luni, 19 octombrie 2009

Credite neperformante (V)

Batalia mare a finalului de an este pe cale sa inceapa. Bancile au dat credite, iar unele credite au devenit neperformante - adica nu se mai platesc. BNR cere bancilor un anumit grad de solvabilitate, mai exact daca pierderile depasesc un anumit nivel, actionarii trebuie sa vina cu bani de acasa. Bani care nu prea sunt disponibili pentru Romania asa cum erau in anul trecut de exemplu.

Astfel, a inceput marea actiune de reducere a provizioanelor. Odata prin schimbarea legilor si a formulelor de calcul dar si prin alte metode mai putin ortodoxe. Cea mai simpla metoda este refinantarea. Un client in dificultate primeste un credit nou ; din creditul nou plateste creditul vechi, iar creditul nou primit apare curent. Nu mai e nevoie de niciun fel de provizion, toata lumea este fericita.

In lipsa prezentarii unei situatii reale, macar catre BNR, riscul este ca nimeni sa nu poata sa prevada nimic, iar explozia sa fie brusca si fara niciun fel de posibilitate de preventie. Statisticile actuale nu ne ajuta, fiind mult prea agregate. De exemplu, pe langa soldul creditelor ar trebui sa se publice : credite noi acordate, credite rambursate, credite noi acordate clientilor deja existenti. Astfel, vom sti cum evolueaza creditele.

Pentru mentinerea sanatatii sistemului, este obligatoriu ca BNR sa verifice detaliat cum se respecta regulile de contabilizare a provizioanelor. Tendinta naturala a bancherilor care vor sa-si pastreze bonusurile este de a subevalua valoarea provizioanelor si a de declama optimisti : « Acest client este solvabil, are doar niste probleme temporare ».Nu e nimic gresit, oricine poate fi optimist cu banii lui. Cand intervin si banii depunatorilor, problema se pune altfel.

4 comentarii:

B spunea...

Acum sunt bonusurile in primavara erau repatrieri de profit. Bancherii tot timpul vor fi creativi in ascunderea gunoiului sub pres pentru a isi pastra posturile si privilegiile. BNR se preface ca nu vede pentru ca risca sa rastoarne corabia daca sapa prea adanc prin bilanturi.

Mihai Marcu spunea...

Trebuie sa o faca, altfel nu e de bine.

mascarea npl-urilor se practica cu succes, dar situatia nu poate fi sustenabila pe termen lung.

alexandru spunea...

BCR a afisat onine "zestrea"
Nu inteleg BRD, TLV si BCC de ce nu o fac?

https://www.bcr.ro/sPortal/download?documentPath=bcr_ro_0785_ACTIVE%2FDownloads%2Fbunuri_imobile.pdf
http://www.executatsilit.ro/

alexandru spunea...

BCR a afisat onine "zestrea"
Nu inteleg BRD, TLV si BCC de ce nu o fac?

https://www.bcr.ro/sPortal/download?documentPath=bcr_ro_0785_ACTIVE%2FDownloads%2Fbunuri_imobile.pdf
http://www.executatsilit.ro/