vineri, 20 noiembrie 2009

Adoptarea Euro - Radem, glumim, dar nu parasim incinta!

Brazilia, Coreea de Sud, Indonezia şi Taiwan au început să introducă restricţii asupra mişcării capitalurilor străine.

Brazilia a început să taxeze cu 2% investiţiile străine; Coreea de Sud descoperă rezervele minime obligatorii iar Taiwan a interzis pur şi simplu depozitele non-rezidenţilor.

Odată depăşit un minim prag de dezvoltare, unele state emergente descoperă că riscul valutar devine greu de gestionat şi îşi permit "luxul" de a taxa capitalurile volatile, în sensul descurajării lor.

BNR a încercat măsuri asemănătoare, cu rate uriaşe de RMO pentru finanţările bancare pe termen scurt. Piaţa locală, avidă de credite, a înghiţit orice cost al creditelor dar s-a şi expus la un risc valutar uriaş, pentru care a fost necesară salvarea de urgenţă via FMI şi CE.

E greu de imaginat că ţările din estul Europei, indiferent cât de greu lovite, îşi vor permite acest lux, de a taxa capitalurile volatile.

Soluţia ar fi ca bunele practici în domeniul creditării (şi anume creditarea în monedă locală) să fie impuse de la Bruxelles.

EURO e o monedă prea sănătoasă pentru o economie ca a României. Dacă aş vedea populaţia, agenţii economici cât şi sectorul public că îşi asumă conştient riscurile euroizarii şi sunt dispuşi sa suporte inclusiv consecinţele nefaste (asumarea riscului valutar), aş spune că un control al capitalurilor este un lucru rău. Dar nu trăim în această lume, ci într-un mic rai socialist - acolo unde leul este DOAR stabil sau se întăreşte cu euro, acolo unde nu scad salariile la stat şi nici nu se dau oamenii afară. Din cauza asta avem nevoie de leu şi de o politică monetară proprie - pentru că încă nu putem părăsi ţarcul de joacă.

11 comentarii:

RaduBT spunea...

Eu vad putin altfel:

In tarile cu apa calda nu au decat sa taxeze cat vor, acolo chiar ar fi indicat sa fie taxati cumva pentru ca "au fost atat de buni" (in est, la ei etc). In plus, aceasta taxare ar fi inca un stimulent pentru ca majoritatea sa-si mute speculatiile in estul salbatic si uitat de lume. Pamanturile/fabricile etc parasite de aici sunt de sute de ori mai interesante decat CDS-urile suprimerilor din Detroit. Oportunitati sunt destule.


E chiar foarte bine ca nu ne permitem sa restrictionam cumva acest capital fierbinte. Scopul lui e sa curete orice urma de incompetenta, pana la urma..

Titi spunea...

Scopul oricarui capital, speculativ sau nu, este sa produca profit pentru detinator. Faptul ca noi ii asignam si scopuri morale tine de faptul ca "romanul s-a nascut poet", daca se nastea economist, era altceva. Prin vest se incearca introdiucerea taxei Tobin, taxarea capitalurilor speculative, tocmai pentru domolirea vitezei cu care isi fac de cap, la noi pe comentarii s-a inteles, inca o taxa, nu mai vrem taxe :)). Masurile restrictive nu sunt placute, dar necesare. Franarea balonului imobiliar sa ne amintim a inceput in Romania prin masurile BNR de restrictionare a creditelor, recesiunea a aparut mai tarziu, iar masuri impotriva capitalurilor speculative au mai fost si pe la noi in anii care au trecut (tot BNR-ul), asa ca sa nu confundam taxarea fiscala din tara noastra cu taxarea care protejeaza o economie nationala de actiunea unor capitaluri speculative, care pot fi si de 100 de ori mai mari decat PIB-ul national.

vala spunea...

tocmai de asta ar trebui sa adoptam euro ... ar fi o sansa sa parasim incinta ... si sa incetam sa ne mai jucam cu ... in nisip, adica in lei

alex.dumitrascu spunea...

Daca trecem la euro desfiintam practic "Ministerul Leului" adica BNR. Lasam guvernele viitoare sa functioneze exclusiv pe baza colectarii taxelor, taxe in euro, si daca nu ajung banii nu se mai poate face nimic, trebuie sa-si dea demisia.
Nu le putem face asa ceva guvernelor, nu le putem obliga sa guverneze fara Guvernator. Ar fi o contradictie in termeni.
Guvern, guvernare, guvernator.

Doru Dragan spunea...

Muntenegru are euro ca moneda oficiala fara sa fie stat membru UE

alex.dumitrascu spunea...

Si noi avem euro ca 'moneda oficiala" cu exceptia tranzactiilor cu patrunjel.
Numai ca platim pensiile si salariile cu bonuri valorice care se cheama lei. Avantajul e ca se pot face in tara.
Cand reusim sa ne imprumutam cu suficient de multi euro, cu bonurile astea putem cumpara mai mult patrunjel. Cand nu, nu dar lei vom avea intotdeauna fiindca sunt ai nostri , n-au legatura cu ce vor altii.
O parte din bonurile astea numite lei, chiar se intorc la MF asa ca nu trebuie retipariti intotalitate.
Fiind din plastic, sunt si mai rezistenti decat alte monede.
Sistemul este atat de elegant si de eficient incat ar fi pacat sa intram in randul lumii, adica sa renuntam la un lucru bun si util, expresie a genoilui si inventivitatii romanesti.

cdan900 spunea...

taxa tobin este una dintre cele mai mari imbecilitati cu putinta! o ineptie inventata de o mana de ratardati care nu cunosc nici un strop de economie! daca s-ar opri speculatiile financiare, s-ar prabusi creditarea, deoarece finantarile sunt acoperite in foarte mare parte de fluxurile speculative... ca unii pierd, ca altii castiga, banii tot pe piata raman... dar ce sa le ceri unor idioti?

Titi spunea...

Pana acum comentarii pline de jigniri si apelative gen "retardati", "idioti" am mai citit la diverse articole din Libertatea. E foarte usor sa vii cu jigniri, atunci cand nu ai argumente. Poate ar fi cazul moderatorilor sa respinga pur si simplu comentariile care nu respecta opiniile celorlalti si care arunca cu "noroi" verbal. Cuvinte grele se pot scrie foarte usor, dar nu vad rostul. Daca toti frustratii isi arunca zoaiele verbale la adapostul anonimatului, atunci nu mai are rost sa iti exprimi ideile si sa incerci o discutie civilizata pe aceste "piete" ad-hoc, de idei. Astept sa apara si corectorii de gramatica si diacritice.

ionut spunea...

Mihai

Spui ca euro e o moneda prea sanatoasa pentru economia romaneasca.

Eu spun ca euro e o moneda prea sanatoasa pentru guvernul si statul roman, nu pentru economie. Economia si-a asumat niste riscuri si cei care nu si le-au asumat corect platesc acum. Avand la dispozitie hartia numita leu, pe care o poate produce in orice cantitati, guvernul (oricare ar fi el) e bine-mersi.

mobutu spunea...

Corect, avem nevoie cat mai repede de euro indiferent cat de dura si dureroasa e adoptarea.

AristotelCostel spunea...

@titi

BNR-ul a avut drept unic scop in viata cursul euro-leu. Ca au avut un rol esential in umflarea bulei imobiliare e usor mai evident decat rolul ipotetic in "franare".:)