luni, 7 decembrie 2009

Economia cere un guvern de sacrificiu

Indiferent cine va fi primul ministru, daca guvernul sau isi propune sa reziste pana in 2012, atunci esecul sau va fi unul garantat, garnisit cu pomeni pentru populatie.

Economia cere un guvern de sacrificiu. Chiar daca conform lui Cristian Tudor Popescu alegerile au fost castigate de "frica de ziua de maine", niciun guvern nu poate oferi solutii economice populiste pe termen lung.

Noul guvern va trebui sa opreasca hemoragia bugetara fara sa adanceasca (cu mult) recesiunea. Daca se doreste pastrarea status-quo-ului economic este necesara continuarea acordului cu FMI, acord care solicita reducerea deficitului bugetar in 2010. Deficitul bugetar va scadea doar cu convulsii in aparatul public si foarte probabil cu mari costuri sociale.

Actualul (inca) presedinte a calculat politic corect pe termen scurt cand a blocat guvernul Johannis, dar a pierdut electoral pe termen lung prin inducerea unui sentiment de nesiguranta: "nu are solutii".

Deja posibila numire a lui Klaus Johannis, desi doar un aranjament politic local, este vazuta ca o piatra de hotar in ceea ce inseamna politica in zona balcanica, zona unde a fi minoritar este deja un handicap enorm; acest articol din New York Times ilustreaza foarte clar punctul de vedere al unui observator extern, detasat de politica damboviteana. Din pacate este si o palma pentru statul roman, care si-a vandut minoritarii sasi la kilogram, ca niste vite furajate, ca sa descopere acum in 2009 cat de multa nevoie are de ei.

Indiferent de noul presedinte si majoritatea parlamentara care-l va numi, un guvern de sacrificiu ar fi cel mai bun lucru care s-ar putea intampla economiei. Erodarea sa electorala ar trebui sa fie rapida, deci inlocuirea primului ministru la un moment dat nu ar trebui sa fie o misiune imposibila.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Mai degraba o politica de sacrificiu !
Anu ce vine va fi foarte greu!
Indiferent de aleanta de guvern , cheltuielile bugetare trebuie reduse .Trebuie facuta ordine si in sistemul de pensi. Daca vrem sa crestem , trebuie sa marim si mizerabilul ala de 10 % din buget pentru investitii !
La toate astea , eu personal as adauga si o mai eficienta colectare a taxelor . Fara privilegiati politic (care platesc ridicol ) si cred ca inevitabil vor marii ceva TVA ! (nu generalizat , in anumite sectoare ).

Mihai Marcu spunea...

din pacate asa este; e nevoie de un guvern urgent, guvern care se va dovedi extrem de nepopular daca ia masurile corecte.