luni, 9 noiembrie 2009

Consiliu monetar "flexibil"

Adrian Vasilescu a admis pentru inca odata, la televizor, ca emiterea de moneda nationala se face in corespodenta cu intrarile de valuta. Daca aceasta afirmatie este si adevarata, atunci avem o reala problema.

Tari precum Letonia, Bulgaria au consilii monetare. Cursul de schimb intre monedele nationale si euro este fix; aceste state nu au politica monetara proprie si nu au libertate in devalorizarea monedei. Nu pot decat sa devalorizeze intern adica sa scada cheltuielile publice.

BNR s-a opus din rasputeri adoptarii unei astfel de politici pentru Romania. Este evident ca nu au dorit sa-si amputeze singuri puterea reala - controlul monedei si al politicii monetare. Intotdeauna am auzit "tintim inflatia nu cursul de schimb".

Emiterea de lei in corespondenta cu intrarile de valuta nu are nicio logica, in condtiile de mai sus. Leii din economie ar trebui sa estimeze valoarea bunurilor produse si a serviciilor. Nu exista legatura directa intre intrarile de euro (care pot fi pentru achizitii de real-estate, depozitare in banci, cumparare de actiuni) si nivelul productiei. Repet, legatura nu e directa - daca intra 1 milion de euro pentru cumpararea de teren nu inseamna ca o fabrica din Romania produce automat mai mult, din luna urmatoare.

Revine intrebarea - de ce emitem moneda legat de euro? Pentru ca in realitate avem un consiliu monetar flexibil, nu vrem sa devalorizam moneda dar nici intern, tintim cursul nu inflatia, iar leul este util ca o moneda de decontare nu ca un indicator de valoare pe termen mediu si lung.

S-au dorit cursuri fixe, cu pastrarea politicii monetare proprii si in conditiile fluxurilor de capital liberalizate. Au exista crize majore - Mexic 1995, Asia 1997 care au demonstrat ca nu se poate.

Merita citite si doua articole in acest sens ale lui Bogdan Glavan: 1 si 2.

11 comentarii:

hymerion spunea...

Felicitari! Excelenta postare. O suim acum pe hotnews, ca merita din plin!

Bogdan Glavan spunea...

Bine asa. Cu cat o spunem mai multi, cu atat mai bine. BNR practica ceea ce as numi "dirty currency board", adica nici in caruta nici in teleguta, cand le convine lasa cursul liber, cand nu... nu, ceea ce nu are niciun fel de efecte pozitive pentru ca in absenta predictibilitatii nu putem vorbi de credibilitatea politicii monetare.

Dedalus spunea...

BNR nu cred ca are incotro. DE ani e zile incearca sa se descurce in absenta unui Guvern la Romaniei. Pentru ca oricum guvernul Boc, de exemplu, nu a guvernat deloc. Ministrii lui au fost ocupati in majoritatea timpului sa faca ceva pentru ei, nu pentru noi.

Nu sunt naiv, in toata lumea ministrii fura de sting. Problema majora e ca la noi se ocupa NUMAI de furat.

Asa ca la urma urmei, BNR e ultima reduta. Face ce poate. Dar avand in vedere ca de ani de zile actioneaza intr-o tara fara Guvern, aia e...

mobutu spunea...

As adauga si ultimul articol al dlui Glavan si anume deflatia in lituania:
http://www.logec.ro/2009/11/09/lituania-dansand-cu-deflatia/

alex@formidabilii.org spunea...

De acord, dar daca intra prea multi EUR in economie si nu sunt creati lei atunci ajungem din nou la un curs de 3 RON/EUR care nu reflecta in nici un fel valoarea economiei romanesti. Nu?

Bogdan Glavan spunea...

Alex, problema pe care ti-o pui e artificiala. Valoarea monedei nu reflecta starea economiei, ci raritatea relativa a monedei. Nimic nu impiedica o tara extrem de saraca sa aiba o moneda extrem de stabila, de exemplu, convertibila in aur sau in alta valuta.

alex@formidabilii.org spunea...

Bogdan: I can see your point.

Anul asta PIB scade cu 8%, productia industriala cu 10% samd. Deci cantitatea de lei ar trebui sa scada cu 5-10% pentru a reflecta cantitatea de bunuri si servicii nu?

Daca se reduce cantitatea de lei din economie si exista intrari nete masive de EUR(FMI, CE, BM, programele UE samd), unde se va duce cursul? Din nou la 3 RON.

BNR trebuie sa mentina echilibrul intre doua "rele": aprecierea peste masura a leului (am vazut rezultatele in 2007) si inflatia. E un dirty currency board corect dar serveste scopului BNR. Si BNR o poate face acum pentru ca fondul economic pe care se suprapune emisiunea de moneda este deflationist.

Eu nu sunt finantist macro, dar asta e parerea mea. BNR impusca doi iepuri in perioada asta si mentine un echilibru in sistem. Dar intr-un fel paseaza o responsabilitate in economia reala, care va trebui sa produca pe viitor bunuri care sa acopere emisiunea de moneda.

Daca imi poti explica mai in detaliu unde greseste BNR, urmaresc cu placere discutia.

Mihai Marcu spunea...

intotdeauna in romania va fi un deficit de euro. temporar a fost un influx masiv in 2005 - 2007

cursul a ajuns la 3.11 si poate ajunge foarte bine la 5.

alex@formidabilii.org spunea...

Care e sursa deficitului de EUR?

MIA spunea...

>Care e sursa deficitului de EUR?

Da - si eu as fiu curios de sursa unui astfel de deficit cronic de EURO la nivel de stat ( nu la nivelul actorilor privati din economie - ca acolo e alta mincare de peste ).

Ne cer mai nou ( de ex. ) rusii sa le platim gazele in EUROI ?

alex@formidabilii.org spunea...

http://www.zf.ro/eveniment/cei-mai-mari-investitori-straini-au-repatriat-dividende-de-un-miliard-de-euro-4840248/