vineri, 27 noiembrie 2009

Dubai World

Nimic nu păstrează mai bine valoarea decât încrederea. Panica nu are nevoie de justificare, este auto-justificată, din acest motiv păstrarea credibilităţii şi încrederii este cheia de boltă a stabilităţii financiare. Realitatea este la fel de importantă ca şi percepţia.

Dubai World - o companie de stat de tip "holding" ce deţine mai multe proiecte real-estate, operatori portuari, dezvoltatori imobiliari - a cerut creditorilor o amânare de 6 luni. Mai exact, în această perioadă nu-şi va plăti datoriile. Tehnic, este un "event of default", dar încă mai există speranţe că Dubai World va reuşi să restructureze datoria fără pierderi pentru creditori şi fără să antreneze o spirală de lichidări forţate de active, cu consecinţe dezastruoase asupra preţurilor. Băncile europene, capitalizate prin asigurări la AIG ar putea fi printre cele mai afectate.

Deja au trecut câteva zile de când Ukrzaliznytsya (CFR-ul ucrainean) nu şi-a plătit o tranşă din datorii (tehnic - event of default), urmând restructurarea datoriei, după ce în septembrie Naftogaz au ratat rambursarea unei tranşe din datorii. Deja se pune întrebarea dacă Ucraina îşi va repudia datoria publică?

În România, doar Primăria Oraviţa a intrat în "rândul lumii", ratând plata unui cupon la emisiunea de obligaţiuni si restructurându-și datoria, aparent fără pierderi pentru creditori.

Toate cele de mai sus nu sunt veşti bune pentru pieţele emergente. Mentalitatea de turmă şi agregarea fondurilor investitorilor pot duce la retrageri agresive ale capitalurilor spre active sigure. Principalul efect pe termen scurt ar fi o criză valutară.

2 comentarii:

MoneyWatch.ro spunea...

Indatorarea celor din Dubai era si este binecunoscuta inca de la inceputul anului. In acel moment, real estate-ul din Dubai arata ca dupa razboi, cu complexe rezidentiale goale in exclusivistul "Marina", adica in zona portuara.

Mai mult, si cel mai nelinistitor, erau si sunt miile de masini abandonate langa aeroporturi. Au apartinut expatilor, care au fugit efectiv din Dubai, mai ales daca aveau credite luate - legea islamica pedepseste foarte aspru nerambursarea datoriilor.

Dubai s-a trezit fara aer, cu nisip, piatra si un soare atat de incins incat sa intretii temperatura sub 50 de grade Celsius unei cladiri de birouri devine o grandomanie.

La incapacitatea de plata a Dubai avem in continuare aceasta asimetrie a informatiei. Unii au stiut de aceasta probabilitate foarte ridicata (desi la inceputul anului Dubai se baza pe Emiratele Arabe Unite si Arabia Saudita pentru sprijin financiar). Altii nu, si daca au intrat recent in piata bursiera, acum se vor trezi in panica celor multi.

Mihai Marcu spunea...

Corect ca se stia "ceva", dar speranta nemarturisita era ca emiratul nu-si va lasa propriile companii sa dea faliment.

Iata ca megalomania si proiectele facute fara niciun calcul de rentabilitate nu erau monopolul lui ceausescu.

deja avem ceva spillover in pe TRY si RAND, insa sentimentul general este ca nu e o problema mare...daca istoria are vreo relevanta, si primul razboi mondial a pornit de la un eveniment aparent fara importanta.