vineri, 9 octombrie 2009

Restructurarea creditelor - idei din Letonia

Confruntarea intre Letonia si finantatorii internationali s-a acutizat.

 Dupa cum stiti, Letonia a ales sa nu deprecieze moneda ci sa-si reduca cheltuielile publice. Acest proces se dovedeste dificil, daca nu imposibil de realizat. Devalorizarea monedei ar insemna pierderi considerabile pentru bancile nordice care au investit acolo.

 Amenintarile Letoniei au devenit din ce in ce mai grele:
  • ameninta cu introducerea unor legi noi care spune asa: valoarea unui credit va fi recalculata functie de valoarea garantiei, mai exact ai luat un credit de 100.000 euro pentru o garsoniera care valoreaza acum 30.000 eur? Foarte bine, banca nu poata sa ceara decat 30.000 eur. Pe scurt, duci cheia la banca si pleci in treaba ta daca nu-ti mai convin conditiile;
  • ameninta cu introducerea unor legi care sa oblige bancile ce executa silit locuintele primare ale imprumutatilor sa le acorde acestora alte locuinte in loc. 
Astfel, cu aceste legi introduse Letonia nu trebuie sa se mai preocupe de devalorizarea monedei nationale. Pot devaloriza cat vor, pierderile mari vor fi la banci, nu la populatie.

Din motive similare am scris doua articole despre restructurarea creditelor in valuta din Romania: 1 si 2.

E de preferat ca restructurarea creditelor in valuta sa se faca in mod ordonat, cu o pozitie comuna a bancilor si a statului. Sigur, putem astepta ultimul moment, cand guverne viitoare, fortate de presiunea populara sa ia masuri de restructurare unilaterala a creditelor, dar pierderile vor fi mult mai mari atunci.


Surse: Guardian, Danske Bank.

11 comentarii:

Andrei spunea...

Rar mi-a fost dat sa vad o prostie mai mare. Cum ar reactiona statele nordice, Europa si lumea in general la o idee de genul asta: mi-ai dat imprumut 100 de miliarde dar eu nu mai pot sa iti dau inapoi decat 30, pentru ca am fost prost si am cheltuit aiurea banii. Daca vrei, bine, daca nu, du-te .. si te plimba Si o idee si pentru Romania: ce-ar fi sa anuntam FMI ca le vom inapoia bani in RON, la cursul din momentul in care ne-au intrat banii? Si apoi sa ne apucam sa tiparim bani....! Cum ar fi?

Mihai Marcu spunea...

istoria e plina de astfel de cazuri. evident nu e placut dar se corecteaza un esec al pietelor - creditarea celor care nu-si permit sa ramburseze creditele.

Mirciulici spunea...

Eu zic ca a fost mai mult o furtuna intr-un pahar cu apa, si ca Letonia face parte din categoria celor care "latra, dar nu musca". Dovada si ultimele declaratii ale premierului ;) Asa ca, e frumos sa fii viteaz, dar e greu sa fii consecvent.

http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=aWZtaIrd3WNU

Anonim spunea...

Mie mi se pare totusi ca si statul leton are ceva dreptate, cel putin in privinta devalorizarii locuintelor; ma gandesc ca scaderea preturilor la locuinte de ce sa afecteze doar pe cel imprumutat si nu si banca, fiindca fenomenul (la radacina criza economica, aceeasi pentru toti) ar trebui sa il suporte in egala masura toti participantii la tranzactii. Altfel, bancile castiga in orice situatie, si nu e prea corect...

mobutu spunea...

Foarte tari letonii!!!
Joaca pe pozitii de forta pentru ca stiu ca nimeni nu-si permite sa-i lase sa cada provocand astfel un risc sistemic.
N-ar fi rau ca si romania sa arate nijte cojones.

pegas spunea...

"Super tare...", "Ar fi bine si la noi...", "Bancile sunt de vina de fapt..."

TREZIREAAA ! Va auziti ce spuneti? Spuneti-mi vre-o banca dornica sa mai bage vre-un cent in Letonia daca aia fac ce se vorbeste pe la coltul blocului. Fara investitii se vor intoarce in epoca de piatra. Mie nu-mi vine sa cred cum ganditi si cum dati voi vina pe banci ca le-au dat bani si nu pe prostia lor ca au platit ce 2-3 ori mai mult pentru un produs. Totusi exista o explicatie pentru aplauzele voastre. Sunteti creditaci autohtoni si v-ati luat garsoniera cu 70.000 euro si abia acum ati aflat ca a fost teapa iar din banii aia va puteati lua lejer acum 3 camere (si vre-o 10.000 ramasi de amenajari) si v-ati mai luat si Clio cu 13.000 si ati vazut ca vecinul are Golf 5 din 2006 luat la 7.000 euro. Daca mintea unora doar atat a putut sa judece si si-au trait momentul (cei 2 ani de falsa bunastare cu binecunoscutele excursii la Tenerife + casa + masina noua) urmeaza nu mai putin de 23 sau 28 de ani de aici inainte de plata pentru alegerile facute. Succes si visati frumos in continuare. Cine va putea duce va duce, cine nu...inapoi de unde a plecat.

Free Drive RO spunea...

Mda, trezirea, dar ce sa faca Letonia (adica e gresit formulat Letonia, ce sa faca letonii, ca doara ei trebuie sa plateasca rata la banca, daca nu au cu ce)?
Pegas spune, treaba lor, sa se descurce, daca au fost prosti si si-au cumparat apartamente si masini. Dupa logica lui Pegas letonii trebuiau sa steie in padure in colibe si sa se deplaseze pentru a-si vedea de ale lor prin metode traditionale (calare sau pe jos).
Letonii trebuiau sa gandeasca, sa preconizeze actuala criza (cum au facut americanii, de exemplu, hehe)...
...
Lasand gluma la o parte, si Germaniei i s-au impus niste conditii aberante dupa primul razboi mondial, o datorie publica uriasa a facut praf economia si viata a devenit de nesuportat in Deutschland. Stim cu totii ce a urmat...

Mihai Marcu spunea...

pegas - in declaratia drepturilor bancilor, dreptul la profit nu exista.

bancile din state reusesc sa aiba profit in conditiil legislative similare. Cand o banca de credite pe baza unor adeverinte de venit false, cum a fost cazul in Romania, cineva trebuie sa-si asume acest risc de piata.

ionut spunea...

Andrei si pegas

Usor cu pianu' pe scari:) Aveti un exemplu despre cum ar reactiona/reactioneaza :USA. Se cheama ca "paradigma" e pe cale sa se schimbe: incet-incet bancile-si vor asuma si ele riscul de plata, sau vor disparea. La ce credeti ca se refera sintagma "faliment personal"?
Pegas, e adevarat, mintea lui "nea ion", complet needucat financiar, atat a putut sa judece: sa faca imprumut la banca pentru un "activ" supraevaluat in orice conditii!
Da' mintea bancii care l-a creditat, ce a judecat?
Buna criza asta!

Bogdan Glavan spunea...

Si eu care credeam ca letonienii au imbratisat deflatia! Asta suna a deflatie confiscatorie. Practic este vorba de exproprierea bancilor.

Mihai Marcu spunea...

Vor avea deflatie.

pentru luna septembrie, anual

Cehia este 0%;

Lituania - 2.7%, dar din cauza cresterii tva;

Letonia - 0.5%;

Estonia - -1.6%;

Bulgaria - 1.3%, in august yoy.

Din fericire sau nu, Romania va mai avea inflatie mult timp de acum incolo.