miercuri, 7 octombrie 2009

Din nou despre Letonia

Declaraţiile oficialilor FMI şi consensul general din tarile vestice este că pericolul imediat a trecut. Situaţia este încă proastă, dar mai departe de catastrofă.

E o veste proastă pentru Letonia. Şi pentru România.

România a supravieţuit decent crizei:
- şomajul a lovit doar sectorul privat;
- guvernul a supravieţuit suficient cât să treacă alegerile, urmând apoi creşterile de taxe - pensii şi TVA

Centura de siguranţă s-a numit FMI. Dacă nu ar fi fost banii de la FMI, situaţia ar fi fost altfel. Leul ar fi fost mult mai slab cu toate consecinţele negative - credite neperformante şi mai mari, instabilitate financiară.

Leul a supravieţuit din cauza milei FMI, care a făcut totul că să salveze Europa de Est, pentru a evita contagiunea. Odată cu revenirea la creştere economică zero a economiilor vestice, importanta Europei de Est scade. Ţările care au inceput sa-şi rezolve problemele o vor duce mai bine - Ungaria.

Ţările baltice, în special Letonia, cât şi România şi Bulgaria sunt încă vulnerabile. Punctul critic este Letonia. Letonia are un consiliu monetar care mai rezistă din cauza presiunilor politice ale UE, în timp ce economia Letoniei implodeaza, sub presiunea devalorizării externe.

În Letonia au fost salvate de fapt băncile nordice. Neoficial, băncile suedeze se pregătesc de eşecul consiliului monetar. Efectele ar fi o nervozitate crescută în regiune şi o presiune mare pe monedele emergente.

11 comentarii:

Claudiu MINEA spunea...

Eu n-as mai pune Romania si Bulgaria in aceeasi categorie. Sunt cu ani lumina in fata noastra. Iar daca isi rezolva problema criminalitatii, vor fi noul tigru al estului in urmatorii 5 ani.

Mihai Marcu spunea...

Au un mare avantaj - ei au un trecut printr-o "purificare" in 1996, cand au adoptat consiliul monetar.

De asemenea, au intrat in criza cu excedent bugetar - isi permit acum sa scada taxele, sa aiba 10% impozit pe profit. Insa nici consiliul monetar nu se simte foarte bine in perioada asta.

Flavian spunea...

Uite vezi tu ce ma supara e de fapt exprimarea ta. Vezi faptele, esti constient de ele, dar le prezinti pe dos.

FMI nu il poti numi centura de siguranta. Ci mai curand lantul de la cusca. Funia spanzuratului. Sau clovnul care sufla in baloane.

Singurele consecinte ale actiunilor FMI sunt intarzierea sfarsitului. Unui sistem prost si putred.

Tot despre letonia aici: Banks brace for Latvia's collapse

Mihai Marcu spunea...

prea dramatic. lucrurile nu sunt batute in cuie, de aceea nu cred in determinism. probabil vor esua, dar e de preferat sa mori mai tarziu decat mai devreme.

urmaresc cum evolueaza situatia, deja vor sa propuna restructurari masive ale creditelor in euro ale populatiei.

Flavian spunea...

Pai nu e vorba de economia noastra amarata.

Ci de zilioanele de dolari neacoperiti din lumea intreaga. Despre un intreg sistem mondial haotic care a umflat baloane dupa baloane in tentativa de a evita reforma finala.

Iar moartea FMI-ului sau FED-ului e la fel de "tragica" ca si moartea unui parazit. Sunt convins ca lumea s-a obisnuit si prefera sa convietuiasca cu capusele care injecteaza constant neurotoxine pentru paralizarea gazdelor decat sa le smulga cum ar trebui...

Niko spunea...

"probabil vor esua, dar e de preferat sa mori mai tarziu decat mai devreme."
Logica beton, din pacate nu se aplica in economie.

Restructurarile masive de credite vor duce la restrangerea creditarii pe termen mediu si lung, deci agraveaza criza si va duce la mlastina permanenta.

Marirea taxelor in Romania vor adanci criza, e la mintea cocosului. Nu inteleg deloc argumentele aduse. Pe termen scurt sunt in rahat, pe termen lung o sa intram de tot.

Ion Radu Zilişteanu spunea...

Mai mult decât atât, Ziarul financiar anunţă azi că Letonia nu a reuşit să vândă nicio obligaţiune de stat pentru scadenţa aprilie 2010 pe pieţele internaţionale, ceea ce este o confirmare a celor scrise mai sus, detalii aici.

ionut spunea...

"probabil vor esua, dar e de preferat sa mori mai tarziu decat mai devreme."

Nu, in cazul asta e bine sa mori nici mai tarziu nici mai devreme, ci fix cand trebuie.

alex@formidabilii.org spunea...

Eu zic sa trageti aer adanc in piept pentru urmatoarea tura de criza in Europa de Est.

AristotelCostel spunea...

Eu i-as ruga moderat pe unii dintre comentatori sa recomande mai putin creditele in euro.:)

Rares Craciunas spunea...

Sunt de acord cu Flavian. Eu cred ca imprumutul de la FMI nu face decat sa amane devalorizarea leului. Si in conditiile in care banii primiti sunt folositi aiurea, devalorizarea va fi mai urata. Vom fi la fel de faliti, dar cu 20 de mil. de euro in plus la datorie.
Deci in loc sa castigam timp ca sa reparam economia, pierdem timp ingropand-o ma tare.