marți, 6 octombrie 2009

Semnale despre cresterea taxelor

Dl Preşedinte discută în spatele uşilor închise de mărirea TVA în defavoarea cotei unice.

Pe acest blog am discutat cu mult timp în urmă în legătură cu necesitatea creşterii taxelor iar acum situaţia devine fără ieşire: deficitul bugetar e în creştere, ameninţarea grevei generale ne arată cheltuieli publice foarte rigide, FMI şi agenţiile de rating stau de cealaltă parte şi forţează respectarea indicatorilor.

Mărirea TVA ar trebui să se facă cu 3 puncte procentuale, dar nu înainte ca toate scutirile (de exemplu: 5% pentru apartamente) să fie eliminate. Va fi o creşterea a inflaţiei, însă doar într-o singură luna, preţurile urmând să se stabilizeze din luna următoare.

Măsura este prociclica; când economia este jos, îi mai dăm o lovitură. Această măsură trebuia luată din 2007, că să avem de unde scădea TVA-ul în 2010. Mai exact: creştem taxele când duduie economia şi consumul şi le scădem când avem contracţie economică. Problema nu a fost una tehnică ci una de conducere şi de viziune - în 2007 - 2008 s-a crezut că timpurile bune au venit pentru totdeauna.

6 comentarii:

B spunea...

Viziune? Singura viziune pe care au au cei care ne conduc e cea a banului in propriile buzunare si cum sa fie re-alesi. A asigura o viata mai buna pt cei care ii conduc nu le asigura re-alegerea pt ca trebuie munca si fler. Isi pot asigura mandate cu pungile de faina si ulei date la alegeri. Daca populatia ar avea o viata mai buna si stomacul plin va incepe sa gandeasca ceea ce inseamna ca actualii guvernanti nu mai pupa mandate noi.

MIA spunea...

>Daca populatia ar avea o viata mai buna si stomacul plin va incepe sa gandeasca

Eu nu cred ca actualii politicieni ( indiferent de partid ) isi fac asa calcule elaborate ... :)

Anonim spunea...

sa plece acasa acest guvern cu ministri lui corupti si cu traian basescu ,ne-am saturat sa nu avem ce sa punem pe masa ,sa nu avem servici sa fim someri fara indemnizatie , guvernu si turista sa faca chiolhanuri , sa fure din banii publici si sa nu fie anchetati si condamnati

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...

DESTEAPTA CHESTIE
CA DUPA MANUALU FMI, MANUAL INTITULAT " AM INTRAT IN CRIZA PINA LA GAT HAI SA MA BAG PANA IN CRESTETUL CAPULUI". CAT DE IDIOT SA FI SA CRESTI TVA ATUNCI CAND CONSUMUL ,ATAT AL FIRMELOR CAT SI AL PERSOANELOR FIZICE ESTE IN SCADERE?
DE CE NU SPUNETI DE O MAI BUNA COLECTARE? AA? ASTA FACINDUSE PRIN CONTROALE MAI BUNE SI DESE ( PRIN DAREA AFARA SI INTRARAE LA PUSCARIE A INSPECTORILOR CORUPTI SI PREMIEREA CELOR CINSTITI) PRIN IMPOZITE MAI MULTE SI MAI MICI CA VALOARE SI PRINREDUCEREA CHELTUIELILOR STATULUI CU BUGETARII SI IN SPECIAL CU CONTRACTELE CU BAIETII DESTEPTI CARE VAND UN PATENT CU 100 RON SI IL POTI CUMPARA DIN MAGAZIN CU 5 RON SI ALTELE DE ACEST FEL.
NU DAREA AFARA SI CRESTEREA IMPOZITELOR ESTE SOLUTIA , SOLUTIA ESTE REPREZENTATA DE INVESTITII IN RETEHNOLOGIZREA COMPANIILOR DE UTILITATI PT COSTURI MAI MICI SI INVESTITII IN FACTORI DE PRODUCTIE ( IN SPECIAL IN PRODUCTIA DE ENERGIE VERDE) ASTFEL INCAT PE TERMEN MEDIU SI LUNG SA DUCA LA O SCADERE A COSTULUI CU ACESTI FACTORI SI O CRESTERE A RENTABILITATII.
SI INCA UN LUCRU UN COD FISCAL CARE SA FIE BATUT IN CUIE SI PREVIZIBIL CA SCHIMBARE.
ASE= RAHAT CU APA RECE

Mihai Marcu spunea...

Treburile cu investitii, retehnologizare - sunt corecte in esenta, dar problema noastra e pe termen scurt.