miercuri, 21 octombrie 2009

Vom esua in stagflatie?

Traim in vremurile de aur ale crizei romanesti, cand inca ne mai permitem sa mai ignoram realitatile crizei si sa ne preocupam de criza politica. Ne permitem pentru ca credem ca totul este stabil in jurul nostru. La fel de bine, ne permitem replici sarcastice cand discutam despre economie.

Se apropie capatul drumului. Bancile au finantat corespunzator deficitul bugetar iresponsabil de anul trecut; s-au platit pensii si salarii.

FMI a venit la timp si a salvat Europa de Est pentru a nu extinde criza. Din banii FMI s-au platit pensii si salarii, dar s-a tinut si cursul jos.

Consumul si cererea interna au scazut, aducand procesul dezinflationist foarte aproape de proiectiile BNR. Practic, 9 luni am inghetat timpul in asteptarea unei salvari - "revenirea" din criza.

In toate aceste 9 luni s-a consumat destul munitie. Datoria publica a crescut, ratele de dobanda de politica monetara au scazut, cursul a fost subventionat cu ajutorul banilor FMI.

Ne apropiem de o fundatura - de stagflatie. Stagflatia inseamna inflatie si scadere economica sau cresteri foarte mici.

De ce am avea inflatie? Preturile administrate nu vor mai putea scadea, iar efectul cresterii TVA nu va ajuta la reducerea inflatiei.

Nu vor mai exista motoarele cresterii de pana acum, si vom fi fortati sa concuram cu restul Europei si cu altceva decat cu apartamente si terenuri intravilane.

Daca acum inca ne mai intrebam cand se va opri economia din cadere, marea problema a anului viitor este cum o vom reporni. Devalorizarea monedei sau devalorizarea interna - raman singurele raspunsuri.

8 comentarii:

Valeria spunea...

cu siguranta va fi inflatie caci, la un moment dat , dupa alegeri se vor termina banii.
Iar banii luati de la FMI vor trebui si ei returnati.
asa ca singura solutie va fi sa devalorizeze leul.

BNR nu va da drumul la devalorizare decat cand totul va fi aranjat.

RON spunea...

Valeria,

Ce intelegi prin "aranjat"...?

Flavian spunea...

Adica atunci cand bancile si-au redus suficient expunerea pe Romania: FMI si BNR permit celor 9 banci care au semnat acordul de la Viena sa reduca expunerea pe Romania

Sau cel mai probabil atunci cand bancile vor incepe sa cada pe capete si oamenii vor incepe sa nu mai aibe incredere in bani.

MIA spunea...

Nu cred ca "reducerea expunerii" poate rezolva cu adevarat problema si nici nu cred macar ca ar satisface actionariatele/conducerile bancilor cu pricina ... :(

Anonim spunea...

Ati lasat articolul in coada de peste. De ce devalorizarea monedei? Ce inseamna devalorizare interna? Cum poate devalorizarea monedei sa reporneasca economia? Exportam suficient pentru asta?

Mihai Marcu spunea...

devalorizare interna inseamna reducerea cheltuielilor publice - ce vrea letonia sa faca acum.

vreau sa vad o tara care si-a devalorizat moneda si apoi a dus-o rau mult timp (adica mai mult de 3 - 4 ani).

Deceneu spunea...

Vor opera ambele devalorizari.

Deja s-au anuntat cresteri de preturi la energie 30%, benzina 20% si urmeaza reduceri de cheltuieli bugetare, materiale si umane.

Rares spunea...

http://www.pimco.com/LeftNav/Global+Markets/European+Perspectives/2009/PIMCO+Euro+Persp+10.09+Bosomworth+ERM+Blues+US.htm

Un articol interesant legat de devalorizare