clarifica CIT PLATIM SI PENTRU CE PLATIM , sistemul fiscal este doar un concurs de noi taxe , impozite , accise , etc . Prima se face ordine in sistem . Dupa care putem discuta ce taxam , cum taxam ! Intai ordine in sistem !Nu invers !
Nu se tine caruta in fata boilor !

Popescu spunea...

Pentru Anonimul care stie mai bine:

Rata la apartament este de 260 EUR / luna, cu predictibilitatea implicata de referentierea la euribor 6 luni. Ultima chirie era tot pe-acolo, cu perspective de crestere cand si la cat vroia p**a proprietarului...

Mihai Marcu spunea...

1 - am sters cateva posturi cu deraieri evidente de limbaj.

2 - mare castig ar fi legarea impozitarii de valoarea de piata. Atentie - nu ma astept sa creasca incasarile din aceasta taxa.

3 - Grila notarilor nu este perfecta, dar este mult mai apropiata de realitate decat orice ar folosi ministerul finantelor. Se ajusteaza an de an, sunt implicati evaluatori.

4 - taxarea tranzactiilor nu functioneaza, experienta ne-a demonstrat asta.

5 - bogdan - impozitarea nu poate o opri o bula imobiliara (nu a oprit-o nici in US), dar poate atenua viteza de crestere. In Romania avem un dezechilibru urias intre taxarea persoanelor fizice si a celor juridice.

6 - 2% este urias - asta ar presupune sa mai platim odata imobilul prin taxe, pe durata lui de viata economica.

Anonim spunea...

Cred ca macar titularul blogului ar trebui se documenteze in momentul in care deschide o discutie.
Situatia din Ro este definita prin Codul fiscal, art 251. Acolo se spun urmatoarele:
-valoarea impozabila pentru mp construit (aprox 1mp util corespunde la 1,2 mp construiti)este de 806lei.
-pentru orase se aplica un coeficient de amplificare cuprins intre 2(pentru cea mai proasta zona din cel mai mic oras) si 2,6 pentru centrul Bucurestiului.
IN concluzie un apartament de 2 camere, 45mp utili, 55mp construiti are valoarea de 88600lei, adica 21600EUR.
Nu cred ca la periferia Nucetului (oras din Bihor cu 2851 locuitori) ar ezita cineva sa-si vanda un astfel de apartament la valoarea de impunere. Valoarea impozabila nu difera mult de valoarea reala, poate doar in centrul Bucurestiului unde cred ca pe apartamentul respectiv se poate primi mai mult de 28100.
Pentru suprafete mai mari de 150mp impozitul creste cu 5% pentru fiecare 50 mp suplimentari, iar in cazul mai multor locuinte, impozitul creste pana la 100% pentru a 5-a.
IN concluzie valoarea impozabila e corecta pentru aproape toata tara, iar algoritmul e destul de bine definit. O majorare a cotei ar fi justificata daca primariile ar investi banii in conditii mai bune pentru cetateni, nu in premii si borduri de la Videanu sau salubritate de la Prigoana.

Tudor spunea...

Vad ca toata lumea pleaca de la premisa ca o taxa pe proprietatea imobiliara e ok. De ce?

De ce bugetele municipalitatilor ar trebui marite in dauna bugetului individual, cu exact acelasi cuantum?

Dupa care intervine invidia si se sugereaza ca cel mai bine ar fi sa fie impozitati mai mult cei care stau in centru si au locuinte mai scumpe. De ce?


In cele din urma se aduce argumentul franei pe care impozitul asta mai mare l-ar avea asupra cresterii preturilor. Atunci de ce nu ar face statul altfel: de ce sa nu impoziteze progresiv?

De ce sa nu impuna un impozit de 10% la tot ce e peste o anumita valoare? 20% peste o alta? Putem alege arbitrar valori si procente usturatoare pentru cei care s-au propasit.

De ce nu ar interzice statul cresteri de preturi mai mari de 10% pe an, eventual printr-o grila de impozitare adecvata?

Anonim spunea...

Buna ziua ,

Am ajuns pe site-ul dumneavoastra cautand diverse bloguri pe google si m-am gandit sa va scriu sa va rog ceva daca este posibil.
Sunt la inceput cu un site http://www.francez.ro . Am incercat sa fac un site util pentru toata lumea , cu dictionare si
tot felul de chestii legate de limba franceza si Franta.
Cum abia am inceput , mi-e greu si ma chinui sa-l promovez .Intrebarea mea este daca ma puteti ajuta ,
adaugandu-mi site-ul la blogroll sau oriunde pe site-ul dumneavoastra . M-ar ajuta enorm un link la dumneavoastra .
Daca va place site-ul meu si considerati ca merita va raman recunoscator.

Va multumesc,
Cu stima,
Tudor
Tradu texte in orice limba - Dictionar Francez
admin@yahoostatus.ro

Anonim spunea...

@Tudor: Pentru ca piata libera se regleaza singura, intr-adevar, dar daca ciclul de reglare are perioada de 100 de ani, nu imi prea e util. Munca ar trebui sa fie impozitata foarte putin, ingropatul banilor in betoane ars la greu.

PAULET CIPRIAN spunea...

2% aplicat la valoarea reala a proprietatii este foarte mult, cel putin pentru prima locuinta. Ar fi criminal sa pui un asemenea impozit in conditiile in care pensiile sunt asa cum sunt.
INcepand cu a doua casa cred ca este indicata o impozitare progresiva....Acelasi lucru si pentru masini....

amelencu spunea...

E o problema! Valoarea este data de piata. Ce valoreaza acum 100 lei maine poate valora 80 sau 150. valoarea nu este fixa. Deci nu poate exista o taxa pe valoare. Cine stabileste valoarea? In mod normal cererea si oferta. Min Fin nu are nici un control de piata si deci nu poate decide valoarea. Si autorul mai face o confuzie intre taxa si impozit...

Anonim spunea...

Deci ce am inteles eu: am mostenit apartamentul mamei mele care a decedat de curand. Am doi copii minori. Lucreaza numai sotul meu pe 900 lei. Deodata dupa calculele lor sunt chiabur! Casa aceasta vreau sa o pastrez pentru copii dar sunt supraimpozitat ca fiind catalogat bogat. Ce ar trebui sa fac? sa o vand? Nu vreau sa o inchiriez pentru ca sunt lucruri care s-ar putea deteriora, chiar apartamentul in sine se deterioreaza.