marți, 20 octombrie 2009

De ce nu se mai imprumuta Ministerul Finantelor?

In luna august, creditul guvernamental (adica banii imprumutati de Ministerul Finantelor prin emisiune de tituluri de stat) de la banci s-a oprit din crestere. Sigur, s-au mai vandut titluri, dar nu la nivelele obisnuite.

Practic, Guvernul s-a oprit din a se mai imprumuta pe piata interna odata ce banii de la FMI, cu dobanda mica, au fost deturnati spre bugetul de stat.

Instabilitatea politica a introdus o noua necunoscuta, iar in ultimele zile amenintarea "nu putem plati pensiile fara acord" a devenit tot mai auzita. Este prematur sa o facem, atat timp cat Guvernul se mai poate imprumuta pe piata interna. Problema este ca bancherii iau bani cu 8% si ii dau cu 10%, adancind problema deficitului bugetar, insa problema nu este atat de grava incat sa justifice dezordinea sociala.

In concluzie: ne mai putem imprumuta intern, chiar daca mai creste putin deficitul bugetar. Transa viitoare de la UE/FMI nu e o problema de viata si de moarte din punct de vedere al sumei, ci al semnalului dat pietelor.

5 comentarii:

B spunea...

Nu te supara, pare fara cap si coada. Cu alte cuvinte, boala lunga moarte sigura. Ce voiai sa zici, ca mai merge ulciorul la apa... dar bancile or mai avea bani dar daca nu vine urmatoarea transa se duce euro pe garla, cresc imprumuturile neperformante si bancile nu vor mai avea de unde sa imprumute statul. De fapt totul depinde urmatoarea rata... cum Dow a spart bariera s-ar putea ca mai marii de la FMI sa zica: 'sa demonstram ca Rromanica nu este too big to fail, doar bancile noastre sunt'... sigur, fraza de mai sus este spusa without predjudice cum zic englezii....

Mihai Marcu spunea...

Asta vreau sa spun: ne mai putem imprumuta intern, chiar daca mai creste putin deficitul bugetar.

Transa viitoare UE/FMI nu e o problema de viata si de moarte dpdv al sumei, ci al semnalului dat pietelor.

Inclin sa cred ca ne gasim spre finalul jocului "uite criza, nu e criza" care se va termina odata cu alegerile.

BNR mai are rezerve. In cel mai rau caz 4.5 miliarde au fost suficiente 9 luni.

Nic spunea...

Nu numai ca BNR-ul mai are rezerve, insa chiar are peste 50 de miliarde de euro rezerve ! Nu stiu cind am mai avut atita. Pe august balanta de plati a fost pe excedent, prima oara in 20 de ani. Creditarea pe piata interna e praf, bancile au bani de plasat gramada. Normal ca se poate imprumuta usor pe piata interna si evident ca declaratiile fanteziste si iresponsabile ca nu mai avem bani de salarii si pensi ar trebui pedepsite ca atare, venind din partea unor oameni politici de prim rang. Este innaceptabil ca se poate sacrifica in asa fel stabilitatea sociala a tarii pentru o mizerabila lupta politica.

Mihai Marcu spunea...

are 30 mld.

mobutu spunea...

@Nic,
eu spun ca are 100_mld_euro. numai ai ei. 'ete sic.