sâmbătă, 5 septembrie 2009

Weekend movie - Karl Denninger

Free Drive Ro a postat intr-un comentariu o critica excelenta a lui Karl Denninger la adresa falsului optimism si a situatiei economice din US. Il reiau aici, pentru ca merita vazut!

3 comentarii:

Extra3OO spunea...

Mihai, au auzit de notiunea de "libertarian hippies", nu? :)

..

US e ca o locomotiva ce s-a lovit, corect, insa nu cred ca cineva chiar vrea sa-i ia locul. "Vagoanele" imping in continuare si nu cred ca se simte "vrunul" in stare sa preia comanda. Pana si China, cu toata cresterea ei, nu are mecanismele de comanda si control ce ar presupune asa ceva.

Nu uita ca toata cresterea Chinei s-a bazat pe "insulitele" dereglementate facute pe modelul Hong Kong. In urma cu 10 ani diferenta se vedea din satelit foarte clar (in special noaptea). Daca nu ar fi existat "liberalismul clasic american" uite ca nu mai aveau acum toata cresterea economica cu care se lauda toti.

Regulile nu mai sunt aceleasi, graficele nu se mai calculeaza pe niste axe ce merg la infinit ci mai degraba "doar in interiorul unui cerc", ca sistem inchis ce si-a atins limitele, ce nu poate evolua decat in interiorul lui.

E ca si cum ai incerca sa studiezi armonicele ce apar intr-un acvariu, undele de soc ale unui cutremur ce poate fi simtit si masurat in cealalta parte pe glob.

Free Drive Ro spunea...

nu cred ca era vorba despre cine ia locul cui in disertatia asta; mai degraba, filmuletul ne explica cum sistemul financiar in US este o masinarie care s-a stricat si e in faliment.
...
nu sugereaza nici un moment o alta locomotiva, pur si simplu ne spune ca asta nu mai merge, si cu minciuni, inselatorii (adica prezentand iepurele drept mistret) nu se repara locomotiva.
...
acum noi putem sa-i credem pe cei de la CNBC sau fed si sa fim optimisti, dar logic Denninger are dreptate, si jos palaria in fata argumetatiei lui.
...
Denninger cere pana la urma ceva esential functionarii unei economii: transparenta, no more lies and misdirection, onestitate, pe care la urma recunoaste chiar el ca nu le putem astepta de la preponentii actualului sistem pentru ca e, bineinteles, deja falimentat si incearca cu disperare sa ascunda lucrul asta evident pentru toata lumea; adica ne jucam de-a v-ati ascunselea si ne ascundem dupa deget, pentru ca altundeva nu avem unde...

Alexadi spunea...

debt to gdp today 350%
debt increase 8.7946% per year
gdp increase 5% per year

so gdp today is 1
debt today is 3.5
20 years later
gdp is 2.653
debt is 18.889
ratio of debt to gdp = 7.12

math never lies eh?