sâmbătă, 28 noiembrie 2009

Minte-ma frumos!

Am ascultat declaraţiile publice ale unuia din candidaţii la preşedinţie, cel care a împrumutat brusc o blană liberală.

Principalul "program economic" constă în: scăderea CAS, menţinerea taxelor, renegocierea acordului cu FMI. Să le luăm pe rând:

1) Scăderea CAS (contribuţiile pentru pensii) este o greşeală: bugetul de pensii este deja pe pierdere şi trăieşte doar prin transferuri de la bugetul de stat. Dacă scădem CAS-ul acum fără o reformă a pensiilor problema va deveni şi mai acută.

2) Scăderea taxelor - este puţin probabilă. Statul român este deja îndatorat în lei la dobânzi mari; scăderea taxelor înseamnă creşterea deficitului şi continuarea îndatorării. Cât de aproape vom fi de un efect de spirală vicios antrenat de dobânzile de plătit?

3) Renegocierea acordului cu FMI - tot ce se poate negocia este eventual creşterea sumei, altfel ar fi o greşeală enormă. Când te arunci din avion de bună voie, nu renunţi la paraşută doar pentru că nu se asortează cu culoarea pantofilor.

Pe scurt: orice guvern va veni, va trebui să corecteze deficitul bugetar şi să îndepărteze ţara de riscul escaladării dobânzilor la datoria publică. E adevărat, aţi citit de state gen Japonia, Grecia, Italia, cu datorii publice de peste 100% din PIB, numai că ele nu au de plătit dobânzi de 10%.

12 comentarii:

Cristi B. spunea...

Acel candidat ar spune orice ca sa fie ales, inclusiv ca ar aduce bani de la el de casa, numai ca sa fie bine in tarisoara noastra. Mi se face sila de atitea vorbe goale!

Mihai Marcu spunea...

"votati-ma ca garantat duc masina in copac".

e adevarat ca nu poti castiga o campanie spunand adevaruri economice neplacute, dar asa cum in medicina exista consimtamantul informat, asa si alegatorul trebuie sa stie ce se va intampla.

Logosfera spunea...

Scaderea taxelor se face concomitent cu alte masuri (scaderea cheltuielilor bugetare) si nu este imposibila din punct de vedere tehnic.

Legat de CAS, o scadere procentuala a taxei poate stimula intrarea unor sume din zona gri in cea alba a economiei. Scaderea taxelor in general stimuleaza economia (omul stie mai bine ce sa faca cu banii lui decat stie statul ce sa faca cu banii altora).

Va recomand Henry Hazlitt, "Economia intr-o lectie". Poate asa vom inceta sa repetam aceleasi erori de logica economica la nesfarsit.

Mihai Marcu spunea...

"lectia de economie" este o carte foarte frumoasa, dar pensiile trebuie platite luna viitoare.

a, pe termen lung poate o sa invatam ce sunt alea masuri prociclice, ce sunt alea deficite duble si nu vom mai repeta aceleasi greseli...poate!

cele 3 cuvinte "scaderea cheltuielilor bugetare" par simple, dar in realitate se realizeaza foarte greu, si doar masuri indirecte gen inflatie sau devalorizare functioneaza garantat. Altfel, avem greve generale, greve la metrou ca s-a scos sporul de limba engleza, prima de stabilitate, prima de prezenta si altele.

Teoretic, ideile cu scaderea cheltuielilor bugetare sunt bune insa executia si implementarea lor este foarte dificila.

berenger spunea...

scaderea cheltuielilor bugetare ar insemna, printre multe altele, disponibilizari masive in anumite sectoare bugetare, disponibilizari care sa vizeze functiile publice aparute pe criterii politice. or, cine sa o faca, partidul care a dublat numarul acestor posturi, din 2004 pana in 2008 si partidul cu cea mai intinsa clientela politica? sa nu me facem iluzii. problema ar fi ca, de fapt, cheltuielile bugetare se reduc in primul rand prin gestionarea eficienta a banului public. din nou, cine sa o faca, partidul care a facut un adevarat dezmat in bugetul ultimilor luni ai lui 2008, sau partidul cu cea mai intinsa clientela de imbogatit. sa fim seriosi, struto-camila pesedistopenelista, daca isi va trimite reprezentatul la cotroceni, o va face cu ajutorul unei minciuni mai mari decat romania

Anonim spunea...

dar declaratiile economice ale lui basescu sunt pertinente?

Mihai Marcu spunea...

@ anonim - sa vedem care sunt afirmatiile si le comentam si pe alea.

@berenger - corect, e greu de presupus ca se va intampla asa ceva. din acest motiv, masurile globale si oarecem nedrepte de redistribuire a avutiei (inflatie, devalorizare) sunt cele care au sansa sa functioneze.

sym spunea...

Păi, de la Băsescu știm destule. Reducerea cu 20% a bugetarilor. Reforma pensiilor, pe principiul contributivității - legea e gata. Re-evaluarea tuturor dosarelor de pensionare pe caz de boală. Decuplarea punctului de pensie de la salariul mediu, lucru nesustenabil la indicatorii demografici din România. Menținerea taxelor actuale și scăderea cotei unice parcă la 14% în 2-3 ani, dacă își revine economia. Ăstea sunt niște măsuri, cred eu, rezonabile. Acum aud că Pogea a reușit să țină deficitul la 5.1%, ceea ce e chiar remarcabil, fată de performanța dezastruoasă a lui Vosganian.

Mihai Marcu spunea...

sym, ce-ai scris suna rezonabil.

nu sunt totusi de acord cu reducerea prociclica a taxelor.

Anonim spunea...

Observ cu stupoare ca unii candidati si sustinatorii lor politici ignora avertismentele date de guvernatorul BNR sau de un reprezentant al Romaniei intr-o institutie financiara internationala. La urma urmei, vorbim de revolutia bunului simt in primul rand in administratie.

Anonim spunea...

Nu ati inteles - planul este renuntarea la FMI si UE ca sa se stopeze reformele....
In schimb finantarea vine dela Patrici, Voiculesti, Vanturi, etc...Ei vor imprumura Statul eventual cu credite luate de ei din Rusia , China, etc...Isi pun la bataie proprietatile jecmanite pe vremea lui Nastase...Atunci sa te tii isarescule...oricat ar da capsunarii leul cade...

mobutu spunea...

Hahaha, sa vad eu cum geana reduce fiscalitatea fara sa faca reforma adevarata in sistemul bugetar.

geoana si psd sa reformeze sistemul bugetar, lucru ce implica concedierea a sute de mii de bugetari?

Sa fim seriosi, lol.