joi, 10 decembrie 2009

Despre insolventa Flamingo

Intr-o tara unde nu exista probleme ci doar solutii, unde tot ce auzim este "Stati la locurili voastre!", "Sigur va platim banii, stati linistiti!" felicit initiativa ING, care cu putin noroc, va fi un pas in directia profesionalizarii mediului de afaceri.

Ce s-a intamplat

Flamingo International (voi prescurta de acum ca "Flamingo") si ING erau intr-o cursa stransa: Flamingo fugea spre insolventa, ING spre executarea garantiilor la credite. Se pare ca ING a castigat.

Insolventa - manual de utilizare

Firmele cu probleme supravietuiesc in doua moduri. Cand sunt ajutate de banci, li se restructureaza creditelor si obtin prelungiri de scadente; bancile nu mai fac provizioane, aparent nu au pierderi si toata lumea e fericita.

Firmele care nu sunt ajutate de banci au la indemana instrumentul insolventei (nu inseamna faliment sau lichidare). Firma cu probleme cere intrarea in procedura insolventei; din acel moment firma in cauza primeste un moratoriu legal asupra datoriilor - mai exact e scutita de la plata datoriilor pana la iesirea din insolventa, fie prin restructurare fie prin faliment.

Asa cum declara Nicolae Cinteza (de la BNR) azi, firmele cu probleme au apelat copios la insolventa ca sa-si amane plata datoriilor, spre disperarea bancilor sau firmelor de leasing care sunt lovite crunt la incasari.

Cazul de fata

Flamingo fugea spre linia de finis a insolventei, care i-ar fi permis amanarea legala a datoriilor. ING i-a luat-o inainte si a pus sechestru pe stocuri inainte ca Flamingo sa-si declare insolventa.

Creditele luate de Flamingo de la ING

La 31 decembrie 2008, ING acordase Flamingo credite cu plafon maxim de 15 milioane de EURO si 16 milioane lei pentru refinantarea imprumuturilor Flamingo de la Banca Transilvania.

ING teoretic poate executa silit stocurile Flamingo Computers SA, Flamingo International SA si Flamingo Distribution Center SRL. De asemenea, tot ce au de incasat aceste firme de la clientii lor, se poate duce direct la ING.

De asemenea, ING mai poate executa si creante ale Flanco International, inclusiv conturile lor de colectare bani din Bancpost si Banca Transilvania.

Cifrele la septembrie 2009

La 30 septembrie 2009, Grupul are stocuri de 77 milioane lei si creante (adica banii care trebuie sa-i primeasca de la clienti) de 36 milioane lei. Banii cash si echivalenti disponibili erau de 8 milioane lei.

Datoriile pe termen scurt erau de 107 milioane lei catre furnizori si 139 milioane catre banci. Practic, daca la 30 septembrie 2009 grupul si-ar fi vandut toate stocurile si ar fi incasat toate creantele, nu si-ar fi putut plati datoriile catre banci si furnizori.

La 30 septembrie 2009, Grupul detine mijloace fixe de 53 milioane lei (cladiri, echipament) si imobilizari necorporale de 134 milioane lei (software, valoarea brandului, fond comercial). La 31 decembrie 2008, valoarea neta contabila brandului Flanco era de 65 milioane lei iar fondul comercial ("goodwill") valora 52 milioane lei. Aceste valori ale brandului si ale fondului comercial trebuie re-estimate.

La 9 luni, Grupul avea un EBITDA de -39 milioane lei iar pierderea celor 3 trimestre era de 62 milioane lei.

Perspectivele Flamingo

Sunt sumbre.

La 9 luni incheiate la 30 septembrie 2009, vanzarile totale erau de 269 milioane lei, cu 48% mai mici decat perioada precedenta a anului trecut.

Practic, indatorarea grupului era prea mare pentru a suporta aceasta scadere brutala de 48% a vanzarilor, si desi a existat o restructurare interna, aceasta nu a fost eficienta: pierderile la 9 luni 2009 erau cam de 4 ori mai mari ca cele pentru perioada similara din 2008.

Desi societatea si-a redus costurile fixe cu chirii, personal, restructurarea a veni prea tarziu si nimic nu a putut contrabalansa scaderea vanzarilor. De notat ca in trimestrul 1 2009, Flamingo a platit chirii mai mari ca in trimestrul 4 2008.

Celelalte banci

Mai sunt doua banci in ecuatie, nu stim daca acestea au restructurat intr-un fel datoriile. La 31 decembrie 2008, BRD mai avea de incasat 4 milioane euro, refinantati pana la 31 decembrie. Garantiile BRD includ printre altele stocurile lui Flanco International, incasarile cu cardul (prin POS) ale Flanco International, Flamingo Computers, incasarile din e-commerce, un teren din satul Nuci (Ilfov), un teren din Sinaia si o cladire din zona libera Giurgiu.

Unicredit Tiriac avea trei linii de credit deschise la 31 decembrie 2008 in favoarea grupului: una de 6.5 milioane euro, una de 1.6 milioane lei si inca una de 2 milioane euro.

Garantiile in favoarea Unicredit includ printre altele: cladirea din Otopeni, sumele de incasat aferente contractelor cu Cetelem, stocul din 12 magazine, incasarile prin POS din Flanco World Bacau, si altele.

Concluzii

Situatia financiara a grupului este trista. Odata ce ING a pornit caruselul sechestrului, ceilalti creditori trebuie sa reactioneze urgent, ca sa nu piarda "trenul".

E un joc clasic de dilema prizonierului, in care bancile nu mai au niciun interes sa coopereze: daca doar o banca executa silit, celelalte pot pierde sume considerabile prin "consumarea" garantiilor.

Iesirea din insolventa a grupului ar fi un miracol; doar o crestere rapida a vanzarilor in perioada urmatoare ar duce la imbunatatiri financiare palpabile.

Ca sa-l citez pe Renderman, nota de plata care vine acum are in spate un lung sir de greseli: Flamingo a crescut din inertie, bazandu-se pe lipsa de concurenta, fara o strategie pe termen lung. Problema a aparut cand cumparatorii au inceput sa aiba de unde alege, iar primele magazine la care au renuntat au fost bineinteles cele in care fusesera umiliti. Falimentul firmelor gen K-Tech, Flamingo este falimentul stilului "romanesc" de a face afaceri, bazat pe castiguri imediate, fara o gandire in perspectiva.

Sursa datelor: raportul CA al Flamingo International la 30 septembrie 2009 si situatiile financiare consolidate la 31 decembrie 2008


34 de comentarii:

Stefan A. spunea...

Nu cumva a jucat un rol important luarea de credite tot mai mari si mai dese pentru a sustine o dezvoltare exagerata in prea scurt timp ? (peste posibilitatile reale)
Nu cumva o parte a banilor imprumutati au fost "deturnati " in alte scopuri ?
Scriu asta din experienta Parmalat Italia (14 miliarde de euro de datorii la data falimentului )

Mihai Marcu spunea...

la parmalat a fost si o frauda :)

este corect; englezii zic "overtrading" - dezvoltare excesiva pe datorie.

din pacate, stii ca dezvoltarea este excesiva doar cand incep sa scada vanzarile, iar pana in 2008 in Romania crestea totul.

Anonim spunea...

cred ca mai sunt ceva banci care au creditat Flamingo dar care insa nu au garantiile inscrise la AEGRM.

din punctul meu de vedere, ce a facut ING nu este de laudat. Au actionat romaneste, fara cap. Sa spunem ca au incarcat 3 camioane cu electrocasnice...Isi recupereaza ei 17 mil Euro din 3 camioane...By the way...O sa-i mai coste si depozitarea pentru ca nu le pot vinde deocamdata...
Cred ca in urmatoarea perioada, cineva din Olanda va face o vizita fortata la sucursala din Romania si o sa cada ceva capete...

Mihai Marcu spunea...

17 milioane nu e o suma mare pentru ing, deoarece au fost primii au ceva sanse sa recupereze mai mult.

ma uit la cifre si la executare silita nu se poate recupera prea mult, DAR, cat timp sa se astepte o iluzorie revenire a vanzarilor"?

nu cred ca mai sunt alte banci, le-am enumerat pe toate din situatiile financiare la 2008 - creditele de la RBS si BR au fost refinantate.

vala spunea...

- in timpul insolventei NU se pot executa nici un fel de garantii ... de catre niciun creditor
- pentru ING Romania 17.5 mil euro este o suma foarte mare, tot profitul pe 9 luni este 25 mil
- ma indoiesc ca cei de la ING au luat fizic vreo aparatura indiferent de ce scriu ziarele si oricum este ilegal sa le vanda
- sunt convins ca cei la ING au reesalonat Flamingo pana s-au saturat dar Flamingo nu-si respecta obligatiile rezultate de esalonare
- sunt convins ca decizia de executare a Flamingo nu s-a luat in ING Romania si ca a fost anterioara cererii de insolventa
- toti creditorii se vor inscrie la masa credala nu conteaza ordinea; deci Unicredit si BRD vor avea drepturi egale
- nu cred ca exista vreo banca in Romanai care sa nu-si inscrie garantiile la arhiva electronica

Anonim spunea...

Oau...17 mil Euro default e o suma enorma pentru orice banca din Romania. Norocul lor ca nu trebuie sa provizioneze dupa regulile BNR ci dupa cele ale DNB-ului.

Sa fim seriosi... Tu crezi ca in decembrie 2008 cand au prelungit/refinantat celelalte credite au crezut un moment ca vanzarile vor reveni?
Daca au luat respectiva decizie in 2008, acum trebuiau doar sa faca ce fac si celelalte 7 banci cu standstill-ul la Altex sau cu restructurarea lui Leonardo.(care a dat gres in final)

Mihai Marcu spunea...

vala, corect in unele puncte, dar cu cateva precizari:

1 - masa credala apare dupa intrarea in insolventa. Executarea silita inainte de intrarea in insolventa inseamna ca pui mana pe ceva palpabil inaintea altor creditori.

2 - corect, bancile sunt creditori de rangul 1. au ce sa execute - cladirile, stocuri, creante - oricum, nu m-as mira sa fie unele stocuri gajate de doua ori la alte banci.

3 - daca ing a declansat executarea silita inainte de intrarea in insolventa, de ce nu are voie sa vanda bunurile? De ce un gaj pe stocuri, pe banii din conturi, pe creante, pe veniturile viitoare nu ar permite ing sa-si execute garantiile?

Mihai Marcu spunea...

@descultii europei: 2008 a fost anul de maxim si doar de atunci a inceput declinul.

nu am niciun dubiu ca cei de la flanco au mizat tot timpul pe reluarea vanzarilor, si cu placa asta au "vrajit" bancile.

17 mil euro e o suma mare, dar nu e un risc sistemic.

Anonim spunea...

Cred ca ING a pus sechestru asigurator...Asta nu insemana insa ca poate vinde bunurile pana nu are un titlu executor...din ce am verificat pe portal, termenul la judecatorie pentru incuvintarea executarii silite este maine...Daca tot maine se da si decizia de insolventa, atunci se suspenda toate actiunile judiciare si extrajudiciare si ING-ul o sa fluiere pe langa electorcasnice ca nu le mai poate vinde si o sa le aduca inapoi la Flanco sa le vanda administratorul desemnat de instanta.
@vala - Flanco/Falmingo sunt entitati care au in structura actionariatului ceva firme de afara..Pot fi banci care au expunere cu garantie o scrisoare de confort a firmei de afara. Si acea scrisoare de confort este garantata cu cash colateral intr-o banca tot din afara :) si uite asa nu e nevoie de inscrierea garantiei in Romania :)

Mihai Marcu spunea...

exista intr-adevar si co-garantii de la firme de afara - sa speram ca le vor onora, desi ceva imi spune altceva :)

Pentru ING:

- security interest set up by the borrower and Flamingo Computers Holland BV, as guarantor,
over their accounts opened with the bank;
- collateral set up by Flamingo Computers Holland BV, in favour of the bank under the for of
guarantee;

Dar - Flamingo Computers BV este consolidata, deci cash-ul pe care-l avea este cuprins in cifrele pe care le-am enumerat.

Nu scrie in situatiile financiare de garantii primite de la firme care nu sunt consolidate, iar garantiile primite de la Cinca au fost anulate.

vala spunea...

@ MM
ING pur si simplu nu are timp sa execute nimic pana ce insolventa va fi pronuntata

@ descultiieuropei

eventualele scrisori de garantie sau eventual confort sunt date aferente unor credite date la randul lor de entitati romanesti si care credite apar sigur in arhiva electronica ... daca nu sunt aferente unor credite nu mai conteaza

Mihai Marcu spunea...

tactic, ing a gresit. Miscarea a fost buna, dar a pornit prea tarziu. Daca treceau la sechestru mai din timp, mai rezolvau ceva. O sa ne invatam si cu asta! :)

Desi Flamingo nu respecta covenant-urile din contractul cu Unicredit, cei de la UCR nu au "miscat" nimic.

descultiieuropei spunea...

@vala - la arhiva sunt inscrise doar garantiile pe legea romana, nu creditele.

ionut spunea...

Mihai

"3 - daca ing a declansat executarea silita inainte de intrarea in insolventa, de ce nu are voie sa vanda bunurile? De ce un gaj pe stocuri, pe banii din conturi, pe creante, pe veniturile viitoare nu ar permite ing sa-si execute garantiile?"

Pentru ca n-au timp! Insolventa se va declara in scurt timp, practic flamingo a castigat cursa.

Anonim spunea...

toata situatia mi se pare gresit interpretata. Capital scria ieri ca Flamingo inchisese respectivele magazine, prin urmare ING nu avea cum sa execute silit marfa. Mai mult decat atat, atunci cand un creditor decide sa aplice aceasta solutie, platitorul poate sa se conformeze si sa predea garantii sau poate sa nu le permita temporar accesul la fisele de intrare a marfii in magazin, la estimarile de pret pentru fiecare produs ETC. Se pare ca cei de la Flamingo au procedat inteligent, iar astazi sunt deja protejati de procedura insolventei, care le va permite un ragaz de 6 luni. Am vazut ca vorbeati despre profesionalizare si aici ma intreb obiectiv, daca in toata ecuatia nu este implicata si lipsa de reactie a statului roman....alte state au decis sa sprijine companiile si banci (vezi si exemplul ING), insa la noi bancile au fost mereu beneficiarele facilitatilor, insa nu si a obligatiilor. Restructurarea datoriilor este o practica frecvanta in tarile cu o istorie bancara...la noi daca ar fi reusit ar fi fost o premiera...all in all sincer, nu pot sa vad cum multe dintre firmele romanesti printre care si Flamingo sau Leonardo, platitori de taxe si deschizatori de drumuri pe piata din romania sunt lasate sa moara cu nonsalanta de catre autoritati.

Dan spunea...

Dom'le, daca tot te obosesti sa scrii, scrie naibii pe romaneste!
Ca te citesc multi oameni.

"(adica banii care trebuie sa-i primeasca de la clienti)"

Mihai Marcu spunea...

dan - e doar o regula :) http://theattentivedreamer.blogspot.com/2006/09/pe-care-versus-care-in-acuzativ.html

ionut - intr-adevar, desi ING a pornit inainte procedura e clar acum ca nu mai are suficient timp.

@anonim - personal, in primul rand statul ar trebui sa nu puna bete in roate. In cazul Flamingo, problema e legata mai mult de ei si mai putin de stat.

RaduBT spunea...

Eu sunt pentru "pe" din "pe care", pentru ca egalitarismul asta (cu care, la care etc dar fara "pe") e foarte daunator pe termen lung.

Care pe care, asta e capitalismul. :D

Stefan P spunea...

ING-ul nu a actionat cum trebuie. Ma mir cum o banca cu un asa nume gafeaza in felul asta. Nu cred ca ar fi prima lor experienta si nu cred ca erau straini de termenul - insolventa. Flamingo este o firma importanta, una care ar fi trebuit sustinuta pana la capat - si de banci- si de stat; Datoria nu este mare iar cele peste 80 de magazine asigurau pana la urma cateva locuri de munca - de aceea am amintit si de o posibila implicare a statului. Treaba e destul de complicata acum pentru ambele tabere... dar mai mult imi pare rau pentru ING, sincer sa fiu :))ca s-au ales cu cateva tiruri de marfa si aia praf, tandari. Daca eram boss-ul din Olanda dadeam acum cativa incompetenti afara.

Kramer spunea...

Insolventa Flamingo poate sa fie importanta pentru ca astfel Altex are o sansa (sansa ca n-a fost el primul)..

Mihai Marcu spunea...

Stefan, pai cum crezi ca mai avea ING sanse sa recupereze rapid ceva? Insolventa dureaza ceva...

Anonim spunea...

Flamingo daca nu schimba politica preturilor piperate si nu arata asta lumii atunci clar vor murii mai repede decat cele 6 luni pe care le au la dispozitie.
Sunt ex. angajat al Flamingo si sincer i-mi pare rau pentru ei . Firma chiar are potential sa i-si revina , si pentru asta ar trebui sa dea afara toti incometentii de la sediu impreuna cu tot ce inseamna management vechi , inclusiv d-nul Rizek , care dupa parerea mea ,a dus totul spre pierzanie. Asta dupa ce or mai gasi cash !.
Bafta Fla .

Kramer spunea...

Draga anonime,daca asa ampulea puneai i-urile si cratimele (liniutele) si cand erai angajat la Flamingo, si daca faceai oferte (scrise) sau dadeai mailuri, putem spune fara sa gresim cu nimic ca ai contribuit si tu la falimentul lor cu un procent mic acolo... :)

vala spunea...

@ descultiieuropei
stiu ... dar " citind " garantiile poti sa-ti dai seama de credite ...

@ Stefan
singura gafa a lui ING e ca a dat creditele :) ... acum nu a gafat de loc ... pur si simplu a facut tot ce putea ... a esalonat Flamingo dar firma nu avut conduita tranzactionala MINIMALA ... orice client va fi executat, de orice banca din lumea asta, daca isi incalca repetat angajamentele, chiar daca asta va provoca pierdere bancii ... faptul ca Flamingo si-a cerut insolventa nu schimba lucrurile ... doar le amana ...
bine ca nu esti bossul din Olanda

Anonim spunea...

recapitulare. ING a luat bunuri pe care le avea sub gaj. dar intre timp s a declansat insolventa. Stop ING! stop executare silita. de acum inainte tb sa stai,, tb sa astepti hot adm sindic. desigur, draga ING o sa ai drept inaintea tuturor daca ai gaj pe bunurile respective. dar, draga ING, totul este de durata. poate o sa recuperezi ceva in vara 2010.
miscarea ING are altceva in spate. frica! frica ca flamingo va vinde stocurile si ca banii cine stie unde se vor duce. ce firma in romania isi tine stocurile si astepta executarea? ha ha sa fim seriosi! si sub gaj, se pot vinde. este totusi un gaj imperfect. Ptr ca nu s a inscrie la Arhiva plasma seria AD0457x, laptop Asus 46454..etc. daca s a facut asa, arhiva ar tb sa aiba pagini enorme de inscrieri. Miscarea ING este desteapta, ii protejeaza. si inca un argument! adminstratorul sindic sau cum s o chema el, poate o sa fie tot patronul flamingo, daca creditorii o ii reacorde increderea. si de aceea ING a actionat asa. si ei stiu ca , insolventa pronuntata, blocheaza orice executare. Nicu. Stima.

Anonim spunea...

ING iarasi tzeapa . Bravo FLA :)))

Mihai Marcu spunea...

nicu - cred ca te voi cita in postul urmator :)

Bogdan Epureanu spunea...

Nu am avut decat experiente nefericite cu Flamingo... asa ca din punctul meu de vedere n-au decat sa dea faliment sanatosi.

ionut spunea...

Stefan P

"Flamingo este o firma importanta, una care ar fi trebuit sustinuta pana la capat - si de banci- si de stat;"

Flamingo, in bunul "hal" romanesc de management al afacerilor, si-a batut joc de patronii de facto ai sai, CLIENTII.
Asta e cauza pentru care falimentul flamingo e inevitabil.

Nu vrei tu sa sustii firma "asta importanta" din banii tai personali?
Propun un teledon (gazde andreea marin si tatulici) pentru sustinerea flamingo:D

mobutu spunea...

Stefan P,
aberezi cat casa, aproape de nesimtire.
nu intru in detalii.

Anonim spunea...

Sunt practician in insolventa si imi e si cunoscut cazul. Indiferent de cand incepea ING executarea Flamingo isi depunea imediat cererea de insolventa. Ce sa intamplat este o maniera de negociere a Dl. Adamescu cu bancile. Flamingo s-a dus la banci si a zis ca vrea un hair-cut de cca 5 mio EUR, ca de nu intra in insolventa, bancile le-au spus ca nu, dat fiind ca actionarii au ceva cash. Cred ca e gresita atitudinea lui Adamescu si ca a fost gresit consiliat, bancile pot sa ii preia toata compania, swop debt to equity.

Mihai Marcu spunea...

incredibil, daca e adevarata treaba cu hair-cut-ul (adica bancile sa piard 5 milioane euro) atunci nu pot decat sa zic ca merita ce li se intampla...

Anonim spunea...

ca sa punem capat discutiilor ... marfa ridicata din magazinele executate si cea din depozitul central depaseste 4 mio euro.
echipa executorilor va saluta

Mihai Marcu spunea...

4 mil eur la pret de vanzare real sau la pret de lista?