luni, 30 noiembrie 2009

Devalorizare in Vietnam

Dupa ce in data de 16 noiembrie guvernatorul Băncii Centrale din Vietnam jura cu mana pe datoria in dolari ca o depreciere a monedei naționale ar aduce riscuri inimaginabile tarii, pe 25 noiembrie Vietnam-ul si-a devalorizat moneda nationala cu 5%, marcand apropierea de cotațiile oficiale.

Vietnam este un mic miracol economic, marcand cifre foarte asemanatoare cu Romania - 8 ani de creștere economica neintrerupta, deficite duble (bugetare si de cont curent). Inflatia lor este 4.35%, rata de referinta 8%. Suna oarecum cunoscut. La fel ca si in Romania, autoritatile locale nu au stiut ce sa faca cu uriasele influxuri de capital. Devalorizarea are rolul de a reduce presiunea pe economie, care este supraincalzita. Riscul principal pentru Vietnam este ca aceasta devalorizare (de doar 5%) sa nu fie suficienta. Fata de cotatiile de pe piata neagra, mai e loc de inca -14%. Rolul real al unei devalorizari este sa faca speculatorii sa zica "Suficient, nu mai e nimic de castigat aici". Doar asa se castiga credibilitate.

In Romania am ales alta cale - in 2008 am accelerat la maxim spre prapastie, crescand deficitele bugetare si de cont curent. Noroc cu speculatorii care au fortat autoritatile sa-si faca treaba intr-un final.

Buffet zicea "You never know who is swimming naked until the tide goes out." Asta a fost cazul nostru: bulele speculative si intrările de capitaluri străine au convins autoritățile ca vremurile bune au venit pentru totdeauna din cauza priceperii lor in economie, când de fapt înotam au naturel.

6 comentarii:

Anonim spunea...

Excelent articol! Foarte sugestiv paragraful final!

Sper sa inotam totusi in directia buna:)

Mihai Marcu spunea...

mersi. doi ani de zile am inotat doar spre alegeri. din pacate, dupa 6 decembrie, vom vedea ce ne rezerva viitorul.

Anonim spunea...

@Mihai Marcu tu bati saua ca sa priceapa calu, pardon BNR-ul? si sa mai devalorizeze un pic leul? .. asa voluntar sa ne creasca atractivitatea la ora de munca in multinationale?

Mihai Marcu spunea...

nu bat nicio sa, mai ales ca guvernatorul a inceput sa zica singur niste lucruri "sfinte" pana anul trecut gen: “Din perspectiva faptului că intrările mari de capitaluri sunt asociate cu crize financiare, opţiunea politicii fiscale în România a fost imprudentă în perioada 2004-2008”.

nu, eu doar arat ce fac si altii; orice se intampla in pietele emergente este acum de interes, mai ales dupa ce dubai-ul a intrat tehnic in default.

RaduBT spunea...

Mihai, stii care mai e avantajul cand se retrag apele? - Poti sa vezi cu adevarat cine o are mai mare.

:D

Mihai Marcu spunea...

;) nice one!