duminică, 31 ianuarie 2010

Cand vor incepe bancile executarile silite?

Citim in ziare ca "de luna viitoare", ca "si-au pierdut rabdarea" - bancile vor trece la executari silite. Raspunsul "cand" s-ar putea sa fie mai simplu decat credem : abia dupa ce situatiile financiare ale anului 2009 vor fi auditate si verificate, bancile vor trece la executari silite.

Exemplu: daca bancile ar executa silit un datornic in februarie 2010, prima intrebare care se pune este: "Din ce an vine pierderea? S-a intamplat ceva intre 31 decembrie 2009 si februarie 2010 cu debitorul in cauza si a devenit insolvent?". Daca raspunsul este "nu", atunci pierderea din executarea silita apartine anului 2009. Ce inseamna pierderi in plus? Inseamna ca actionarii trebuie sa vina cu bani de-acasa. E mai bine sa se amane acest moment al recunoasterii pentru 2010, cand se mai pot intampla multe.

Din acest motiv, ma astept la o posibila crestere a presiunii bancilor pe rau-platnici dupa aprilie-mai 2010.

21 de comentarii:

alex@formidabilii.org spunea...

Ai dreptate.

Firmele au putut arata rezultate bune in 2008 pentru ca au avut 9 luni de "duduiala". In rezultatele din 2009 nu numai ca nu au avut prea mare profit dar trebuie sa inregistreze si pierderile din 2008 (o parte din firme au amanat inregistrarea pierderilor pe stocuri din 2008 in 2009).

Acum nu mai au ce face si vor trebui sa arate pierderile. Asa ca bancile vor cere fie suplimentarea garantiilor fie vor anula liniile de finantare si trece la executari silite.

vala spunea...

pe scurt treaba e cam asa:
bancile au inceput executarile de un an ... dar doar la clientii mici.

la cei mari s-au facut esalonari care sunt inca ... on going

procedurile de executare sunt extrem de lungi ... cazuistica cea mai des intalnita e insolventa ceea ce amana foarte mult o executare ... cunosc destui clienti in insolventa de mai mult de 6 luni la care inca nu a avut loc adunarea creditorilor ... ba mai mult ... sunt situatii in care nici tabelul preliminar de creanta nu e gata ... dupa parea mea insolventa e doar o etapa spre faliment si asta din motivul ca firmele nu pot prezenta un plan credibil de restructurare ... asta inseamna ca mai trec 6 luni pana la faliment ... abia apoi e liber la executare ... ca sa n-o mai lungesc .... anul 2010 va fi un an suprinzator de bun TOCMAI pentru ca executari numeroase vor fi in 2011 ... e doar un proces natural mult infranat de procedurile legale ...
pe de alta parte asa e: din trim II va creste presiunea pe rau platnici ... mult ...

cezar spunea...

Ca om cu 3 executari silite la activ (reusite) pot spune o chestie simpla, si anume, preturile de evaluare (si pornire licitatie) sunt inca mari (adica doar cu 10 % sub actualul pret al pietei, care devine irelevant din anumite motive), iar consumul de timp cu ocazia evacuarii ramane sub orice critica.
In aceste conditii, anul trecut eu nu stiu de vreo adjudecare (s-ar putea sa fi fost), iar anul asta, pina acum, la fel.
In plus, eu n-am vazut pina acum in ultimii 5 ani vreun reprezentant al clasei de mijloc, care sa vrea sa obtina un apartament, de pilda, prin aceasta modalitate. Doar baieti destepti care vor 30 la suta pentru ei in 6 luni.

RazvanM spunea...

Procedurile de executare silita nu sunt suficient de transparente, prin urmare datornicul pierde extrem de multi bani. Nici banca nu iese in castig din asta, singurii care castiga fiind baietii cu informatii privilegiate. Cu siguranta pentru o banca este mai bine sa-l lase pe datornic sa-si gaseasca singur cumparator pt. bunurile gajate sau sa-i permita sa plateasca atat cat poate in speranta unor vremuri mai bune.

Mihai Marcu spunea...

executarile inca mai sunt circuit inchis, dar nici "rechinii" nu au capital nelimitat.

riscurile mari pentru banci nu sunt in locuinte utilizabile ci in cladiri pe jumatate terminate, unde nu se mai poate face nimic cu bani putini...

Anonim spunea...

salutare.
. on topic.
nu imi place sa te contrazic, dar nu cred ca acum o spui pe aia dreapta.
si ti o spun
1. din proprie experienta
2. din standardul ifrs, care in ro nu se aplica, dar conteaza pentru cei care se aduna cu bancile mama. bancile trebuie sa informeze in sit fin consolidate despre un eveniment semnificativ care i.a influentat activitatea intre data raportarii aka 31.dec si data finala a auditului.
concluzie: daca o sa fie 100-200-300 executari pentru becereu sau alta banca (violeta, pentru vala:P - desi vala, o sa fie alta banca in violet) tot nu o sa fie semnificative pentru banca respesctiva (daca ne gandim la nr lor de clienti, sau o sa decida ca o sa fie exec mici).
DECI o sa fie numai pe ifrs.. numai pe consolidari...si nu o sa afecteze cifrele de final de an.
gata! atat am avut de spus. numai bine. NICU

alex.dumitrascu spunea...

http://portal.just.ro/InstantaDosareLista.aspx?idInstitutie=302

Uite numai la judecatoria sectorului 5, BCR are pe rol 500 cauze de incuviintare a executarii silite.
Nu inteleg de ce se spune ca nu a inceput.

Liviu spunea...

Rationament ulta-simplist si argumentatie slab fundamentata pt un subiect atat de complex.

cezar spunea...

"Uite numai la judecatoria sectorului 5, BCR are pe rol 500 cauze de incuviintare a executarii silite."

Gratie genialitatii Curtii Constitutionale, contractele de credit nu mai sunt titlurie executorii. In principiu, modificarile de lege (civile) nu sunt retroactive, dar daca totusi modificarea de mai sus afecteaza dosarele aflate deja pe rolul judecatoriilor, mai putem adauga 1 an la costul total de timp.
Cred ca bancile tot trag de debitori sa-si stinga obligatiile de plata benevol, si, tinand cont de cele spuse anterior, ar putea avea toate sansele.

admin@guvernarea.ro spunea...

Bancile romanesti mai trag si de bancile mama pentru suplimentarea finantarilor.
Iar cele cu capital romanesc mai trag inca de actionari sa mai vina cu bani de acasa, cat or mai avea si astia.
Unele din bancile mama au mai cotizat, asta e celebra "intrare " de capital care a influentat cursul zilele astea.
Da' influenta asta s-a corelat si cu dificultatile monedei euro datorate evolutiilor grecesti, si cu tembelismul bnr de a mai face o depasire de plan la intarirea leului.
Pana la urma esteobligatoriu sa avem si falimente bancare, asa se iese din recesiune, nu avem cum sa fim mai ...altfel. Da' nu da bine electoral, asa ca se tot amana.
Degeaba trag bancile de debitori sa plateasca daca debitorii n-au de cine sa traga, asa ca...tot pe acolo se ajunge.
BNR va incerca probabil si o reinflamare a bulei imobiliare, cresterea preturilor ar fi benefica pentru recuperarea debitelor. Da' politicile monetare ajuta la ce au mai ajutat si pana acum, adica scalambaiala economica bazata pe dezechilibre.
De chestia asta s-au prins unii mai destepti, si pe la ei pe acasa au aparut anume conflicte intre guverne si bancile centrale.
La noi e armonie, a fost intotdeauna. E momentul cel mai potrivit pentru reducerea dobanzii de referinta in scopul'reluarii creditarii", chiar daca n-are nevoie nici dracu' de creditare, nici macar importatorii. Inteligentele BNR si ale guvernului se contopesc intr-o singura flacara violeta.

B spunea...

Cezarica, ti-a mutat domiciliu pe alt blog? Cand spui executari silite te referi la faptul ca ai fost tu executat sau ca ai exceutat tu pe altii? Unde sunt vremurile alea de demult cand ziceai pe blogul lui manole ca imobiliarele 'cresc domne', e imposibil sa scada'. Din vultur imobiliar ai devenit acum vultur recuperator, ca in bancul cu zanul camatarul ( http://www.youtube.com/watch?v=v8mn6jqGjqs ), nu? Adevarul ca sunt bani usori in ambele si tot peste cadavre trebuie sa calci si aici... totul in ton cu personalitatea ta 'agreabila' si luminos de ciocoiasca.....

Razvan Pascu spunea...

Bancile au inceput deja executarile silite. Cunosc 2 cazuri (prieteni)...

Anonim spunea...

[url=http://tonoviergates.net/][img]http://tonoviergates.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]buy adobe software online, [url=http://tonoviergates.net/]buy ms software[/url]
[url=http://tonoviergates.net/]buy payroll software[/url] softwares stores selling education software
are oem software [url=http://tonoviergates.net/]purchase software through[/url] microsoft windows mobile software
[url=http://sopriventontes.net/]can i buy oem software[/url] discount software house legit
[url=http://tonoviergates.net/]autocad shareware[/url] buy my software
get oem software [url=http://tonoviergates.net/]buy it now software[/url][/b]

BlogWidget spunea...

BlogWidget - ALEGE CEVA COOL PENTRU BLOGUL TAU !
Am implinit un an de activitate. Te asteptam la noi pentru a-ti oferi un widget, banner, plugin-wp, sau doar o idee pentru a adauga un plus de look si functionalitate blogului tau!

alexandru spunea...

Buna ziua

BCR a afisat onine "zestrea"
Nu inteleg BRD, TLV si BCC de ce nu o fac?

https://www.bcr.ro/sPortal/download?documentPath=bcr_ro_0785_ACTIVE%2FDownloads%2Fbunuri_imobile.pdf
http://www.executatsilit.ro/

Cu respect
Alexandru Sas

MIA spunea...

La BRD au început să apară pliante în toate unităţile cu "ofertele" de acest gen ...

RaduBT spunea...

MIA, ai venit si aici?

Material de studiu pentru o carte, nu-i asa?

:D

Anonim spunea...

bancile au inceput de mult executarile...problema e ca legea e de asa natura ca debitorii pot prelungi o executare pana la 3 ani...

alex.dumitrascu spunea...

Terorism fiscal

Societatile care si-au suspendat activitatea (inactivitate temporara pentru cel mult trei ani) exista, intocmesc balanta de verificare lunara si depun declaratii la Fisc. Profitul pe care aceste firme il vor obtine anul acesta va fi zero, dar potrivit legii privind plata anticipata a impozitului pe profit, ele ar trebui sa declare si sa plateasca o patrime din impozitul pe anul trecut, in lipsa unei precizari explicite. Astfel, un numar de cateva zeci de mii de companii ar avea de platit impozit pe profit anul acesta, chiar daca ele si-au suspendat activitatea si nu mai obtin niciun profit.

Vad ca proprietarul blogului nu mai zice nimic deocamdata. Sper sa fie din "cauze minore".

B spunea...

Asta ma gandeam si eu, sper sa fie bine...

Abraxas spunea...

au inceput deja executarile:
http://www.executatsili.ro