luni, 23 noiembrie 2009

Turul 2 - Dezbaterea economica

S-a terminat turul 1, cu rezultatele bine-cunoscute. Prezenţa masivă la vot se pune pe seama crizei şi a incertitudinii economice.

Nu am niciun dubiu că subiectul "criză economică" va fi acum un subiect electoral mai mult discutat decât în primul tur, mai ales că nivelul de zgomot in dezbaterea electorala s-a redus.

Indiferent ce promisiuni vom auzi, indiciile obiective a ceea ce se va întâmpla în economie pe termen scurt sunt următoarele:

- creşterea economică nu va reveni rapid (în T1 2010 de exemplu) şi nici nu vom ajunge maximele din 2008 pe termen scurt;

- reducerea cheltuielilor publice este absolut necesară, iar măsura de concediu fără plată este de fapt în avantajul salariaţilor de la stat, prin simplul fapt că-şi vor păstra locurile de muncă;

- indiferent ce soluţii rapide de ieșire din criză se vor prezenta, singura alternativă a României este să reziste: să evite o devalorizare majoră, un default al datoriei publice sau un colaps al sistemului public, cu accent pe pensii;

- cel mai probabil taxele vor creşte - principalul suspect - TVA.

- trebuie înţeles că sistemul fiscal şi sistemul juridic au devenit acum principalele cauze care frânează dezvoltarea economică.

Orice alte promisiuni de genul - scăderi de taxe, mii de euro gratis, creşteri de salarii - nu au fundament în realitate și vor întârzia recuperarea economică.

8 comentarii:

mobutu spunea...

Decat sa "rezistam" aiurea pastrand acelasi sistem si scaldandu'ne in aceiasi mocirla ordinara prefer antiteza si anume devalorizare majora, default, colaps, whatever.

Numai asa putem face reforma.
Numai asa putem invata/evolua ... altfel romanul nici n-a simtit ca e criza si se va repede din nou la bani atunci cand vor (mai) fi la liber.

Mihai Marcu spunea...

e doar o problema de optiune, poate nu ar strica un referendum pe tema asta ;)

totusi, deciziile cu experimente radicale economice pe mase largi de oameni nu se pot lua usor.

mai niciodata devalorizarile nu au fost intentionate ci au fost impuse de situatiile economice.

viitorulsunabine spunea...

@mihai marcu
bineinteles ca nu e ok sa se experimenteze masuri economice radicale pe mase largi de oameni, iar ca sa nu se intample asta vor veni niste negri mici si harnici sa lucreze in locul romanilor ;)

B spunea...

In situatia unei devalorizari masive unii mai norocosi afla dinainte si profita. La fel s-a intamplat la caritas, Bancorex si exemplele pot continua.
Cand un urs flamand sa iama intr-un cort cu excursionisti nu trebuie sa depasesti in viteza ursul ci doar pe cea mai inceata potentiala victima...
Quantitative easing este un experiment la scara larga pe o masa mare de oameni cu beneficiari f putini raportat dimensiunea populatiei. Practic se salveaza bogati pe spinarea saracilor, asa s-a intamplat intotdeauna in trecut, bogatii au prosperat in orice situatie cu exceptia momentelor in care au platit cu viata... cand nu le-au iesit calculele asa cum si-au dorit.

Andy spunea...

Devalorizarea leului este dupa parerea mea cea mai rapida solutie de iesire din criza. Asta ar ajuta exporturile si asta ar fi motorul de crestere (alt motor nu mai vad in acest moment).
Mai trebuie coroborata cu o lege a falimentului personal (pentru cei care s-au indatorat prosteste) si eventual cu sprijinire/nationalizare a unor banci.
Daca tinem de curs nu facem decat sa ne marim deficitul fara nici un beneficiu. Asta e de fapt un furt mascat de la toti cetatenii pentru cei cu credite (deficitul e platit de toti eventual, la fel si inflatia), plus o subventinare a importurilor.

alex.dumitrascu spunea...

Nu stiu de ce unii si altii au priceput ca ar fi necesara 'devalorizarea leului".
Nicidecum. Pur si simplu ar trebui sa fie lasat sa floteze liber. Asta nici nu l-ar devaloriza nici nu l-ar intari. Pur si simplu l-ar lua din calea economiei.
Cine a facut studii economice inainte de 89' isi mai aminteste poate de "controlul economiei prin leu". Da atunci, controlul asta se facea practic prin stabilirea amanuntita a preturilor si salariilor de catre stat, se reglementa tot, productia, consumul, masa monetara etc.
Adica se putea ascunde usor gunoiul sub pres.
Acum se practica 'controlul economiei prin curs". Gunoiul de sub pres are 20 de ani vechime si incepe sa miroasa urat.

Andy spunea...

Devalorizarea deliberata a monedei proprii a fost calea folosita
de mai multe tari pentru iesirea din criza. Eu reactionam la ideea
ca devalorizarea majora a leului ar fi un dezastru pt Romania.
Dc devalorizarea nu s-ar produce brusc (si astfel ar produce inflatie),
eu cred ca ar fi un avantaj.

De asta ne temem noi europenii sa scada prea mult dolarul, si vezi peste
tot oficiali europeni care zic ca "americanii isi doresc un dolar tare".

Cum vad eu situatia :
In curand statul va trebui sa concedieze din bugetari, oamenii aia nu vor avea loc la privat.
Cu somaj mare e f greu sa crezi ca consumul se va mari. Cheluielile
guvernamentale in Romania sunt o gluma (in cel mai rau caz se va mari importul
de Louis Vuitton, si Ferrari). Devalorizarea un pic sub nivelul de echilibru ar
da Romaniei un avantaj pentru exporturi, si ar incuraja investitille straine.

@Alex Dumitrascu : Care e solutia ta pentru iesire din criza ?

joju spunea...

Credeti ca un FISC puternic ar impinge specificul nostru latin catre cel germanic?
Din punctul de vedere al clasei politice situatia este echilibrata.