luni, 2 noiembrie 2009

Ce se va intampla cu economia in trimestrul IV?

Multi analisti, inclusiv actualul presedinte au estimat ca trimestrul III al anului 2009 va fi cel mai greu si se va inregistra cea mai accentuata scadere economica.

Scaderea economica a anului 2009 a fost una "de exceptie", si se datoreaza mai mult decat crizei. Pentru mine, cel mai relevant indicator este somajul. In anul 2009, somajul oficial a crescut pe timpul verii - niciodata in cei 20 ani de dupa revolutie nu s-a mai intamplat acest lucru.

Revenim - trimestrul III - maximul scaderii, iar din trimestrul IV incepe reducerea scaderii (derivata a 2-a devine pozitiva, pentru amatori).

De la INSSE vine o statistica interesanta - directori din constructie, industrie, servicii isi dau cu parerea despre evolutia economiei pe trimestrul IV.

Mai toti cei care au raspuns vad situatia economica ca deteriorandu-se in continuare, iar numarul de angajati se reduce. In constructii e normal, in celelalte sectoare - ne arata ca scaderea nu s-a oprit.

Interesant este ca toata lumea doreste mentinerea preturilor, ba chiar cresterea lor (comerciantii in luna decembrie).

Concluzia la care ajung este ca o mare parte din firmele romanesti inca nu sunt stabilizate financiar. In perioada 2000 - 2008, tot ce trebuiau sa faca era sa existe si sa deschida usa clientilor care stateau la coada; normalitatea anului 2009 este alta. Situatia cu rate de profitabilitate de tara emergenta si salarii de tara africana este greu repetabila.

Firmele trebuie sa se obisnuiascacu starea de fapt cand cresteri reale de 5% vor fi recorduri. Cei care vor incerca sa ajunga la rezultatele de dinainte de 2009 prin reduceri de costuri sau cresteri de salarii isi pierd timpul. Productivitatea trebuie sa fie acum noua directie de explorat.

3 comentarii:

Anonim spunea...

vorba lui petre roman "suna ca dracu" fraza asta :tot ce trebuiau sa faca era sa existe si sa deschida usa la clientii care se imbulzeau!

Mihai Marcu spunea...

am reformulat lejer si am corectat eroarea gramaticala.

Anonim spunea...

Despre productivitate inveti la scoala, dar in romania nu a pus-o nimeni in practica. Ai dreptate, este singurul mod in care se poate iesi in impasul financiar. Dar romanul este obisnuit cu multi bani facuti usor. Ca sa iti maresti eficienta trebuie sa depui eforturi. La cat de lenes este romanul, presimt ca se vor inchide multe afaceri. E buna si criza la ceva, acum se vad adevaratii intreprinzatori.
Mickey