marți, 27 octombrie 2009

Cine ne mai da bani ieftini?

Problema foarte actuala a acestor zile este finantarea deficitului bugetar.

Asa cum am anticipat, Ministerul Finantelor a redus considerabil nivelul la care se imprumuta de pe piata interna. Creditul guvernamental s-a diminuat în luna septembrie cu 3,8%, până la 43 003,8 milioane lei, mai exact, Ministerul Finantelor mai mult a rambursat bani decat s-a imprumutat.

Nu mai e nevoie de bani? Ba este, deficitul bugetar este in crestere, si trebuie sa ne pregatim pentru excesul din luna decembrie. Sa fie oare nivelul actual de 43 miliarde limita de la care dobanzile la datorii intra intr-o spirala de neoprit?

Sa fie injectia continua de lei riscanta pentru curs? Nu mai mult ca altadata.

Trebuie sa observam o anomalie - inflatia este 4.9%, rata dobanzii de politica monetara este 8% iar statul abia se imprumuta la 10%. BNR a ajuns la un punct de echilibru dificil, cand economia stagneaza, cursul e semistabil, iar dobanzile la lei sunt suportabile, insa doar pe termen scurt.

Daca banii ieftini de la FMI intarzie sa vina, ajustarea va fi dificila. Cresterea cu doar 3 puncte procentuale a TVA va doar prima masura dintr-un lung sir.

16 comentarii:

igs spunea...

Maestre, probleme stim ca sunt, vrem sa auzim solutii! :) Baga niste idei, tara are nevoie de inteligenta oamenilor capabili!

Radu spunea...

Mihai, uite ca am avut dreptate :P

link - Romania, gaura neagra: Guvernul a imprumutat degeaba peste 32 mld. euro, in 10 luni

N-au fost 31, se pare ca eram optimist.

..

IGS, esti sigur ca vrei sa stii "solutiile"? Curs valutar la 5-6 RON pentru un euro, imprumuturi de 10 ori mai mici, faliment in cazul a 80% din firme.

Reasezarea pe baze sanatoase (mai ales dupa 20 de ani de "minciuni") nu se face deloc usor.

Vali spunea...

BNR-ul se incapataneaza sa creada ca poate tine sub control si cursul si inflatia, in conditiile unui cont de capital liberalizat. Nu se poate, orice manual te invata asta, oricate chestii psihologice si psihosociale apar intr-o situatie particulara, nu ai cum sa le tii pe toate in mana. Din pacate solutia "de mijloc" pe care merg ei este sa tine un curs nici prea jos nici prea sus, atat cat sa nu fie bun pentru nimeni, iar dobanzile mult prea sus din pacate pentru a putea relansa economia. Si acel 8% cat este dobanda cheie ar fi mult, mai ales 10-11% cat este piata de fapt. Pana nu dau drumul la curs (4.5-4.6), ca sa putem avea dobanzi de 6-7%, o vom tine tot asa.
Iar partea cu MF-ul e foarte complicata din pacate...cu toate aranjamentele care s-au facut cu bancile, nu mai merge. In momentul in care cumperi titluri de 10 miliarde la 10% si ai dobanzile tot la 10%, cineva de pe la viena sau mai stiu eu care oras al bancii mama incepe sa puna intrebari..Asa ca tot cu dobanzile in jos este solutia.

Radu spunea...

Isarescu seamana pana si la infatisare cu Iliescu, nu numai "la stil".

Asa ca nu ar trebui sa mire pe nimeni abordarea "nici prea prea, nici foarte foarte", "calea de mijloc" sau "echilibrul si consensul" de vro 9 ani.

Nu spun ca nu ar fi calitati esentiale unui guvernator insa uneori e nevoie de oameni curajosi si nu de carpe. Cand ai o tumoare undeva in corp nu o extirpi "pe bucati", din aproape in aproape, ci dintr-o singura miscare - altfel ai imprastia celulele canceroase in tot corpul.

..

Insa pe de alta parte, poate exact asta e si ideea..

Cristina spunea...

Vali, din cate am inteles inflatia, dobanzile si cursul formeaza un triunghi. Daca tii de un cap al lui, adica de curs, cresc inflatia si dobanzile. Din moment ce inflatia e buna, dobanzile sunt ca anul trecut inseamna ca am avut un curs sustenabil.
Daca am fi oarecum siguri ca la anul nu o sa fie inflatie, am putea reduce in continuare dobanda de politica monetara. Daca vine Croitoru si scade cheltuielile bugetare ne putem permite dobanzi mai mici.
Radu, articolul din linkul tau are un bug. Din poza se vede ca e vorba de 32 miliarde lei

Radu spunea...

138 miliarde RON, poza

"Pariul" cu Mihai era prin decembrie anul trecut, eu ziceam 31 de miliarde, uite ca deja sunt 32 si inca nu s-a terminat anul.

I-am subestimat.

Vali spunea...

Pt.Cristina. Relatiile din acest triunghi nu sunt neaparat strict direct sau indirect proportionale. De fapt, la asta ma si refeream cand am mentionat factorii psihologici si sunt convins ca asta are si BNR-ul in cap cand apara nivelul de 4.3, un nivel pur artificial creat de ei, dar care aparat in mod constant si cu orice costuri, poate sa se impuna in mintea celor ce actioneaza pe piata valutara ca un nivel de nepatruns. Problema este insa ca in economia reala, presiunile care nu se pot descarca pe curs, nu se evapora ci se descarca pe alte variabile, in prezent dobanzile fiind cel mai evident afectate (si de aici alte probleme, precum greutatea finantarii si refinantarii datoriei publice, prabusirea in continuare a creditarii in lei care si asa nu era prea grozava etc.). Apararea unui nivel (de curs sau dobanda) presupune niste cheltuieli si niste efecte secundare. Intr-adevar, inflatia pare buna, dar sa nu uitam ca se datoreaza unor factori care nu tin de competitivitatea economiei ci mai mult de inflatia importata. Si ghici ce variabila merge invers proportional cu inflatia?... Somajul! Astept cu infrigurare sa il vad la doua cifre pana la primavara.
Una peste alta, complicatiile rezultate din apararea cursului mi se par foarte periculoase si vor fi sesizabile abia pe termen lung. Poate ca ar merita un articol intreg numai despre psihoza pe care interventionismul unei banci centrale o poate crea si faptul ca dupa astfel de interventii repetate, pietele au nevoie de mult timp pentru a isi reveni si a isi recapata increderea in mecanismele normale. Este un one way street cu dead end din pacate, asa vad eu lucrurile.

Mihai Marcu spunea...

@igs

Salut :)

Nu sunt solutii rapide, directe si sigure. E greu de impins corabia (economia) asa ca trebuie lovituri multe si mici.

De la corectii de curs la dobanzi mai mici, la legea holding-ului, la legea falimentelor private.

@radu: cam asa a fost.

Cred ca cei de la financiarul umfla un pic cifrele la momentul actual, poate va fi datoria publica 138 miliarde dar acum nu atat.

Apropo de acord, se pare ca le-am ghicit relativ bine, deja din luna august am trecut pe excedent de cont curent.

"Pe surse", ai nostri nu vroiau sa ia atati de multi bani de la fmi :).

Radu spunea...

Inseamna ca "sursele mele" stiau ele ce stiau cand au zis ca "ok, nu vreti, venim noi sa va aratam cum se face".

Cam cum ziceam in decembrie. Viol.

Isarescu si rezervele lui obligatorii si mari din 2007 parca incep sa prinda alt sens..

RazvanM spunea...

Exista solutii la problema asta, dar o sa pufnim cu totii in ras: buget de pensii cu excedent, cheltuieli bugetare fara furturi, spagi si parandarat si un guvern care sa aplice aceasta politica. Cursul de schimb trebuie lasat liber, statul nu trebuie sa intervina pe piata imobiliara pentru salvarea speculantilor, companiile mari cu probleme si bancile cu probleme trebuie lasate sa cada, intr-un mod ordonat.

Am aflat cu bucurie ca deficitul de cont curent este acoperit complet de investitiile straine si de banii trimisi de romanii din strainatate. Ca importurile coboara tot mai tare catre zero. Din pacate, vestea rea este ca si la o tara pustie, fara activitate economica, deficitele sunt zero.

alex.dumitrascu spunea...

Cursul de 4.3 e aparat pentru a permite ancilor sa mai incaseze inca ratele la creditele in euro.
Daca iei in calcul cursul din 2007, si gradul mediu de indatorare al imprumutatilor, vezi usor de tot ca dificultatile incep pe la 4.3 si explodeaza peste 4.3.
Mentinand cursul(cu bani imprumutati de altfel), BNR apara bancile nu economia in ansamblul ei. Si mai apara si "imaginea" guvernelor pentru care falimentele bancare si executarile silite ar fi catastrofala.
Se tot vorbeste "inca" despre sanatatea "sistemului bancar romanesc". Da' mi se pare stupid ca dupa evolutiile macroeconomice din utimii doi ani sa nu existe nici un fel de faliment sau de dificultate. Suntem atipici.
Pai nu exista fiindca BNR isi respecta puncul asta din "fisa postului". Adica bnr isi face treaba si arunca scaderea consumului si implicit scaderea pib in ograda proastelor de guverne.
In curand vom fi morti de-a binelea cu totii, dar vom avea un "sistem bancar sanatos".
Tumorile supravietuiesc de multe ori pacientilor.

alex.dumitrascu spunea...

"dificultatile incep pe la 4.3 si explodeaza peste 4.3."

A se citi:
Incep pe la 4.2

gabrielstrat spunea...

Politica economica la pretul corect al resurselor prin reprezentantii alesi in viitorul parlament unicameral care sa respecte legea suprema in stat,Constitutia tarii si un presedinte care sa ne reprezinte demn si responsabil interesele noastre ale alegatorilor.Presedintele trabuie sa vegheze si sa ia toate masurile pentru ca sa traim decent in tara in care muncim si traim impreuna.

Radu spunea...

Alex, cred ca ai dreptate. Mi s-a parut de la inceput extrem de suspecta binevointa FMI-ului in acordarea de credite oricui si oricum, si mai ales insistenta cu care vroiau sa "luam cat mai mult" (in conditiile in care pana si Polonia i-a imprumutat/ iar ei se rugau de membrii sa-si mareasca contributia).


..

Situatia imi seamana pe de alta parte cu povestea baronului Munchausen, cel care s-a urcat pana la "Luna" folosindu-se de o singura franghie ce o lega de fiecare data "cat mai sus" (urcand pe spinarea si cu acordul Chinei, Europei de Est, Rusiei, etc - acestea fiind de acord dar si "obligate" sa intre in acest joc).

Un bubble nu poate fi oprit decat printr-un alt bubble - iar acum cred ca e vorba de energie (54 trilioane necesari in urmatorii 30 de ani).

alex.dumitraascu spunea...

@gabrielstrat

Nu-l votez pe Basescu sunt adeptul bicameralismului instaurat de Cuza.
Presedintele nu are nici un amestec cu economia, si in general parca sunteti nebuni.

Radu spunea...

eh si tu acum.. parca..

:)