vineri, 16 octombrie 2009

Ce poate si ce nu poate face noul Guvern

Logica presedintelui este impecabila. Nominalizarea lui Johannis ar fi fost o sinucidere politica; nici Lucian Croitoru nu e o propunere rea.

Se spune ca noul guvern va trebui sa rezolve criza. Eu spun ca noul guvern nu va putea lua mai multe masuri decat vechiul guvern. Munitia guvernului este limitata, cine dorea sa ia masuri anticriza trebuia sa o faca in 2007.

Noul guvern nu va putea decat sa continue politica de pana acum - reforme oarecum lente si suportabile, mentinerea la limita a deficitului bugetar (de aici si excesul de garantii) si obtinerea banilor de la FMI.

Cel mai important aspect este reducerea deficitului bugetar, pentru a reduce presiunile inflationiste de mai tarziu si pentru a opri spirala indatorarii publice. Reducerea cheltuielilor este o masura grea, mai ales inainte de alegeri.

Lucian Croitoru doreste largirea bazei de impozitare - adica sa ia impozite de la mai multi. Poate nu s-a inteles, dar Romania nu este o tara in care se declara profituri, din acest motiv impozitarea indirecta, forfetara sau pe venit are succes. Din acest motiv, cresterea taxelor, desi intarziate cu 2 ani, este inevitabila.

Nu pot decat sa sper ca noul prim-ministru, indiferent cine va fi el, va sti sa convinga BNR despre necesitatea unui regim mai intelept al cursului de schimb.

11 comentarii:

Th. R. spunea...

Mie ideile lui Croitoru mi se par potrivite:

1. Largirea bazei de impozitare prin eliminarea exceptiilor. Cota unica ar trebui sa fie unica. Este suficient de scazuta ca sa nu justifice exceptiile (motivate social? - pe tranzactii la bursa?)

2. Legea pensiilor. Daca nu se schimba ceva rapid, vor creste contributiile de n-o sa ne vedem. Total de acord cu echilibrarea (cat se mai poate) a fondului de pensii prin criterii mai stricte si cresteri mai lente a punctului de pensie. Platim pensii cat ne permitem.

Mihai Marcu spunea...

Ideile sunt bune; executia e dificila.

Anonim spunea...

Cresterea impozitelor va adanci criza. Nu exista nici un multiplicator pozitiv a impozitelor, insa va ingropa cu siguranta si ce mai merge.

Statul nu produce nimic, doar cheltuie banii altora.

Masuri bune: reducerea impozitelor, scaderea birocratie.

Restul e vorba goala de economisti care nu au habar cu ce se manaca economia reala.

Anonim spunea...

"Nominalizarea lui Johannis ar fi fost o sinucidere politica; nici Lucian Croitoru nu e o propunere rea."
-de ce ar fi sinucidere politica si pentru cine ar fi sinucidere politica? ...caci majoritatea formata in jurul lui nu prea pare sa observe lucrul acesta si pesonal, sincer, nici eu.
-in plus, as prefera sa discut despre solutii bune sau acceptabile, nu despre solutii care "nu sunt rele" (ma rog, daca nu cumva avem o judecata binara, caz in care cu siguranta am putea sa ne exprimam mai simplu)


"Nu pot decat sa sper ca noul prim-ministru, indiferent cine va fi el, va sti sa convinga BNR despre necesitatea unui regim mai intelept al cursului de schimb."
-daca PM ajunge sa consilieze BNR si nu invers suntem in faliment deja

RazvanM spunea...

Stateam de curand de vorba cu un coleg despre reducerile de cheltuieli cu salariile din administratia publica. La un moment dat acesta mi-a spus ca nu aici se toaca cele 45 de miliarde euro cat este bugetul Romaniei.
Atunci mi s-a aprins un bec: fostul ministru penal Ridzi a spart 700.000 euro pentru un moft electoral si a fost data afara doar pentru ca este razboi politic. Altfel ar fi scapat basma curata (cum au scapat televiziunile care si-au luat partea ca sa-i faca publicitate de acesti bani si ca sa taca din gura). 700.000 euro inseamna cheltuieli cu salariile pe un an de zile pentru 200 de incepatori din administratia publica.

Asadar un tun de mici dimensiuni pentru talharii care ne conduc inseamna atat de mult pentru niste oameni obisnuiti. Oare cat se sifoneaza anual in felul asta? Tind sa cred ca sumele sunt de ordinul a 5-10 miliarde euro. Uite, de aici se poate echilibra bugetul, fara a mari taxe si impozite (adica fara a pedepsi tocmai pe cei care sunt corecti).

Anonim spunea...

DACA VA AVEA GUVERN SI VA AJUNGE PRIM-MINISTRU ATUNCI DL. L. CROITORU VA TREBUI OBLIGATORIU SA RESPECTE IN FAPT:
1. CELE 10 PORUNCI DATE DE DUMNEZEU si FIECARE DIN DREPTURILE ELEMENTARE ALE OMULUI,
2. SA FACA ORICE CA LEGEA PENSIILOR si LEGEA SALARIZARII UNICE SA SE APLICE DE LA 01.01.2009,CU ELIMINAREA TOTALA A CUMULULUI SALAR-PENSIE IN SISTEMUL BUGETAR SI A FUNCTIONARIMII PUBLICE INDIFERENT DE RANG,
3. SA DESEMNEZE UN MINISTRU DE FINANTE CAPABIL SI RESPONSABIL CARE SA ELIMINE CHELTUIELILE ABERANTE CU MOFTURILE NESIMTITE si IMORALE ALE PRESEDENTIEI, GUVERNULUI, PARLAMENTULUI si A ALTOR INSTITUTII SI AGENTII ALE STATULUI(nu hartia igienica, de "xerox" si calculatoarele)CUM AR FI MERCEDES-urile, B.M.W.-urile, AUDI-urile CARE SA FIE INLOCUITE CU AUTOMOBILE PRODUSE IN ROMANIA,LIMITAREA NR. DE KILOMETRI PARCURSI CU MASINILE STATULUI, BANI DE CHIRI si HOTELURI PT. PARLAMENTARI, PREFECTI, PRESEDINTI DE C.J.
4. GUVERNUL ROMANIEI SA ACHITE URGENT DEPAGUBIRILE BANESTI CATRE CEI CARORA LE-AU FOST LUATE IMOBILELE PRIN NATIONALIZARE PRIN A.N.pt. RESTITUIREA PROPRIETATILOR (LA A.N.R.P. SUNT PESTE 200000 DE DOSARE)PT. CA ESTE CEA MAI VECHE PROBLEMA SOCIALA DIN ROMANIA.

Anonim spunea...

Logica domnului Presedinte este foarte, da' foarte departe de a fi impecabila! In Romania nu se doreste un guvern profesional/tehnocrat/neangajat politic, si cu atat mai putin condus de un om vertical, cu principii sau/si corect.
Argumente: un guvern independent ar lua masuri care ar lovi dur in clientela politica (nu conteaza culoarea, in toti!). Nu ar putea fi infiintate ministere doar pentru a se putea plati - ce-i drept presupuse - favoruri sexuale.
Problema nr. 1 a economiei romanesti nu este asa cum s-a tot batut toba bugetarii (nici macar bugetarii de lux!) ci, halucinantele hotii facute pe banii publici cu firmele "agreeate" politic. Fie si un singur exemplu: a calculat cineva cat a pierdut statul Roman (si contribuabilii - o minoritate si astia!) in urma contractului cu AGER Leasing - celebrele Logan-uri de 70,000 de Euri bucata? Cate salarii de bugetari (corupti si ineficienti!) ar fi putut fi sustinute si pe cati ani? Asta doar ca sa intelegem dimensiunile halucinante ale hotiilor la care s-a ajuns in Romania! Da, aia europeana, aia din mileniu 3!

Anonim spunea...

"Poate nu s-a inteles, dar Romania nu este o tara in care se declara profituri, din acest motiv impozitarea indirecta, forfetara sau pe venit are succes. "
Pai cum adica? Eu daca am firma ma duc la stat si "declar" ca am un profit X si apoi statul imi pune impozit pe ce am declarat? Exista o balanta a veniturilor si cheltuielilor care trebuie justificata...Faptul ca unele firme mai jongleaza cu ele se stie DAR o firma care are un profit relativ mare nu cred ca se complica cu chestii de evaziune fiscala deoarece cota de 16% impozit este rezonabila fata de pana la 45% cat era pe vremea tovarasilor PSD.

Mihai Marcu spunea...

@ anonim, da se mai declara si ceva profituri, dar daca te uiti la proportia TVA / impozit pe profit te sperii, si asta nu doar in anul de criza.

profiturile reale se fac in tarile emergente si se declara in tarile-mama. Este o realitate si trebuie sa ne adaptam.

Mihai Marcu spunea...

cheltuiele salariale excesive nu reprezinta o mare suma, este de ~ 2- 3% din pib. Este mai simplu de taiat din ele decat analize complexe, ce nu merge, unde se irosesc bani.

Th. R. spunea...

Th.R.

Greu de facut, dar nu atat de greu cat urnirea justitiei, asta apropo de tunurile de jdemiliarde.

Voi stiti ca judecatorii considera normal ca daca X a luat mita un mil de euro sa fie pedepsit cu suspendare? Peste tot in lumea civilizata coruptia este pedepsita cu adevarat. La noi e altfel ca, pana la urma, oameni suntem, nu?. Si justitia mai e si putere in stat.

Asa ca pensiile, salariile si taxele sunt floare la ureche, prin comparatie.