miercuri, 9 decembrie 2009

Cine va fi "elevul problema"?

In timp ce in Romania inca se mai digera rezultatul alegerilor, economia evolueaza intr-un alt context.


Recesiunea din Vest a fost atenuata de un incredibil stimul public. Mai pe scurt, guvernele au pompat bani in economie, impreuna cu FED sau BCE. Deja ne aflam in perioada cand se doreste retragerea ajutorului public din economie, deoarece datoriile publice dau semne de nesustenabilitate. BCE a dat semnale de schimbare a politicii monetare. Ramane o mare intrebare - cum vor rezista economiile dezvoltate cand balonul de oxigen al stimulului public se va intrerupe?

Un grafic excelent (obtinut via The Money Game) ne arata ca estimarile de rating ale datoriilor statelor dezvoltate ies din zona AAA in orizontul anului 2013.
Zona EURO are deja o vulnerabilitate majora - Grecia; este o lectie pentru BNR si politicienii romani in primul rand: nu poti minti (economic) pentru a intra in zona euro, nota de plata vine inevitabil. Astazi, Grecia este foarte aproape de un faliment suveran, cu efecte asupra increderii in zona euro si a rezistentei altor state slabe: Portugalia, Irlanda, Spania.

In contextul acestui climat instabil este nevoie de o lectie data "elevilor problema", care cred ca bugetele nationale sunt pusculite pentru politicienii zilei si se regleaza din pix. Sper ca aceasta lectie sa fie Grecia, nu Romania sau alta tara din Europa de Est. Aceasta lectie ar avea rolul de a evidentia slabiciunea economiei mondiale si de a scoate de pe agenda strategiile de reducere a stimulului fiscal.

Din pacate, dupa Dubai, frica investitorilor vine din Europa de Est; sper doar ca situatia confuza din Romania sa nu fie declansatorul.

6 comentarii:

RaduBT spunea...

Mihai, traim momente istorice. Glorioase!

Cred ca va fi nevoie sa "ne ridicam" la valoarea unor eroi antici, altfel nu vom avea nici o sansa de a supravietui.

Fiecare generatie are razboiul ei, asa e, insa in ultimii 50-60 de ani a fost doar liniste. Prea multa liniste. E ca si cum va veni o furtuna mult mai mare, "cele" de pana acum (1918, 1945) fiind un "aperitiv".

Mihai Marcu spunea...

inca e liniste, Grecia se pare ca va fi ajutata - http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=newsarchive&sid=aCvy_maMWy.k

Deja stim cum e in Mad Max, realitatea nu are cum sa fie mult mai rea :).

RaduBT spunea...

Aveai si tu baterii si becuri de masina in casa pe vremea lui ceausescu? :D

Mihai Marcu spunea...

baterii de masina? aveam cativa vecini cu technologie de-asta, la noi era la mare cinste lampa cu ulei.

Lumea_in_Criza spunea...

nu va fi liniste. pana cand cateva banci si firme mari din sua nu vor da faliment, nu are rost sa discutam despre revenire. iata ceva recent cu jim rogers:

RaduBT spunea...

"cateva banci si firme"

O rata "3 pe zi" nu e de'ajuns? :)

Parca am asista la un accident frontal la 140/h, acum suntem in faza de frana maxima (ce reduce viteza) insa mai avem vro 2 3 secunde pana la impact. Interesant e ca cei de pe margine (ce oricum asteapta autostopul) spun ca pana nu ne oprim "de tot" (sau in fine, pana la cei 50 la ora regulamentari in oras), uite ca nu vom mai avea sansa/posibilitatea de a accelera.

Majoriatatea au impresia ca daca ne "busim" o sa ne reducem viteza la fix "cat trebuie", si de acolo lucrurile vor reveni la normal. In siguranta. Care normal? 50? Acum daca mergi cu 50 intra altii in tine, ca ei inca nu realizeaza in ce zona de "ceata" s-a intrat.


In plus cine spune ca dupa ce te izbesti de cineva masina inca poate sa mearga? Eu cred ca daca ne "busim" o sa avem nevoie de multe reparatii capitale, ce se vor intinde pe multe zeci de ani.


..

Singura solutie in situatii de genul asta sunt un reflex instantaneu si o decizie din prima, fara nici o ezitare. Atat!

Uneori din derapaj iesi accelerand..