marți, 24 noiembrie 2009

Un comentariu despre adoptarea EURO

Alex Dumitrascu are un comentariu excelent despre (ne)adoptarea EURO - cui convine situatia actuala si de ce.

"Romania are euro ca 'moneda oficiala" cu exceptia tranzactiilor cu patrunjel.
Numai ca platim pensiile si salariile cu bonuri valorice care se cheama lei. Avantajul e ca aceste bonuri valorice se pot face in tara.

Cand reusim sa ne imprumutam cu suficient de multi euro, cu bonurile astea putem cumpara mai mult patrunjel. Cand nu, nu dar lei vom avea intotdeauna fiindca sunt ai nostri , n-au legatura cu ce vor altii.

O parte din bonurile astea numite lei, chiar se intorc la MF asa ca nu trebuie retipariti intotalitate.Fiind din plastic, sunt si mai rezistenti decat alte monede.

Sistemul este atat de elegant si de eficient incat ar fi pacat sa intram in randul lumii, adica sa renuntam la un lucru bun si util, expresie a geniului si inventivitatii romanesti."

5 comentarii:

ionut spunea...

Excelent comentariul, de altfel la la indemana bunului-simt!

Mihai Marcu spunea...

este trist dar adevarat ca am pierdut parghia monetara ca ajutor pentru economie...e unul din motivele pentru care adoptarea euro va fi foarte grea.

Bogdan Glavan spunea...

Pentru a pune adevarul pe tron, comentariul bate exact unde trebuie. Am spus ca Romania a actionat de facto ca un consiliu monetar. Consiliul monetar nu este decat un depozit monetar, care emite moneda locala in schimbul valutei, adica pune in circulatie substituenti banesti, adica tichete. Intuitia lui Alex Dumitrascu este f. corecta.

vali ciuca spunea...

Cat timp mai avem moneda proprie ne permitem sa facem greseli, (mai devalorizam leul aka printam bani pentru a putea plati pensii/salarii).

Cand o sa trecem la euro s-a terminat cu joaca.

Claudia c spunea...

Infiintata in 1993, cu capital privat romanesc RURIS este producator de motoutilaje ce acopera o gama intreaga de lucrari necesare in microagricultura: motoferastraie, motocultoare, motocositori, masini de tuns gazon, motopompe, generatoare de curent, atomizoare . Motooul nostru "EFORT MIC, ROADE BOGATE" ne-a condus la realizarea unor produse cu fiabilitate mare, productivitate ridicata si usor de manevrat. Desi avem parteneri care ne reprezinta intr-un numar important de judete, obiectivul nostru este sa extindem gradul de acoperire al produselor RURIS, la nivel national. Cu fiecare an, marim nomenclatorul de produse astfel incat sa acoperim intrega gama de utilaje necesare in orice gospodarie. Experienta in domeniu de peste 15 ani, cat si reteaua de unitati service autorizate, garanteaza clientilor nostri calitatea produselor si serviciilor oferite de catre RURIS.

Contact: SC RURIS IMPEX SRL, Craiova, tel: 0351.46.46.32, www.ruris.ro