luni, 9 noiembrie 2009

Este exact invers!

In Business Standard, presedintele este citat spunand:

“Ar trebui coborâtă cota unică de impozitare, de la 16% la 14%, sau chiar 12%, începând cu 2011”


Trebuie procedat invers: in vremuri de crestere economica se cresc taxele (TVA-ul trebuia crescut din 2007 nu din 2010), se scad deficitele bugetare, se taie cheltuielile de personal, iar in vremuri de criza se scad taxe, se fac investitii.

5 comentarii:

Dedalus spunea...

Impozitele scad intr-adevar in vreme de criza pentru a sustine sectorul de afaceri.

Asta pentru ca sectorul privat este cel lovit de criza, nu administratia.

Daca vei creste impozitle, intreprinderile isi vor vedea fluxul de numerar puternic afectat (de fluxul de numerar e vorba la paote 75% din totalul cifrelor de afaceri din Romania, nicidecum de total venituri -sau, in sfatrsit, de total facturi emise).

Scaderea impozitelor este calea prin care calul care trage primeste mai mult ovaz, pentru a trage caruta in care sta administratia.

Mai mult, judecand intr-o economie globalizata, in conditiile in care imozitele sunt scazute sau mentiunute identice in tarile din Vestul Europei, capacitatea firmelor romanesti de a concura cu cele din Vest scade, lovind exact in "exportul" Romaniei catre alte State Membre, adica fix in zona de cea mai mare eficienta economica.

Cresterea impozitelor afecteaza nbegativ si start-up-urile, deoarece arunca o perspectiva mai slaba asupra profitabilitatii, ca si IMM-uurile, care sunt primele care sufera in urma cresterii impozitelor, pentru ca fluxul lor de numerar este cel mai slab sustinut bancar iar sclaritatea lor este redusa.

Asa ca mi-e teama ca asa e: pe vreme de criza impozitele trebuie sa scada, nu sa creasca. Ca dovada a neintelegerii fenomenlor indirecte este si faptul ca multe state din Est au crescut impozitle, in vreme ce cele din Vest le-au crescut.

Explicatia rezida si in existenta in Est a "Statului pentru sine", paradigma opusa celei de "Stat pentru societate" din Vest.

Anonim spunea...

Cred ca logica mea a ruginit putin.

...sau cineva nu isi citeste post-urile inainte de a le publica.

Mihai Marcu spunea...

Ce logica a ruginit?

ionut spunea...

Mihai

In linku-ul tau, cu interviul lui basescu, acesta sustine SCADEREA cotei unice si nu face nici o referire la TVA.

Mihai Marcu spunea...

da, sustine scaderea cotei unice din 2011, cand economia, citez, "va decola".

in 2010, cand pana una alta economia se scufunda, cel mai probabil vor creste taxele.