joi, 3 decembrie 2009

Links 03.12.2009

Doua articole excelente:

1 - Niall Ferguson - An Empire at Risk - impactul crizei asupra imperiului american, dincolo de consecintele economice imediate. Disputa lui cu Krugman continua si in acest articol.

2 - Bursa piratilor - amatorii de senzatii tari pot investi in echipaje de pirati somalezi, contra unei parti din prada obtinuta din piraterii.

7 comentarii:

Anonim spunea...

Genial articolul despre pirati.
In 2008 asta era gluma
http://weeklyworldnews.com/headlines/4049/somali-pirates-to-acquire-citibank/
In 2010 cine stie :)

Daca se muta thepiratebay.org in Somalia si se listeaza la bursa...

Mihai Marcu spunea...

asa e, dovada ca initiativa privata nu are limite :)

Bogdan Glavan spunea...

Niall Fergusson este super economist. Eu am o lucrare de-a lui de vreo 7 ani, si spre rusinea mea, inca nu am terminat-o de citit!

Free Drive Ro spunea...

@Ionut

eu nu ma duc in Coreea de Nord, dar ii trimit pe Patriciu si pe Vantu sa-i "stabilizeze".
...
eu nu vorbeam de economia planificata, vorbeam despre incurajarea activitatii economice productive si taxarea corespunzatoare a speculei, daca poti sa faci diferenta...
...
taxarea pe mostenire e mai cu dichis intradevar, depinde cum au fost realizate bunurile, daca prin specula revenim la punctul anterior, trebuie taxate ca atare, daca prin inovatie si productie proprie atunci nu.
de aceea se taxeaza de obicei mostenirea care trece de un milion (de dolari, euro, etc.), se presupune ca o persoana nu poate (prin forte proprii) sa produca bunuri peste valoarea aceasta, ce e peste s-a realizat intr-un fel sau altul prin specula, prin exploatarea unor resurse (de capital, umane, etc.) care ar trebui sa duca la propasirea comunitatii nu doar a individului.
cam asta e ideea, welfare-ul comunitatii/societatii sau imbogatirea individului, de care parte te asezi?
..
in Ro, comunitatea nu inseamna nimic; in alte parti, lumea mai gandeste si altfel...

Bogdan Glavan spunea...

Bine, dar Columb nu a facut tot piraterie?! Cand a fost finantat, nu a fost finantat pentru jaf?
Cata vreme oceanul este un bun public, cine pune mana pe el primul ala e. Piratii devin proprietari de facto prin homesteading si cer taxe. In mare, cam asa sta problema.

Mihai Marcu spunea...

a facut, ba bine ca nu...doar ca atunci toata treaba era acceptabila social.

ionut spunea...

@Free Drive Ro

"eu nu vorbeam de economia planificata, vorbeam despre incurajarea activitatii economice productive si taxarea corespunzatoare a speculei, daca poti sa faci diferenta..."


Fix asta e definitia economiei planificate = incurajarea "activitatii productive" si taxarea "speculei". Daca iti aduci aminte, (sau daca erai prea tanar sunt convins ca ti-au povestit altii, exact asta a facut ceausescu).

"se presupune ca o persoana nu poate (prin forte proprii) sa produca bunuri peste valoarea aceasta"

1) Ce inseamna prin forte proprii?
2) Se presupune gresit, si aici vorbesc din proprie experienta.
3) Orice profit se realizeaza prin exploatarea unei resurse (oricare ar fi ea, inclusiv cea umana), resursa care sufera de ceea ce se cheama pricipiul raritatii, iar statul si economia planificata nu fac decat sa distribuie discretionar resursele si profiturile.
Discutam de "propasirea comunitatii", in tara cu 10 milioane de asistati sociali, "pensionari" la 40 de ani si frecatori de menta, tara in care salariatii statului (metrorex) care au unul dintre cele mai mari salarii din economie fac greva in perioada de recesiune, in conditiile in care mediul privat, cel care le asigura lor salariile, e in moarte clinica in proportie de 70-80% (nu ca multi n-ar merita:-)).
A se scuti! Scoate capul din cutie si lasa lozincile marxiste!

@Mihai

Cu ce e diferita taxa impusa de stat fata de cea impusa de pirati?
Doar prin faptul ca cea de stat e "acceptata social"? Hai mai bine sa incercam sa schimbam sistemul de educatie si invatamant care ne "programeaza" de mici obedienta absoluta fata de "autoritati", "oficialitati" si stat, renuntand complet sa ne punem mintea la treaba.