miercuri, 6 ianuarie 2010

Inflatia ca solutie?

Actualul ministru de finanţe se declară un suporter al inflaţiei ca soluţie temporară pentru uşurarea crizei. Să vedem dacă are sau nu dreptate.

Deoarece reformarea sectorului bugetar nu se poate face ţintit (mai exact - prin reduceri punctuale de cheltuieli), acelaşi efect se poate face prin scăderea generalizată a puterii de cumpărare a populaţie - prin inflaţie. Mai exact, prin creşterea generalizată a preţurilor bunurilor de consum.

Există câteva avantaje pentru guvern: serviciul datoriei în lei devine brusc mai uşor de suportat şi de plătit; nu mai e necesară disponibilizarea rapidă a angajaţilor la stat, întrucât pe termen scurt, corelaţia între inflaţie şi şomaj este negativă adică şomajul scade când creşte inflaţia.

Există câteva dezavantaje pentru populaţie - sărăcie generalizată.

În condiţiile unei inflaţii mari, veniturile reale scad; spre deosebire de 1992, în 2009 există 4 milioane de datornici la bancă. Creşterea dobânzilor la lei va reduce în continuare şansele de revenire a economiei şi va creşte dependenţa de euro.

Riscul real este stagflaţia. În economia românească există surse inflaţioniste foarte puternice - cursul euro, preţurile administrare. Cel mai probabil BNR a ratat ţintă de inflaţie pe 2009, iar abdicarea de la scopul de păstrare a stabilităţii preţurilor poate înrăutăţi situaţia - economia să continue să cadă, iar inflaţia să crească.

8 comentarii:

Anonim spunea...

E stupid, dar neaos - sa moara si capra vecinului, in cazul asta ale tuturor.
Nus cum va veni asta, ca de ani de zile, cand aude de inflatie, BNR in criza (de nervi)

Anonim spunea...

Ascundere după deget. Deoarece nimeni nu are curajul politic să facă ce trebuie cu 1,8 milioane bugetari (și-ar semna sinuciderea, e sigur), preferă o povară individuală mai mică pe o bază mai mare: restul de patru milioane de salariați și pe cele câteva sute de mii de afaceri.
Și așa vom continua cu criza noastră, proprie, până când se naște cineva cu coloană vertebrală.

În altă dezordine de idei, tare aș vrea să văd un blog legat de reintegrarea în muncă (privată, bineînțeles) a bugetarilor. În special cei peste 40 de ani. Credeți că fac față?

Mihai Marcu spunea...

iata cum motiveaza bnr scaderea ratei:

"În acest context, pentru asigurarea unei perspective de convergenţă a ratei inflaţiei către ţintele stabilite pe termen mediu, în paralel cu relansarea durabilă a creşterii economice, CA al BNR a decis reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7,5 la sută de la 8,0 la sută pe an"

cuvantul cheie este _termen mediu_. Pe termen scurt, ajutam guvernul.

ion spunea...

"Creşterea dobânzilor la lei va reduce în continuare şansele de revenire a economiei şi va creşte dependenţa de euro."

Care crestere dobanzi la lei, ca numa' ce-a scazut dobanda de pol.monetara.

Care inflatie marita pe pe 2010 cand BNR isi propune target 4 si sub 4 la suta ? Nu c-ar fi neaparat realizabil, insa asta e realitatea.

Care target inflatie nerealizat in 09 cand in noiembrie era 4,65 ?

Face ministrul de finante in RO politica monetara ?

Bogdan Glavan spunea...

@ Ion:
Ha, ha, ha! Parca BNR li s-a adresat unora ca dvs.! Pai tomai a explicat Mihai Marcu ca e vorba de tinte pe termen scurt, care la o adica pot sa se duca de rapa.
Cat despre tinta de inflatie pe 2009 ea a fost ratata, nu o spun eu sau Mihai Marcu ci Lucian Croitoru.

Mihai Marcu spunea...

@ion - completez putin ce-a spus Bogdan

pe 2009 tinta era 3.5%, +_1 pp, in noiembrie inflatia era 4.65%, pentru respectarea tintei trebuie ca inflatia lunara in decembrie sa fie 0.1% - putin posibil.

Intrebi de ce ar creste dobanzile la lei in conditiile unei inflatii ridicate. Simplu - daca dobanzile bancilor devin real negative, atunci sistemul bancar pierde bani cu fiecare credit dat, ceea ce duce la decapitalizare.

mobutu spunea...

Pe mine ma distreaza "tinta de inflatie", cum e ea anuntata:
3.5% +- 1pp
Adica este 3.5% +- 30%
Adica marja lor de eroare este 30% ... imens!
Aberant.

Arheus spunea...

Nu inteleg de ce spuneti ca in Romania avem multiple surse de inflatie: cursul, preturile administrate. Cred ca e util pentru toata lumea sa intelegem ca inflatia nu are la noi alte surse decat are in alte tari. Iar pentru cititorii paginilor economice cred ca e foarte important sa reiteram cuvintele lui Milton Friedman, celebrul laureat Nobel: inflatia este intotdeauna si pretutindeni un fenomen monetar, adica nu poate exista inflatie fara o crestere a masei monetare. Punct! Nu cursul, nu preturile administrate.