miercuri, 18 noiembrie 2009

Lichiditatea bancilor

Într-o prezentare a viceguvernatorului Cristian Popa găsim următorul grafic:


Din grafic, se vede că lichiditatea efectivă a băncilor a scăzut drastic începând din iunie. Avem o explicaţie suplimentară pentru stabilitatea cursului din ultima perioadă şi poate o explicaţie pentru ce înseamnă "gestionare fermă a lichidităţii".

Leii sunt mai rari, deci mai valoroşi în raport cu euro. Poate că BNR a încercat să evite din timp situaţia că unii "speculatori" să poată să acumuleze lei şi să nu mai repete greşeala de anul trecut.

Problema se resimte în economia reală - creditele în lei sunt inaccesibile, există reticenţă atât în a acorda cât şi în a cere credite în lei - de aici încetinirea activităţii economice. Banca centrală a fost întotdeauna preocupată fie de stabilitatea preţurilor (prin lege), fie de stabilitatea cursului (forţaţi de împrejurări) fie de necesităţile guvernului. Nevoile economiei reale şi nesubvenţionată de la buget au rămas întotdeauna ultimele. Sectorul public însă a beneficiat tot timpul fie de lei fie de inflaţie.

Inflaţia românească a permis şi permite împărţirea ineficienţei sectorului public către fiecare contribuabil. Acesta este înţelesul din spatele "flexibilităţii" politicii monetare.

Un comentariu:

Anonim spunea...

indicatorul de lichiditate a scazut in urma modificarii normelor BNR. impactul a fost major, calculul suferind schimbari cu care bancile nu au fost de acord. vezi ca acum este postat pe site ul bnr un proiect de modificare a Normei BNr 1 din (2001 parca e anul). numai bine. NICU