joi, 3 decembrie 2009

Interviul lui Gelin

Odata cu plecarea sa din Romania, Patrick Gelin ofera un interviu excelent Ziarului Financiar. Daca pana acum interventiile bancherului au fost in cel mai bun caz anoste, declaratiile de ieri sunt neasteptat de sincere. Doua idei din acest interviu merita subliniate.

1. Daca recesiunea continua din diferite motive, adevarata criza pentru banci va veni anul viitor, pentru ca vor fi falimente de companii

Multi se intrebau unde sunt falimentele majore. Au existat cateva insolvente importante (gen Cuprom, Mivan Kier, Ozer) dar impactul lor este inca limitat, pe masura ce creditorii incearca sa vada ce se mai poate recupera.

Multe companii locale cat si multinationalele au inca rezerve din anii anteriori, iar restructurarile din sistemul privat au avut in multe cazuri efecte pozitive. Exista un mare DAR - companiile nu pot suporta oricat scaderea cifrei de afaceri; sub un anumit nivel de vanzari, datoriile devin o piatra de mormant. Acesta este punctul de inflexiune sesizat de Patrick Gelin, cand bilanturile firmelor se depreciaza iremediabil, dincolo de orice salvare, cu impactul de rigoare asupra bancilor.

Se impune o nuanta: filialele multinationalelor nu vor da faliment, din motive de imagine ci vor suferi "restructurari" sau relocari.

2. Nu putem subscrie fara limita titluri de stat pentru ca noi ca banca listata trebuie sa dam socoteala si actionarilor si analistilor care ne urmaresc expunerile si avem un plafon maxim chiar si pentru riscul suveran, care este redus.

Acest citat raspunde (indirect) intrebarii mele de aici. Creditul guvernamental a incetinit vizibil incepand din septembrie, si acum stim de ce: bancile mari au inceput sa fie nelinistite asupra nivelului de expunere pe titluri de stat.

BRD se pare ca acorda o oarecare incredere rating-ului "junk" al Romaniei si nu-si permite sa crediteze oricat statul roman, intuind riscul unei spirale vicioase de auto-intretinere a deficitului bugetar din dobanzi. Acelasi rationament este replicabil si la nivelul celorlalte banci majore, de aici o oarecare retinere in a oferi bani la randamentele mici cerute de Ministerul Finantelor.

Declaratia lui Gelin ascunde si o veste buna - exista limite de finantare interna a deficitului bugetar deci si limite impuse Guvernului (de banci, poate si impreuna cu banca centrala) in cresterea excesiva a acestui deficit.

Daca situatia economica de anul viitor se inrautateste, prevad dificultati ale Guvernului de a rostogoli datoria interna in lei la dobanzi mai mici decat ce a obtinut acum.

7 comentarii:

Scoala Banilor spunea...

Din interviul lui Gelin se desprinde ceva mult mai important decat cele aratate in acest articol si anume:
"Fara un plan si o strategie pe termen mediu si lung nu o sa ajungem nicaieri. Aceasta se refera atat la viata unei economii nationale, la viata unei companii dar si la viata unei persoane. Deci oamenii buni care este planul vostru pe termen mediu si lung? Scoala Banilor asta provaduieste....

ionut spunea...

Scoala Banilor

Faptul ca ati fost nevoiti sa scadeti pretul de la 105 lei la 79 de lei seamana cu o lichidare de stoc si inseamna simplu: greseala de management! Concediati-va seful, si faceti o strategie pe termen mediu si lung, astfel incat sa nu va prinda deflatia cu pantalonii in vine!:))

ion spunea...

Interviurile unui bancher sunt intotdeauna anoste,pentru ca respecta regulile jocului. Evident, bloggerii sunt mai putin multumiti.

Remarca privitoare la titlurile de stat priveste epuizarea plafonului pentru 09 (se termina repede repejor anul). Nu pentru anul viitor. Nu reies din articol restrictii pentru 2010. In plus,se pomenea acolo de o particularitate a politicilor de inevstitii SocGen... "Apoi este si politica Société Générale de a evita o concentrare prea mare a expunerilor".

Mihai Marcu spunea...

@ion: corect, insa expunerea e un element bilantier, se cumuleaza in timp.

O pot mentine la nivelul actual, dar cat sunt dispusi sa o creasca sau sa o rostogoleasca?

razvan zamfir spunea...

Atentie la insolvente. Cele despre care pomenesti sunt mai degraba niste smecherii. A devenit sport national sa-ti ceri insolventa ca sa te protejezi astfel de creditori. Ca pici sau nu, depinde de cat de mult vrei sa-ti pastrezi firma vie, iar in imobiliare si constructii s-au intamplat multe minuni in ultimii ani.
In al doilea rand, bancile nu vor pica de la genul asta de insolvente/falimente. Dar daca pica retaileri precum Altex sau Flamigo care au sute de milioane de euro datorii si active mai nimic, sa vezi atunci cutremur in banci. Probabil ca acum ei si altii ca ei sunt tinuti in viata de banci. Cat? Vom vedea. Probabil la anul, asa cum zicea si Gelin se rupe pisica. Sau nu.
Cat priveste expunerea bancilor la creditele acordate unui stat...hai sa fim seriosi. Oricat de junk ar fi Romania, e mult mai eligibila decat orice companie care are nevoie disperata de finantare. E mult mai usor pentru pogi sa incerce sa ia bani din piata decat sa faca ceva ca sa incaseze banii pec are trebuie sa i incaseze.

Mihai Marcu spunea...

@razvan zamfir - de acord, insa chiar si insolventele astea "smechere" tot dau dreptul companiei sa amane platile catre creditori...

Scoala Banilor spunea...

@ionut.....merci de sfat :))

Trebuie insa sa stii , ca Scoala Banilor face aceasta reducere financiara tocmai pentru a veni in sprijinul a cat mai multor persoane care trec acum printr-o perioada financiara mai dificila .

Scoala Banilor are ca scop, sa familiarizeze cu notiuni de educatie financiara cat mai multi oameni care asa cum plastic te exprimi , sa nu fie prinsi cu pantalonii in vine in momente nepotrivite.