marți, 13 octombrie 2009

Cum se vor plati pensiile decreteilor?

Problema pensiilor a explodat in presa. Este un lucru bun, iar raportul comisiei prezidentiale este un pas in directia trezirii la realitate.

Sistemul de pensii din Romania este un sistem "pay as you go". Pensionarii de azi primesc bani platiti de salariatii de azi. Salariatii de azi platesc pentru ca salariatii de maine sa le intoarca "favorul".

A aparut pilonul 2 - pensiile private obligatorii. Niste fonduri de investitii au primit dreptul sa investeasca banii platiti de contribuabili, in speranta ca privatii vor gasi formula magica a cresterii exponentiale iar problema pensiilor se muta de la stat la privati. FALS!

Ceausescu a avut nevoie de oameni ca sa construiasca comunismul romanesc. Decreteii au construit comunismul, pentru ca ulterior sa puna umarul serios la prabusirea lui.

Experimentul demografic a lui Ceausescu a pus o presiune uriasa pe infrastructura precara a Romaniei - pe scoli, pe spitale, pe gradinite. Sunt oare singurul care mai tine minte clasele de scoala generala cu 50 de elevi?

Experimentul demografic al lui Ceausescu se corecteaza acum natural. Poate ati citit in ziare ca in toamna anului 2009 nu au mai crescut chiriilor odata cu venirea studentilor - generatia disparuta in 1990, incepand cu liberalizarea avorturilor este "de vina".

Ce legatura are asta cu pensiile? Are - populatia activa a Romaniei se va reduce continuu. O buna parte din populatia apta de munca este plecata din tara. Problema sistemului de pensii nu va mai putea fi rezolvata prin niciun fel de surogat de pensii private sau de cresterea contributiilor - care acum sunt de 31% din venituri.

Decreteii vor iesi la pensie cu pretentia intemeiata de a primi o pensie. Presiunea se va muta pe pensii, dar cei care vor trebui sa-i plateasca atunci pensia, populatia activa, nu va fi suficienta fizic pentru a produce banii necesari.

O solutie

Imigratia. Tarile acum dezvoltate au beneficiat de imigranti, care au produs multa valoare in tarile adoptive, platiti pe salarii de nimic.

Spania mai respira acum din cauza imigrantilor, care simt disproportionat de puternic efectele depresiunii economice.

Aceeasi solutie este si la indemana Romaniei - imigrantii vor fi cei care vor munci si vor produce valoarea adaugata pentru plata pensiilor. Imigratia va trebui asumata ca o politica de stat si incurajata in cadrul legal in UE.

Pentru rezolvarea problemei pensiilor, solutiile sustenabile sunt cele care duc la cresterea valorii adaugate din economie. Solutiile legislative de acum incearca sa corecteze abuzurile, dar perspectiva este sumbra: pasul urmator este impartirea saraciei, dupa principiul "putin pentru multi".

30 de comentarii:

Anonim spunea...

Imigrantii sunt platiti in general ilegal, evitand plata taxelor aferente retributiei lor, aici intrand si cota de contributie la fondul de pensii.

Deci nu e o solutie. Si carei natii i s-a urat cu binele sa imigreze in Romania?

Rumbu.

vala spunea...

sustin de ceva vreme importul a 44 mil de chinezi ca solutie pentru Romania ... cate 2 la fiecare roman ... unul sa munceasca in locul lui si celalalt sa-i aduca pensia ...
( cei doi aferenti lu' boc sa fie un pic mai mici si pe cei doi aferenti lu' bogdan olteanu sa-i cheme roe si roa )

Anonim spunea...

Amice aberezi...
Ai avut ocazia sa traiesti macar o data intr-un cartier de imigranti? Cauta pe Google MolenBeek, pe asta macar il cunosc, mi-am recuperat masina de acolo de cateva ori.
Imigrantii din prima generatie sunt excelenti, muncesc de rup si nu cer nimic. Problemele incep cu a doua generatie nascuta deja in Romania si cu drepturi depline aici. A doua generatie este cea exclusa, fara locuri de munca si pe deasupra o povara imensa pentru sistemul de asistenta al statului.
Ca sa ma exprim mai plastic legat de idea ta: numai stingi focul cu o canistra de benzina, aduci direct cisterna

Free Drive RO spunea...

@vala misto comentariul!

...

eu propun sa se renunte la pensiile astea pentru ca oricum sunt o povara pentru buget! sunt si nerealiste, fiind evident ca nu este de unde sa fie platite.
...
suntem la sfarsitul unei ere, cea a statelor functionale! statul (roman) se prabuseste, in zona Romania populatia de etnie romaneasca va supravietui cum a facut-o de 2000 de ani, (doar) prin metode traditionale, oierit, agricultura de subzitenta, Niculaie Moromete, Ion, etc.
E de bine, ne intoarcem la valorile romanesti traditionale si o sa simtim (pe pielea noastra) ce inseamna sa traiesti autentic!!!

Free Drive RO spunea...

...
dar poate intervin americanii, dupa ce au pus umarul la inlaturarea regimului, instaurarea economiei de piata (distrugerea completa e economiei romanesti), poate se vor indura sa parasuteze cateva mii tone de porumb saptamanal si in zona Romania, sa se bata bastinasii pe el, ca tot produc ei mii de tone la hectar (cautati documentarul Food Inc. despre realitatea alimentara din USA, unde toata lumea mananca doar...porumb, de parca am fi in timpul civilizatiei maya hehe :) )

Dan Selaru spunea...

Simplu, nu se vor plati.

Mihai Marcu spunea...

hello rumbu :)

@ anonim 2 - nu am zis ca nu vor exista probleme sociale in zonele unde vor imigranti. Asta e doar partea a doua a problemei, dintr-un mare numar de parti.

Batrineii care-si vor primi pensiile, stand in casutele de la tara, departe de imigranti, vor avea desigur de comentat asupra ce vad la televizor :).

@dan selaru - ca sa ma exprim matematic, asta e solutia banala! :)

alpha spunea...

Una dintre stupiditatile noastre a romanilor e ca ne imaginam, noi astia care lucram,ca ii tinem in spate pe pensionari.Fals.Noi ii intretinem pe copii nostri la fel cum parintii nostri ne-au intretinut pe noi cat am fost mici.Pentru pensie FIECARE dintre noi cotizam la domnu' stat lunar,la fel cum au facut si parintii nostri.Din acele fonduri ar trebui sa primim pensie.Acuma ca banii aia sunt folositi de guvernele ce ne macina nervii si sanatatea in alte scopuri e alta poveste si ar trebui sa tina de deturnarea de fonduri.

vlad spunea...

problema nu e asa complicata cum pare. in .ro speranta de viata este de 65-67 de ani si treptat se duce varsta de pensionare spre aceasta varsta. in consecinta Dan Selaru are dreptate - nu se vor plati pensiile pentru ca nu vor avea cui.

mavro spunea...

//???????????

Stefan spunea...

alpha are dreptate.
este fals sa sustinem ca populatia activa sustine pensionarii. e exact invers, ei sunt cei care au tinut in scoala actualele generatii active si acum a sosit si scadenta pensiilor la care au contribuit in perioada in care munceau.
e ca si cum fondul de pensii private ti-ar supne la data scadentei pensiei ca ti-a facut un "cadou".

Anonim spunea...

Pensiile se platesc din banii disponibili in LUNA in CURS!!! Nu din amintiri si cotizatii de acum 100 de ani. Banii se ruleaza, nu stau intr-un depozit.

Mihai Marcu spunea...

Nu prea cred in treaba cu speranta de viata; in plus, e nedrept sa creasca varsta de pensionare dupa ce ai platit 40 de ani 31% din venitul brut.

tudor spunea...

Piramida varstelor numai a piramida nu arata in Romania:
http://www.adrcentru.ro/Images/RCDateDemografice/00000014/00000093_large.JPG
Si intamplator sau nu, generatia de decretei din 1974 este printre primele generatii "beneficiare" a pilonului 2 de pensii in 2039. Atunci cand vom fi gasit o alta generatie ... pierduta care nu poate s-o inlocuiasca. Mai exact nu va cine sa rascumpere titlurile de valoare ale fondului de pensii - pilonul II asa incat acesta o sa se prabuseasca in mod natural...
Asa for fi platite pensiile - pilonul II - al generatiei decreteilor...
Despre pilonul I nu mai spun nimic. e "garantat" de stat..

Manole spunea...

Mihai, încearcă să faci nişte calcule pe baza datelor de la INS (eu le-am făcut) şi vei vedea că situaţia nu e aşa de neagră. Am şi vrut la un moment dat să scriu pe blog, dar m-am gândit că n-are sens. Acum însă nu mă pot abţine, deci trebuie să spun ceea ce mi-au spus calculele mele: avem şansa de a porni foarte de jos în privinţa gradului de ocupare a forţei de muncă. Este credibil să presupunem că, după trecerea recesiunii, România va reuşi să crească gradul de ocupare cu 1% la cca. 3 ani. Astfel, peste 20-25 de ani, când decreţeii vor ajunge la pensie, putem spera ca gradul de ocupare să ajungă de la 59%, cât e acum, la 66-67% şi poate chiar mai mult. În plus, va creşte şi PIB-ul ceea ce înseamnă că forţa de muncă din 2035 va avea un potenţial de contribuţie mai mare decât cea de acum. E nevoie însă de disciplină pentru pentru a ţine trenul pe şine. E clar că dacă se continuă cu pensionările anticipate şi cu pensiile nesimţite pentru anumite categorii sociale, trenul va deraia foarte curând şi singura soluţie e cea vehiculată prin presă: pensionare la 70 de ani.

Anonim spunea...

Decretei suna total aiurea - nu uitati ca vorbim despre niste fiinte umane! Nu sunt clone, nu sunt diformi si nici debili. Dar un cliseu mental-verbal se propaga ca o manea printre cei prea saraci cu duhul

Mihai Marcu spunea...

Salut,

Asta am vrut sa subliniez in articol, dar am uitat - folosesc termenul "decretei" din comoditate si fara niciun sens negativ.

@Manole - voi pregati si partea statistica. Chiar daca gradul de participare va creste, scaderea demografica va fi prea mare. Piramida populatiei in 2050 arata destul de trist.

Lasto Gogo spunea...

Asta cu decreteii suna a Freakonomics, si inclin sa iti dau dreptate. Presiunea asupra propulatiei active va creste incet dar sigur.

Darian spunea...

Corecta este doar mentiunea "solutiile sustenabile sunt cele care duc la cresterea valorii adaugate din economie".
Restul este onanie intelectuala. Ma sperie gandul ca ai sa pui si niste date statistice fara sa poti face o analiza pertinenta corelata cu o previziune economica si sociala, precum si legislativa pe termen lung atat pentru Romanaia si UE.

Shadow spunea...

Solutia imigrantilor este doar un paleativ. Nu face decat sa "mute" mai incolo presiunea pe pensii. Si e in totala opozitie cu studiul altei comisii prezidentiale care masoara descresterea populatiei.

Politica de sustinere a natalitatii si o imigratie controlata (dupa competente ca muncitori necalificati mai avem si noi) poate scadea in faza initiala presiunea pe pensii si pregateste viitoarele pensii.

Anonim spunea...

Problema cu ce bani primesc pensionarii, daca li se returneaza ce au cotizat, sau ceea ce cotizeaza actualii angajati vad ca apare imediat ce apare cuvantul pensie.
Fondurile private de pensii functioneaza dupa sistemul cumulativ. Fiecare angajat depune lunar o suma, sumele stranse sunt administrate de fondurile de pensii, iar la o anumita varsta se incepe returnarea sumelor. In varianta optimista sume mai mari.
Pentru a se preveni riscurile de faliment a fondului de pensii, ca doar banii nu sunt tinuti la saltea, statul aplica sistemul distributiv, adica pensionarii de astazi primesc pensii din sumele colectate de la angajatii de astazi si nu din sumele achitate de ei cat erau in activitate.
Nu este vorba de cinism daca spui ca angajatii tin in spate pensionarii ci de o exprimare mai putin fericita.
Ideea este ca ceea ce se colecteaza de la angajati nu ajunge pentru a achita pensiile, ci trebuie cautate si alte surse de finantare.
De aici si obligativitatea inscrierii la fondurile private de pensii.

Mihai Marcu spunea...

@Darian

1. previziuni economice pe termen lung nu poate face nimeni.

2. te invit sa te mai gandesti la problema, si eventual mai ia in calcul de ce toate tarile dezvoltate accepta in mai mica sau mai mare masura imigratia ca un "rau necesar". Uita-te la US, UK, Franta, Italia, Spania.

Ce tari nu au nevoie de imigratie? Turcia, Iran, India - tari tinere, cu spor natural mare.

Romania este o tara prea batrana ca sa-si mai permita deficite comerciale. Economisirea trebuie sa fie acum principala grija.

Shadow - explica-mi mai exact in ce opozitie este si ce zice acel studiu.

Nu are rost sa discutam acum despre detaliile fine ale politicii de imigratie. Inca nu avem o astfel de politica.

joju spunea...

Paradoxuri demografice: Europa şi Africa
http://www.dilemaveche.ro/index.php?nr=213&cmd=articol&id=7891

se estimează că pînă în anul 2050 ţara noastră va avea 145 de pensionari la 100 de angajaţi
http://www.dilemaveche.ro/index.php?nr=195&cmd=articol&id=6930

tot intr-un articol din Dilema veche citeam ca vom fi 16 milioane romani si de 1 activ vor depinde 9 pasivi

inseamna ca pensiile de azi vor parea lux :-|

Anonim spunea...

stie cineva daca luna aceasta se vor plati si grupele I si II la pensionari? ca asa era vorba din octombrie sa se plateasca si la cei pensionati din 2003 incoace.

Deceneu spunea...

@Manole - cum sa ajungem la o ocupare a fortei de munca de 66% cand tocmai ai demonstrat ca in perioada de boom ponderea populatiei ocupate a scazut de la 63% la 58%, desi in majoritatea tarilor ea a crescut.
Ce ar putea schimba trendul?
Investitile in afaceri productive.
Cine sa faca astfel de investitii?

Stefan A. spunea...

Peste 10 -15 ani , pensile vor avea o putere de cumparare = cu pensia minima de acum . Adica ce faci azi cu 350 de lei , vei face si prin 2020-2025 cu pensia MEDIE care va fi atunci.
Emigrarea se face in tari in care ai posibilitatea sa traiesti mai bine decit in tara ta de origine . Implicit cistigi mai bine decit acasa !
Cu aceste conditii obligatorii , cine emigreaza si vine in Romania ?
PS. Eu am emigrat in strainatate cam acum 20 de ani !

Anonim spunea...

O solutie de inceput:
Se stie ca securistii si activistii PCR primesc cele mai mari pensii din Romania. Ma intreb, de ce? Nu aniversam anul asta 20 de ani de la rasturnarea regimului comunist? Nu ar trebui ca acesti indivizi sa traiasca undeva la marginea societatii, la limita subzistentei, pentru ca istoria a luat in lada sa de gunoi sistemul in slujba caruia au lucrat ei? Eu zic ca o reforma a sistemului de pensii poate incepe asa: fostilor salariati ai Securitatii si ai PCR sa nu li se mai considere la calculul pensiei anii in care au fost salariati ai Securitatii si ai PCR. E foarte simplu de aplicat, toate informatiile se gasesc in cartile lor de munca. Sa se inceapa cu asta si mai vedem dup'aia.

Anonim spunea...

Mihai, raspunsul la intrebarea ta e simplu -- RAR, asa isi vor primi pensiile decreteii.
Alpha, gresesti -- ce spui tu e situatia... cum sa zic... ideala dpdv moral si etic. Da, asa ar trebui sa fie, iti cresti copiii pentru ca si tu ai fost crescut, si ai grija sa nu-i impovarezi cu sustinerea ta la batranete. Dai mai departe ce-ai primit si tu candva. E frumos, e nobil, e intelept, si e asa cum facem unii, din pacate putini dintre noi.
In fapt, este exact cum zice Mihai, pay as you go, tot mai putini activi sustin si vor sustine tot mai multi pensionari etc.
Personal, nu prea-mi pasa. Fara s-o fac pe desteptul, pe de o parte am inteles de multa vreme cum sta treaba (am ceva talente de Casandra in mine), iar pe de alta parte sunt binisor mai batran decat decreteii. Asa incat, pana ies in masa astia la pensie, eu o sa fiu oricum oale si ulcele.
In plus, ma mandresc cu faptul ca imi organizez viata si pe baza ipotezei ca n-o sa primesc niciodata nimic de la statul roman.
Altminteri, Romanika e atat de intarziata in problema pensiilor incat nu prea mai exista alternative. Poate prin '95 s-ar mai fi putut face ceva, hai sa zicem chiar in in 2000. Dar noi suntem practic in 2010, si tocmai am inghetat contributiile la pensiile private, cheltuim in 2009 banii din 2010 etc.
Ecuatia s-a simplificat foarte tare, ca tot vorbea Mihai de solutia banala, nu prea mai au de unde sa apara variabile.
"Solutia" pentru urmatorii 20-30-40 de ani va fi o combinatie din doua masuri -- varste de pensionare tot mai inaintate si pensii tot mai mici.
La limita e simplu. Daca cresti suficient de mult varsta de pensionare, pana s-ajunga acolo o mierlesc cam toti si poti chiar sa-ti permiti sa reduci contributiile... Aud chiar ca chinezii pur si simplu n-au pensii de stat, cel putin nu la scara nationala. Esti pe cont propriu; personal, imi place ideea.
Altfel, cand n-ai de unde suplimenta resursele, nu-ti ramane decat sa dimensionezi iesirile pe masura intrarilor. Si-un elev de scoala generala poate intelege asta.

Maxime.

P.S. M-am chinuit vreo 10 minute sa-mi dau identitatea exacta. Plictiseala. N-are niciun haz daca trebuie sa treci prin 30 de etape pana poti spune cine esti.

Anonim spunea...

Cineva zicea ca nu are cine sa emigreze in Romania!
Cam doua treimi din populatia globului au un nivel de trai sub cel al Romaniei!

nev spunea...

Decreteii au construit comunismul?