marți, 10 noiembrie 2009

Investitorii straini din imobiliare - noua problema?

Multe tunuri imobiliare s-au bazat pe ametirea investitorilor straini, care au platit sume comparabile cu ce plateau acasa pentru promisiunile de crestere exploziva ale estului salbatic.

Odata cu oprirea finantarilor si cu trezirea la realitate a pietei, care a numarat cumparatorii eligibili finali si a descoperit ca sunt prea putini fata de numarul speculatorilor, investitorii straini au ramas cu banii blocati in betoane.

Astfel, s-a trecut la masuri drastice - actionarea in judecata. Evident ca nu-si vor recupera banii, dar efectul va fi altul.

Momentan exista un semi-echilibru intre finantatori si marii datornici imobiliari. Bancile se feresc sa-si ucida fostele gaini cu oua de aur, mai exact sa treaca la executari silite. Se incearca traversarea perioadei prin restructurari de credite si promisiuni viitoare de dobanda.

Unii din investitorii cum sunt cei din articolul de mai sus nu fac parte din acest sistem protejat si nu stiu ca a cere insolventa este un "faux pas". Daca actiunile lor in justitie vor prinde amploare si vor reusi sa obtina insolventa unui "peste mare", efectul asupra pietei va fi imprevizibil - in sens rau.

2 comentarii:

Anonim spunea...

faux pas pur quoi ?
io vad ca daca le da cineva peste nas nesim...lor de dezvoltatori turci/indieni/etc vor prinde si restul curaj si ii vor actiona in judecata pe toti samsarii din imobiliare -> preturi cazute la imobiliare si taxe de judecata mari care se duc la bugetul de stat

uraaaaaaaaaaaaaaa

alex@formidabilii.org spunea...

Nu prea cred.

Bancile sunt creditori securizati si vor avea acces la bunuri (apartamente finalizate sau in constructie) prin ipotecile constituite. Vor avea si ele pierderi, dar nu atat de mari.

Investitorii straini sunt creditori nesecurizati (pentru avansurile platite etc) asa ca vor lua ce ramane la final (dupa plata datoriilor la stat, a salariilor, a creditorilor securizati samd). Deci vor lua praful de pe toba si pierderea va fi a lor.

Tamtam-ul pe care il vor face investitorii ramasi cu buza umflata nu are de ce sa se reflecte asupra Romaniei, cata vreme in mare parte dezvoltatorii imobiliari nu au fost nici ei romani. Romania devine doar un teren de batalie intre firme straine.

Poate asta e o veste rea. Insa poate fi o veste buna pentru unii dezvoltatori imobiliari romani, care au fost onesti si au livrat ce au promis.