miercuri, 14 octombrie 2009

August 2009 - prima luna cu excedent de cont curent

In luna august, intrarile de valuta au depasit pentru prima data iesirile.

Acest lucru ne arata ca economia s-a comprimat pana cand a ajuns la nivele sustenabile. In retrospectiva, se dovedeste ca anii 2007 si 2008 au fost ani pierduti, care trebuie corectati acum.

Deficitul comercial al Romaniei (importul versus exportul de bunuri si servicii) s-a redus considerabil. Romania devine o tara batrana, care nu-si mai permite deficite comerciale. Populatia consuma (si a crescut astfel deficitul comercial), cu gandul ca pensia este problema statului. Economisirea - este ultima problema.

Corectiile precum cele de mai sus, sunt un semn in directia buna.

11 comentarii:

mobutu spunea...

"...economia s-a comprimat pana cand a ajuns la nivele sustenabile"
Sa inteleg ca gata, mai jos nu putem ajunge?

Mihai Marcu spunea...

ba e loc de mai jos, sigur ca da.

doar deficitul de cont curent s-a corectat la acest nivel.

RazvanM spunea...

Si pt. o economie moarta deficitele sunt zero... Trebuie vazut daca activitatea economica a ajuns la stabilizare, daca firmele falimentare au intrat in faliment, daca bancile si-au lichidat portofoliile de credite neperformante, daca firmele producatoare si-au lichidat stocurile. Nu? Cred ca mai avem...

AristotelCostel spunea...

Eu n-as baga mana in... abur. Ia incercati o... privire pe numarul de casatorii (INS). Fie viata cat de grea, planurile familiale nu tin cont de... fortele exterioare.

August nu-i decat o luna de exceptie... din vietile capsunarilor, in ciuda insumarilor bombastice ale lui... Khris

Mihai Marcu spunea...

numarul de casatorii este sezonier, august este maximul anului.

vala spunea...

august va ramane exceptia anului ...

Anonim spunea...

De acord ca este un lucru bun ca a scazut deficitul de cont curent, insa trebuie sa ne uitam si la motivul pentru care a scazut. iar motivul este unu simmplu: importurile au scazut mai mult decat exporturile, dar in esenta ambele au scazut, ceea ce arata o scadere a consumului si a activitatii economice care nu este deloc un motiv de bucurie. In economie trebuie sa fim foarte atenti la nuante, nimic nu este alb sau negru.

alex.dumitrascu spunea...

Cum adica sa se comprime economia pana ajunge la nivel sustenabil?
Sustenabil de catre cine?
Economia poate sa fie sau sa nu fie sustenabila?

Mihai Marcu spunea...

da, cresterea economica se poate face nesustenabil; exemplu: 2008, pe baza unui consum excesiv si a unor bani care au disparut.

mobutu spunea...

Trebuie analizata si componenta scaderii importurilor.
Pentru ca daca au scazut doar importurile "rele" (plazme, masini, fite, etc) e OK (ramane totusi de discutat brutalitatea/rapiditatea scaderii care n-are cum sa fie OK).
Insa daca au scazut materiile prime necesare pentru productie (cerere interna+externa), adica importurile "bune" nu e OK deloc.
Si tare mi-e teama ca au scazut si astea din urma.

alex.dumitrascu spunea...

Mihai Marcu spunea...
da, cresterea economica se poate face nesustenabil; exemplu: 2008, pe baza unui consum excesiv si a unor bani care au disparut.

Structura PIB. Am tot aratat ca datorita acestei structuri economia este vulnerabila.
Mai mult, am aratat la timpul cuvenit, ca daca eliminam din PIB intermedierile financiare si corectam preturile la constructii, de fapt economia era in recesiune inca din 2007.
Dar sa ne intelegem, cresterea este nesustenabila nu economia in sine. Cresterea economica nu putea sa continue pe structura aceea de pib.
Economia sustine nu e sustinuta.
Cu structura din 2007 mai putea sustine o crestere limitata care s-a transformat pana la urma in comprimare, si-a schimbat semnul.
Dar cred ca nu deficitul de cont curent e esential. Esentiala in sustenabilitatea cresterii este structura pib pe surse de constituire.