joi, 29 octombrie 2009

Euro peste 4.3

Merita mentionat momentul de azi, cand s-a depasit pragul psihologic de 4.3.

Presiunile pe curs cresc, mai ales din cauza incertitudinii venirii banilor de la FMI. La randul lui, guvernul actual are nevoie de bani pentru plata salariilor si pensiilor curente, in conditiile in care Finantele nu mai vor sa se imprumute scump de la banci.

BNR nu poate utiliza toata munitia acum, pentru ca urmeaza momentul decembrie, cand euforia alegerilor se va stinge si va veni momentul platii datoriilor.

Cursul este pastrat la nivele suportabile printr-o combinatie de lichiditate bine controlata a leilor, dobanzi mari si interventii directe. Cea mai buna directie este o depreciere lina, pana la nivele controlabile - ca sa-l citez pe presedintele Basescu: "sub 5", atat timp cat se mai poate.

4 comentarii:

Cristian Orgonas spunea...

BNR are suficienti bani pentru a sustine orice curs doreste, insa saptamanile urmatoare vor fi decisive, in sensul ca daca acordul cu FMI va fi respectat, iar dupa alegeri vom avea un guvern cat de cat solid, leul s-ar putea sa isi revina si fara ajutorul BNR.
O devalorizare de 2-3% pe termen scurt nu omoara pe nimeni.

mobutu spunea...

Pai daca benere poate orice vrea atunci eu zic sa incerce un curs 3.99

viitorulsunabine spunea...

khris, ca de obicei, esti un geniu. voi merge mai departe decat mobutu si propun ca benere sa sustina un curs de 1 Leu = 998 Euro, vorba cantecului

Mihai Marcu spunea...

sa vedem cum isi revine leul, exista mai multe criterii acum:

- deficitul comercial era o problema, acum mai putin.

- datoria privata sau publica pe termen scurt devine noua problema.

bnr are multi bani, dar nu foarte multi. poate tine bine situatia sub control, dar nu pentru perioade foarte lungi.