marți, 17 noiembrie 2009

Bani noi pentru Guvern

Şedintele Consiliului de Administraţie al BNR urmează un calendar riguros, aşa că am fost mirat ieri când la ora 17:00 am aflat că CA al BNR s-a reunit într-o şedinţa adhoc, care nu era planificată.

După ce pe data de 3 noiembrie, CA hotărâse cu indiferenţă faţă de economia reală întărirea politicii monetare, pe 16 noiembrie s-au întâlnit adhoc pentru a reduce de urgenţă RMO la valută.

Acţiunea este extraordinară şi merită investigat ce s-a întâmplat - între timp, FMI a anunţat că nu va acorda României următoarele tranşe la termenul convenit, pe bună dreptate.

Astfel, sursa de finanţare ieftină a guvernului a dispărut. Bani de la FMI nu sunt, eurobond-urile nu se mai emit anul acesta, singurii bani disponibili vin fie prin emisiune monetară indirectă fie euro din rezervă. Astfel, băncile vor mai avea ceva euro disponibili cu care să finanţeze guvernul, la dobânzi bune (5.25% la euro e o dobândă bună), iar mascarada finanţelor publice va mai continua cel puţin până la alegeri.

Dacă am ajuns în momentul în care stabilitatea financiară stă în telefoane de urgenţă către BNR şi disponibilizarea rapidă a banilor din RMO, este clar că orgia cu bani publici nu mai poate continua.

Am ajuns ca birocraţia proaspăt angajată de guvernul anterior să se auto-întreţină şi să inventeze mijloace pentru a-şi justifica existenţa. Dacă v-aţi întrebat vreodată de ce trebuie să aveţi o semnătură de la X, una de la Y şi una de la Z ca să va rezolvaţi o problemă, atunci ştiţi de ce - se inventează "nevoi", se crează "proceduri" pentru a justifica aruncarea banului public.

Ajustarea punctuală a cheltuielilor publice se dovedeşte greu de aplicat. Bucureştenii o vor simţi mâine când se vor uita la porţile închise de la metrou. Sistemul nu mai poate fi reparat cu ajutorul minţilor luminate care-l reformează din interior.

3 comentarii:

nepoate spunea...

Eu sincer chiar ma intreba cand are sa se apeleze la rezervele Bancii Nationale.
Cand un nou guvern va fi instalat dupa alegeri are aceeasi sansa pe care a avut`o CDR`ul in 1996. Cred ca populatia Romaniei este dispusa in acest moment sa faca unele sacrificii.
Cat despre greva Metrorex - nu ti se pare ciudat ca liderul sindical este membru PSD?

Andrei spunea...

nepoate: nu cred ca este posibila apelarea directa la banii de la BNR. Pentru ca altfel nu ar imprumuta BNR lei bancilor ca acestea sa le imprumute la MF. Si asta vorbind despre lei. referitor la valuta cred ca posibilele parghii de mutare a banilor din rezerva BNR in trezoreria MF sunt si mai putine [inexistente mai exact]. Tine cont si de anume este in rezerva BNR [banii de la UE, banii bancilor comerciale ca RMO, etc] - adica banii de care nici macar BNR nu se poate atinge!

Referitor la articol: excelent! Poate da Domnul [sa ii zicem FMI sau CE sau UE] si se reformeaza fortat sistemul public. Macar atat sa castigam si noi din criza asta!

Anonim spunea...

ORGIA TREBUIE SA SE OPREASCA SI LA GUVERN SI TRBUIE GASITE PERSOANELE CARE BENEFICIAZA DE ORGIILE ASTEA, CUM AR FI CEI CU SALARII si PENSII, DE LA STAT, NESIMTIT DE MARI sau CUMULUL CELOR DOUA, TOT DE LA STAT. ORGIA TREBUIE SA SE TERMINE SI PE LA PARLAMENT, TREBUIE SA SE RENUNTE LA LIMUZINELE DE LUX ( MERCEDESURI, BMWURI, ETC ), SA SE LIMITEZE NR. DE KILOMETRII AI UNEI MASINI DE SERVICIU (ca la PARLAMENTUL EUROPEAN), SA SE RENUNTE LA BANII DE CHIRIE si DE HOTEL PT. PARLAMENTARI CU VENITURI, de EX. de PESTE 30000 de EURO PE AN, ORGIA TREBUIE SA SE TERMINE SI LA BANCILE COMERCIALE DIN ROMANIA UNDE HUZURUL ARE COTE DEMENTIALE LEGATE DE PROFITURI DE ZECI si SUTE DE MILIOANE DE EURO, IN CONDITILE IN CARE ROMANII SUNT EXFOLIATI ECONOMICO-FINANCIAR PRIN DOBANZILE, COMISIOANELE si NR. DE COMISIOANE DE TIP CAMATARESC PE CARE BANCILE STRAINE CU FILIALE IN ROMANIA IL PRACTICA si NECESITATEA UNOR MASURI SPECIALE LA SITUATII SPECIALE, CUM AR FI SCADEREA DRASTICA A DOBANZILOR, A COMISIOANELOR si ELIMINAREA COMISIOANELOR "NESIMTITE" PT. CREDITELE AFLATE, DEJA, IN DERULARE. ACEST LUCRU AR DUCE LA RECAPACITAREA POPULATIEI DE A-SI ACHITA CREDITELE.