vineri, 11 decembrie 2009

Consum versus export

Prin declaratiile domnului Croitoru se relanseaza discutia despre cum va creste economia romaneasca - prin consum (si creditare) sau prin export. Nu cred ca e solutia corecta.

Cele doua declaratii ale domnului Croitoru sunt urmatoarele:

1. Cresterea economica va fi in mod evident condusa in continuare de consum. Daca vrem sa convergem la UE intr-un orizont rezonabil de zeci de ani ar trebui sa avem o crestere economica relativ mare, care va fi in continuare finantata prin credit extern.

2. Nu se poate relua consumul sustenabil fara reluarea adecvata a creditarii. Intermedierea financiara - ponderea creditului privat in Produsul Intern Brut - este mult mai mica in Romania, la circa 40%, fata de media din zona euro, de peste 100%.

Incepand cu anul 2004, putem spune clar ca s-a deschis o noua "era" economica, cea cand creditul a devenit accesibil populatiei. Pana in 2008, creditul a explodat. Economia romaneasca a crescut pe consumul populatiei, finantat cu euro ieftini de afara. Consumul a fost intretinut si de explozia preturilor activelor romanesti (imobiliare, bursa) finantate de aceeasi euro ieftini.

Explozia preturilor activelor si piata a muncii nefunctionala in 2007 si 2008 au condus la asteptari nerealiste ale bunastarii viitoare. 4.5 milioane de romani s-au imprumutat avand la baza estimari (corecte la acea vreme) ale veniturilor viitoare.
Aceeasi situatie este valabila si in cazul firmelor.

Criza a schimbat totul, mai ales la nivel psihologic. Asteptarile veniturilor viitoare nu mai sunt nici pe departe cele din 2008.

Probabil cazul Flamingo este acum de notorietate - se vede clar ce se intampla cand te indatorezi mult, dar veniturile iti scad. Oare cati din cei care au luat credite le vor putea rambursa inapoi, tinand cont de ce se va intampla cu veniturile lor in viitor?

Pana cand atat bancile cat si populatia / firmele nu vor avea un raspuns clar la intrebarea de mai sus, creditarea nu va creste, in cel mai fericit caz se va mentine la acelasi nivel. Din acest motiv, perspectivele cresterii consumului in 2010, pe un tipar 2007 - 2008 sunt foarte indepartate.

Ce ne ramane? Exportul. Cel putin pe o perioada scurta de timp, ar trebui sa fie principala preocupare. Este singura modalitate rapida care ar putea atenua scaderea consumului.

14 comentarii:

RaduBT spunea...

Export. Ok! Insa CUI? Mai exact.. CE? Nici Ina Schaffer cu rulmentii ei pentru eoliene (cu care reuseste sa traiasca acum) nu pare sa o duca prea bine.

E foarte greu de estimat piata si peste cateva luni, d'apoi pe 2 3 ani.

..

Nu stiu tu insa eu nu vad solutia nici la un euro de 6 lei. Din punctul meu de vedere absolut tot ar trebui OPRIT, trecut pe regim de avarii, asigurarea fortata a unor minime conditii de trai gen cantina sociala, stare de urgenta or somth. Consiliu monetar, sa vina nemtii (americanii/extraterestrii) ca in Bulgaria 98.. nu stiu.


Nu am incredere DELOC in economia romaneasca, NU cred ca este in stare sa se redreseze singura si cred ca ai avut ocazia sa vezi ca de cele mai multe ori am fost destul de aproape de "surse", de "talpa tarii", uneori cu cateva luni chiar in fata indicatorilor la zi.

Cauzele sunt multiple (justitie, smecherie gen bancorex etc), s-au adunat pe zeci de ani, ceea ce numim azi economie romaneasca nu e deloc cladita pe o fundatie solida (principii) care sa accepte cutremure/schimbari de acest gen.


Nici capsunarii nu mai sunt o solutie, nici vanzarea la "solduri" a padurilor, hidrocentralelor, terenurilor (deja vandute) nu se mai scapa de belea. Acum cred ca doar un "personaj providential" (stiu, suna ca naiba) ne-ar mai putea salva.

Justitia isi cere drepturile iar istoria nu iarta nimic. Aici cred ca e cheia.

Mihai Marcu spunea...

Din cauza crizei, exporturile romanesti au marea sansa sa concureze prin pret.


O mare parte din economie este alcatuita din multinationale care totusi lucreaza dupa alte reguli; nu imi fac probleme pentru acea parte, care va rezista.

RaduBT spunea...

Esti optimist.

Eu cred ca ne vom molipsi prin contagiune tocmai din vest, insa pe principiul ultimii intrati / primii la care se va renunta > scapa cine poate.

Multinationale care produc CE: borduri de nuc pentru Mercedes SL? Nu va mai fi cazul. Multinationale care distribuie tigari sau periute de dinti? Pana si astea au crescut pe credit.

Nu mai exista credit (pentru noi). Nu ar avea sens.

E un cerc vicios si mat in sapte mutari in acelasi timp. E aproape imparabil.

mobutu spunea...

Croitoru abereaza ... vrea cauzele crizei reloaded.

Mihai Marcu spunea...

mobutu, exact - daca va creste organic consumul si va exista credit - nicio problema, dar nu credit pentru a creste consumul cu orice pret.

@radu - optimism moderat; continui sa cred ca firmele care exporta vor trece cel mai bine prin recesiune. firmele care se bazau doar pe consum - s-ar putea sa treaca mai greu sau deloc.

RaduBT spunea...

Corect, export - asta spun si eu. Insa ce mai exportam?

Lemn? Textile? Otel Beton? Nu cred ca mai e cazul..

Pana acum s-au importat Mall-uri si multe alte datorii. Acum absolut TOTI sunt cu burta in sus.

Eu sa vin pentru prima data aici nu as investi absolut DELOC.

Anonim spunea...

@ Radu BT

S-ar putea sa ai o minisurpriza la anu'.... Unul din materiale pe care le-ai mentionat s-ar putea sa aduca singur un +0,5% la exporturi in 2010.

Si stiu ce vorbesc.

Aurica spunea...

cred ca mult mai rapid va creste consumul, fie el pe credit sau nu.

RaduBT spunea...

@Anonim, prin 98-2000, una din primele firme din ro (ana electronic) avea peste 80% din profit din exporturi, si nu vanzari de electrocasnice.

Lemnul de fag mergea cel mai bine, daca la asta te referi.

:)

Stefan A. spunea...

Eu traiesc in Vest Europa. Export marit catre cine din moment ce consumul in Vest stagneaza , daca nu scade . (piata principala , aproape unica a Romaniei , este UE ).
Exportul de semifabricate sau produse finite este controlat tot de firme din Vest. Exista o presiune uriasa pe acestea sa nu faca someri in tarile lor de origine ! (cum ar spune , dati de lucru la astia de aici si nu la aia din Romania ).
Credit de la cine daca 75 % (sau mai mult )din piata financiara este in mina bancilor straine ?
Creditul de consum /individual , este aproape oprit in Vest . Se salveaza doar marile firme si companii care fiind mari , au credit in continuare .
Daca vrem sa crestem trebuie sa producem cit mai mult din consumul intern in tara si nu sa importam pui si porci !!
Deci , sa ne ajutam singuri ca de la altii prea putin va veni in anii urmatori !

Anonim spunea...

Nicu - salut, Mihai. este desigur off topic. Nu inteleg de ce ai spus ca ma citezi in urmatorul post. Am aberat rau de tot? se pare ca nu m doar ultimul post de la acel articol, chiar le are cu insolventa si nu vine decat sa intareasca ce am spus si eu. by the way, ce inseamna hair-cut? adica datoria in loc de 1 leu, este acum 0.8lei? ps. daca spui ca am aberat, nu mai scriu pe blog ptrca nu vreau sa stric atmosfera. credeam ca e un blog pentru ...toti. Numai ganduri de bine.

Mihai Marcu spunea...

@nicu = e in sens bun, am apreciat mereu interventiile tale. Ziceam ca o parte din comentariu isi va face loc intr-un articol, daca esti de acord desigur.

haircut = banca reducere datoria, trecand pe pierdere suma.

salutari :)

RaduBT spunea...

E cel mai bine sa fie "pentru toti".

Explicatiile simple sunt cele mai bune.

:)

PAULET CIPRIAN spunea...

Nu cred ca creditarea PF pentru consum este o solutie. Insa deblocarea creditarii pentru PJ este o urgenta.
Ca o solutie la iesirea din criza, chiar daca la prima vedere pare o chestie puerila ar fi proiectul www.cumparproduseromanesti.ro Acest lucru il putem face fiecare dintre noi atunci cand ne umplem cosul de cumparaturi in supermarket. De exemplu stiati ca detergentul DERO este produs in Italia de catre Unilever?

Normal ca nu se aplica si la cel care are bani de Mercedes nou nout si are ca optine interna Dacia...