miercuri, 25 noiembrie 2009

Un an de criza - cine s-a indatorat cel mai mult

Mai jos vedeţi structura creditelor la 30 septembrie 2009 comparate cu 31 octombrie 2008.Teoria spune că prezenţa guvernului pe piaţa creditului creează un efect de evicţiune: bani care în mod normal ar fi disponibili sectorului privat se îndreaptă către guvern, care e un datornic cu risc mai redus. Din graficul de mai sus se vede clar creşterea creditului acordat către Guvern (din acest credit s-au plătit salarii, pensii şi s-a acoperit deficitul bugetar al anului trecut), în timp ce creditul acordat firmelor şi populaţiei a rămas relativ constant.

Tot din grafic rezultă clar ce a generat creşterea economică a ultimilor doi ani - consumul, marea parte a creditului pentru populaţie este pentru consum. La fel, se vede clar şi cât de mare este impactul devalorizării leului - peste 50% din credite sunt legate de euro.

5 comentarii:

Cristian Orgonas spunea...

Mihai
excelenta "poza" :-)

Mihai Marcu spunea...

thanks :). Graficul e pe cifre reale, de la BNR, si proportional cu soldurile.

Marian spunea...

"La fel, se vede clar şi cât de mare este impactul devalorizării leului - peste 50% din credite sunt legate de euro."

Lucrurile stau fix pe dos. Daca leul doar s-ar devaloriza si n-ar fi alti factori, tot fazanetul s-ar baga la credite in lei (devalorizarea monedei = mai usor de rambursat).

Motivul pentru care fazanetul prefera totusi ieuroiu' este EURIBORUL redus.

Mihai Marcu spunea...

care "fazanet"? Din cei 4.5 milioane de romani cu credite in euro, cati crezi ca mai sunt disponibili sa ia noi credite? practic creditarea retail a inghetat, cresterea creditului lei, oricat de dorit ar fi, este ultima problema a Romaniei.

Anonim spunea...

Care 'fazanet' domnul? Parintii mei au luat fiecare credit in aceeasi valoare si pe acelasi termen numai ca unul era in lei si unul in euro. Rata la creditul in lei ajunsese anul trecut aproape dublu fata de creditul in euro. Asa ca s-au frustrat/stresat si l-au platit in avans numai sa scape de el.