luni, 5 octombrie 2009

Credite neperformante (IV)

Pentru cititorii mai vechi ai blogului, ce declaratiile de mai jos nu sunt o surpriza; ce e interesant este ca reprezentantii marilor institutii au inceput sa sa ne pregateasca verbal pentru scenarii mai pesimiste.


BERD: "Nivelul creditelor neperformante a fost subestimat"

"Eastern Europe's banks have underestimated the value of bad loans they hold in the aftermath of the financial crisis and their impact will be felt across the region next year.[...]They are asking for the disposal of non-strategic assets. But some of these assets are strategic for our region. Most of these subsidiaries are systemic for our region"

Acele "non-strategic assets" sunt subsidiarele din tarile cu probleme. Acum se explica cele doua intalniri ale BNR/FMI cu bancile-mama, pentru a reafirma sustinerea pentru bancile din Romania. Sustinere se pare ca inseamna "nu le vom vinde". De notat ca a exista o intalnire separata cu bancile grecesti.

Banca Mondiala - "gata sa preia creditele neperformante daca bancherii vor sa le dea"

"Experienta noastra din alte crize arata ca nivelul creditelor neperformante, in general, mai creste fata de ceea ce avem la ora actuala pe piata romaneasca. In perioade de crize s-a ajuns in mod frecvent la NPL-uri (credite neperformante - n.r.) de 15-20%. Ne gandim sa venim pe piata si cu niste produse sau niste proiecte care sa ajute bancile in a procesa NPL-urile."

La nivel brut, aceasta cifra probabil a fost depasita pentru Romania. Valoarea reala a garantiilor este acum marea necunoscuta si BNR ar trebui sa ceara bancilor o actualizare a valorii garantiilor, cel putin pentru o parte din credite.

Care e concluzia - La nivelul Europei de Est creditele neperformante sunt cel mai probabil subestimate, iar Banca Mondiala este dispusa sa ajute. Bilanturile bancilor trebuie "reparate" inainte de a se repara bilanturile celor ce au luat credite.

4 comentarii:

Flavian spunea...

Acum se explica cele doua intalniri ale BNR/FMI cu bancile-mama, pentru a reafirma sustinerea pentru bancile din Romania.

No shit ? Abia acum ? Credeam ca se explica inca din martie: Cei 3 care au speriat vestul - EE

Si se banuia din ianuarie.

Mihai Marcu spunea...

Da, dar abia acum avem o confirmare oficiala ca bancile-mama s-au gandit sa scape de activele neperformante.

Flavian spunea...

Se gandeau ele de multa vreme "saracele". Iar prima recunoastere "oficiala" cred ca a fost TARP-ul de toamna trecuta.

Care stim cum s-a finalizat: Elizabeth Warren

Extra3OO spunea...

Vezi Mihai, cand am zis mai demult nu ma credea nimeni..

Eu din ce am vazut "pe teren" mai mult de 3 sferturi din firme sunt "pe campie". Cred sincer ca jumatate trebuie sa dispara, in mod "normal" nu ar avea ce sa caute pe piata.

Oricat ar incerca unii sa amane si sa ascunda sub pres, pana la urma cred ca tot la aceasta solutie se va ajunge - e cel mai sanatos si pana la urma "un faliment" nu e sfarsitul lumii. Pentru "capitalistii" nostrii de carton ar fi o premiera binevenita.

Iar daca se ajunge acolo atunci toata Romania e subprime, doar cativa vor reusi sa reziste si sa creeze cu adevarat plus valoarea de care e nevoie. Abia dupa 3 4 ani sa fie vorba de vro revenire, si aceea evident Numai cu finantare externa. Probabil la 7-8 Ron pentru un euro.