vineri, 6 noiembrie 2009

Ce inseamna decizia BNR

Consiliul de Administratie al BNR a hotarat oprirea ciclului de relaxare a politicii monetare. Mai exact leii raman scumpi.

Inflatia a surprins putin in luna septembrie, printr-o scadere sub asteptari, iar riscurile inflationiste nu s-au redus. In Romania, inflatia doar "arde" mocnit. Cursul de schimb, cresterea de taxe de anul viitor si preturile administrate care cresc din pix (utilitati, etc) sunt tot atatea motive pentru care problema inflatiei nu e rezolvata.

Desi BNR trebuie sa tinteasca inflatia (deci sa o anticipeze) mult prea des s-a bazat doar pe datele istorice, intarziind relaxarea politicilor monetare. In cazul de fata totusi, BNR se asteapta la presiuni inflationiste pe final de an, cel mai probabil din cresterea taxelor si poate din curs.

Mentinerea dobanzilor mari la lei este si o veste proasta pentru Guvern (oricare ar fi el), deoarece finantarea deficitului bugetar va deveni tot mai scumpa si astfel se incearca iesirea din spirala finantarilor cu bani de la banci, lasand loc pentru alte masuri de reducere a deficitului bugetar - cresteri de taxe, reduceri de cheltuieli.

Pe scurt, decizia este mai multa buna decat rea, in conditiile in care nu cred ca inflatia va scadea dramatic in ultimul trimestru. Implicatiile asupra economiei reale vor fi mai mici decat se crede.

3 comentarii:

Bogdan Glavan spunea...

De fapt, BNR a tinteste mai mult cursul de schimb decat inflatia, si nu de ieri. Recunosc ca sunt uimit de indarjirea asta, am zis tot timpul ca o sa dea zdravan drumul la tiparnita anul asta. Bine, nu e timpul pierdut, fiindca pe masura ce intarzie reforma, presiunea asupra BNR va creste. Pe de alta parte, faptul ca FMI a venit in ajutor cu o galeata de bani a usurat sarcina FMI, dar oare cati bani ne mai da FMI-ul?

Anonim spunea...

Am ajuns in situatia de azi datori
ta si deciziei idioate de a se stopa exploatarea zacamintelor imen
se de aur,argint,uraniu, cupru etc.
ce exista de cand lumea in tara noa
stra.Aceasta decizie a facut posib
il ca unii sa fure uzinele imense de preparare a acestor minereuri in
valoare de milioane de dolari cu toate ca au fost alocate fonduri pe
ntru conservarea lor si a minelor aferente.Acesti banditi ar trebui judecati ca si tradatori de tara si de neam.Doar damarand aceasta
componenta economica la standarde
internationale cat mai urgent vom
putea depasi criza si avea fonduri
pentru modernizarea Romaniei.ionut

Mihai Marcu spunea...

@bogdan - corect, adrian vasilescu s-a "scapat" spunand ca emisiunea de masa monetara se face in corespondenta cu intrarile in euro.

inca o dovada ca nevoile economiei sunt ultimele luate in calcul.